Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Zeman omilostní manžele Kordysovy. Za prodej šamanského nápoje je soud potrestal osmi lety vězení

Olomoucký vrchní soud potrestal polské manžele Jaroslawa a Karolinu Kordysovy osmi lety vězení za obchodování s psychotropním nápojem, prezident Miloš Zeman jim plánuje udělit milost. Na sociálních sítích o tom informoval ministr spravedlnosti. O milost pro manželský pár Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“ napsal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zeman tak udělí 22. a 23. milost. V druhém funkčním období jich bude čtrnáct.

Podle obžaloby od roku 2015 si do předloňského října nechávala odsouzená trojice z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už pět tisíc let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli. Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Byl to mikrospánek, řekl u soudu strojvůdce obžalovaný za srážku vlaků u Němčic nad Hanou

Strojvedoucí Jan Šperlich, který podle obžaloby zřejmě kvůli mikrospánku zavinil loni v červenci srážku dvou vlaků u Němčic nad Hanou na Prostějovsku, u prostějovského soudu přiznal vinu. Lokomotiva tehdy narazila do osobního vlaku. Při nehodě se...

Vrchní soud v Olomouci zvýšil trest obžalované Karolíně Kordysové, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na pět a půl roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, soud potvrdil podmíněný trest. Všechny tři soud z ČR vyhostil.

Jakub Michálek (Piráti) na twitteru prezidentovi za rozhodnutí o udělení milosti poděkoval. „Věřím, že časem změníme trestní politiku, aby soudce nenutila k nespravedlivým rozsudkům," uvedl. Také předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je důležité změnit zákony drakonicky trestající věci s minimální či žádnou společenskou nebezpečností, zatímco za brutální činy jsou tresty často mírné.

Squatů s bezdomovci v Olomouci ubývá, říká ředitel městské policie. Téma řešil i s ministrem Jurečkou

Pozměněný přístup k řešení problematiky lidí bez domova má přinést nová zákonná úprava této oblasti. Poznatky z praxe získával také v Olomouckém kraji ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který o tématu debatoval mimo jiné se zástupci...

 

Na to poukazovala i obhajoba polského páru při soudním procesu. Obhájci uvedli, že podle předních českých expertů je látka s DMT zařazena na seznam zakázaných látek nesprávně, už s ohledem na to, že na ni nevzniká závislost a nezpůsobuje zdravotní rizika.

Stejný názor sdílí i představitelé Nadačního fond pro výzkum psychedelik PSYRES. „Tento a podobné rozsudky považujeme za důsledek naprosto chybného nastavení regulace návykových látek, která neodpovídá jejich společenské nebezpečnosti,“ komentoval již dříve odsouzení manželů Kordysových Viktor Mravčík, ředitel pro výzkum a vzdělávání společnosti Podané ruce a poradce národního protidrogového koordinátora. Podle Mravčíka by mělo dojít ke změnám v oblasti užívání psychedelik tak, aby se bralo v potaz jejich léčebné využití. „Jediným rozumným řešením, které narovná tuto nespravedlnost, je změna legislativy, která zohlední skutečnou nebezpečnost jednotlivých návykových látek a dekriminalizuje společensky neškodlivé lidské chování,“ doplňuje docent Mravčík.

Miloš Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Soud, krimi, návykové látky, ayahuasca, manželé Kordysovi, milost, Miloš Zeman, prezident, Olomouc, manželé, nápoj, věznice, Jakub Michálek, Česko, Poslanecký klub České pirátské strany, Peru, Pavel Blažek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman omilostní manžele Kordysovy. Za prodej šamanského nápoje je soud potrestal osmi lety vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.