Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Zajímavá místa kousek od sebe. Flascharův důl, vyhlídka, vodopády Zlatého potoka a rozhledna

Dnes se vydáme do Oder asi čtyřicet kilometrů od Olomouce na několik zajímavých míst, která jsou jen kousek od sebe. Jde o Flascharův důl, Pištovu vyhlídku, vodopády Zlatého potoka a rozhlednu Veselská.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Nejdříve se vydáme na rozhlednu Veselská, která se nachází u obce Veselská asi 40 kilometrů od Olomouce. Byla vybudována v roce 2018 a její výška je 13 metrů. Při hezkém počasí budeme mít krásný výhled na Oderské a Hostýnské vrchy. Hned u rozhledny se nachází i parkoviště.

Dále budeme pokračovat autem směr na Odry a po dvou kilometrech po pravé straně uvidíme parkoviště, kde necháme auto. Poté budeme pěšky pokračovat po naučné stezce k Flascharovu dolu. Okruh má asi 2,3 kilometru. Na stezce najdeme spoustu zajímavostí, jako například vyhlídku s krásným výhledem, Černou studánku, Geologickou expozici, několik nepřístupných dolů, ale i samotný Flascharův důl, který přístupný a je možné si objednat prohlídku. Podrobnosti jsou na webových stránkách.

Za zmínku stojí také Pištova vyhlídka, bohužel k ní stezka nevede, proto doporučuji použít mapy.cz. Když půjdeme z parkoviště směrem na Flascharovu dolu, tak po zhruba 700 metrech pokračujeme dále mimo naučnou stezku po cestě a poté vyšlapanou cestičkou vpravo. Rozhled stojí za to.

Pak se můžeme vrátit k autu a pokračovat k vodopádům Zlatého potoka. Autem se musíme dostat do Oder na ulici Ke Koupališti a po přejetí železničních kolejí odbočujeme vlevo, kde necháváme auto a pokračujeme po naučné stezce Stříbrný chodník. Po zhruba jednom kilometru se dostaneme k vodopádům Zlatého potoka. V délce asi 100 metrů je několik menších i větších vodopádů, kdy ten nejvyšší má okolo 2,5 až 3 metrů. Pak se můžeme vrátit k autu, nebo si projít celou naučnou stezku.

Naučná stezka k Flascharovu dolu a cesta k vodopádům není vhodná pro kočárky.

TIP NA VÝLET: Magický Hostýn není jen slavná bazilika, ale i vyhlídka s nádherným okolím

Dnes se vydáme kousek za hranice Olomouckého kraje, konkrétně na Hostýn nebo také na Svatý Hostýn ve Zlínském kraji. V nadmořské výšce 735 metrů se nachází významné poutní místo, které bylo v roce 2018 prohlášeno za národní kulturní památku. Jsou...

Flascharův důl
Turistický prohlídkový okruh Flascharova dolu nabízí asi 300 metrů zpřístupněných chodeb ve dvou štolách, několik dobývacích komor a lezní oddělení vložené do 19 metrů vysokého komínu, který spojuje obě štoly. Do podzemí vstoupíme spodní štolou Hortenzií, jejíž portál je zajištěn dubovými vraty. Za nimi se nachází malý oltář se soškou sv. Barbory, kterou horníci při vstupu do podzemí prosili o ochranu. Sledná štola nás provede malou zkušební komorou, kde se ocitáme přímo v ložisku břidlice uloženém pod úhlem 45 stupňů. V této komoře a následně také v dalších částech dolu lze pozorovat bělavé sintrové povlaky, tvořící se na zvodněných puklinách v hornině. Jedná se o rozpuštěný uhličitan vápenatý z kalcitových žilek. Místy jsou také viditelné povlaky v rezavé barvě, a to díky příměsi limonitu, oxidu železitého.
Zdroj: flascharuvdul.cz

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Flascharův důl, Pištova vyhlídka, vodopády Zlatého potoka, rozhledna Veselská, vodopád, rozhledna, Zlatý potok (přítok Losenice), vyhlídka, Odra, Olomouc, Instagram, Hostýnské vrchy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Zajímavá místa kousek od sebe. Flascharův důl, vyhlídka, vodopády Zlatého potoka a rozhledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.