Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Podzimní Floru navštívilo skoro 20 tisíc lidí. Tuny zeleniny a ovoce zamířily na charitu i do zoo

Nabitý program a atraktivní expozice podzimní etapy Flory Olomouc přilákaly na výstaviště takřka 20 tisíc návštěvníků. Letošní ročník byl oslavou významného výročí zakladatele genetiky Gregora Mendela i kvalitních výpěstků tuzemských zemědělců. Tuny zeleniny a ovoce z expozice poskytlo výstaviště dobročinným organizacím či olomoucké zoologické zahradě.

 

Výstaviště Flora Olomouc coby organizátor populárních květinových a zahradnických akcí hodnotí s optimismem letošní zájem o podzimní etapu Flory. Ten se takřka vyrovnal loňském ročníku. „Vnímáme, že doba je pro mnoho lidí obtížná a že mohou mít obavy z budoucnosti. O to víc nás těší, že opět v hojném počtu vyrazili na olomoucké Výstaviště Flora a nechali podzimní výstavu, aby je rozptýlila či potěšila. Na základě veskrze pozitivních ohlasů na centrální expozici i celou výstavu pevně věříme, že se to povedlo,“ uvedla v tiskové zprávě Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc s odkazem na aktuální témata inflace či šetření. Mírné zdražení se tentokrát nevyhnulo ani vstupnému na Floru.

V hlavní expozici Plody otce genetiky v pavilonu A mohli návštěvníci obdivovat zhruba 40 tun špičkové zeleniny a ovoce z České republiky. Pro letošní podzimní výstavu Flora Olomouc – Hortikomplex se je podařilo nashromáždit díky dlouholeté spolupráci olomouckého výstaviště se Zelinářskou unií Čech a Moravy a Ovocnářskou unií ČR.

Vstupné na olomouckou výstavu Flora po několika letech podražilo. Lidé nyní zaplatí 170 korun

Olomoucké Výstaviště Flora kvůli rostoucím nákladům na provoz areálu a pořádání výstav po několika letech zdražilo vstupné na přehlídky květin, ovoce a zeleniny Flora Olomouc, které každoročně navštíví desítky tisíc lidí. Cena jedné vstupenky...

 

Po skončení výstavy podstatná část výpěstků pomohla organizacím poskytujícím sociální služby. Jejich zástupci se pro zeleninu a ovoce v pavilonu A zastavili hned v pondělí 3. října.

„Šlo o Charitu Olomouc, Dětský domov a Školní jídelnu Olomouc, Společnost pro ranou péči – pobočku pro rodinu Olomouc a olomouckou pobočku občanského sdružení ZA SKLEM. Další část hlavní expozice, která už nebyla využitelná pro lidský jídelníček, zamířila do ZOO Olomouc,“ informoval Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora.

Nejen hlavní expozice v pavilonu A, která přinesla připomínku působiště Gregora J. Mendela, zkrášlila v uplynulých dnech město Olomouc. Ve městě i po skončení výstavy probíhá akce Rozkvetlé památky. Floristické instalace ozvláštnily od 29. září trojici olomouckých chrámů, speciální výzdoba bude k vidění až do poloviny října.

Tento rok jde o Husův sbor, kostel sv. Cyrila a Metoděje v městské části Hejčín a chrám Zvěstování Páně na Dolním náměstí. „Samotná aranžmá si lidé mohou prohlédnout během otevírací doby jednotlivých chrámů, v žádném případě nejsou přístupné 24 hodin denně,“ podotkl mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Kostel sv. Cyrila a Metoděje je od pondělí do neděle otevřený vždy od 15 do 17 hodin, Husův sbor mohou milovníci floristiky navštívit v pracovní dny od 13 do 17 hodin a o víkendu od 11 do 12 a od 13 do 17 hodin. Kostel Zvěstování Páně je pak přístupný každý den v týdnu od 9 do 17 hodin


 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky výstava, Flora Olomouc, zahradnické trhy, květiny, rostliny, podzimní Flora, Olomouc, zelenina, ovoce, kongresové centrum, Gregor Mendel, kostel, chrám, zoologická zahrada, Česko, pavilon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní Floru navštívilo skoro 20 tisíc lidí. Tuny zeleniny a ovoce zamířily na charitu i do zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.