Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Stavby na Velkomoravské už jsou téměř minulostí. Demolice míří do finále

Z pětatřiceti staveb bývalého opravárenského vojenského areálu v Olomouci zbývají poslední dvě. Na Velkomoravské ulici v sousedství řeky Moravy a rušného průtahu městem má v sedmnáctihektarovém areálu vzniknout nová městská čtvrt. Chátrající oblast dostane po miliardových investicích novou šanci.

Letos v březnu se bagry a další technika zakously do železobetonových konstrukcí opuštěných budov někdejšího vojenského opravárenského podniku v Olomouci. Po měsících prací stojí uprostřed planiny pokryté kousky betonu, zkorodované výztuže a bláta už jen rozlehlá bývalá správní budova. Za ní dělníci mění v suť poslední z menších staveb. „Demolice je ještě stále v plném proudu. Už takřka všechny objekty jsou zdemolované i částečně s podzemními konstrukcemi. Po Vánocích by už snad všechny budovy mohly být dole. Potom se bude dál drtit suť, budou se dělat různé zásypy a terénní úpravy. V tomhle rozsahu to dá docela dost práce, na konci dubna bychom tuto etapu chtěli mít hotovou,“ říká při pohledu na přeměněnou oblast areálu na Velkomoravské manažerka projektu Jana Zimová ze skupiny Redstone.

Po dokončení demolice zůstane volné prostranství s hromadami nadrcené suti, která se později využije při stavbě. „Betonový recyklát se dá velmi dobře využít jako umělé kamenivo do určitých typů konstrukcí. Je to ceněný materiál. Další využití má i cihelný recyklát, ze kterého může vzniknout takzvaný rebeton. Tato varianta má ekonomický význam i je přínosná pro životní prostředí,“ podotkla projektová manažerka.

Úvodní hmatatelné kroky pro uskutečnění vize Nové Velkomoravské se podle ní zatím obešly bez výraznějších potíží. „Nebyla tady aktivní ozbrojená složka armády, byl to opravárenský závod. Ani zde nesídlila sovětská vojska. Nevyskytly se problémy se znečištěním. Během prací se objevil jeden podzemní bunkr, o kterém jsme nevěděli. Ale také to nebyla komplikace, na žádné hrůzné sklady, nádrže nebo tajné objekty jsme nenarazili,“ s úsměvem odmítá dobrodružné představy Jana Zimová.

Po srovnání terénu a zatravnění bude oblast čekat na další vývoj. Kdy začne výstavba prvního z polyfunkčních domů s bytovými i komerčními jednotkami zatím není zcela jasné. „Určitý plán počítá s druhou polovinu roku 2024. To když všechno dobře půjde, je to hodně optimistický odhad,“ podotýká Zimová.

Příprava plánů a propracované dokumentace v různých variantách zabere další měsíce a roky. Otazník ještě stále visí nad realizací multifunkčního komplexu, jehož součástí by měla být i víceúčelová hala pro nadregionální kulturní akce i zápasy hokejové extraligy a další sportovní události. „Zpracovává se urbanistická studie, musí dojít ke shodě na budoucí podobě oblasti například s představiteli města a dalšími dotčenými orgány. V Olomouci se připravuje i velká změna územního plánu a ta se trochu dotkne i Velkomoravské. I na to je potřeba počkat. Teprve po dalších schváleních se může začít projektovat a povolovat stavba. Není to tak, že bychom seděli se založenýma rukama a čekali jsme, kdy se nám začne chtít stavět. Příprava takové stavby zabere třeba pět let intenzivní práce a takový čas ještě u tohoto projektu za sebou nemáme,“ vysvětluje zástupkyně olomoucké developerské společnosti.

Podnikatel Morávek nabídl Olomouci multifunkční arénu. Na provoz by chtěl ročně 40 milionů

Olomoucké zastupitelstvo dnes projedná návrh podnikatele Richarda Morávka na stavbu multifunkční haly v lokalitě bývalých vojenských skladů poblíž centra Olomouce. Investici ve výši 1,85 miliardy korun by pokryla Morávkova developerská skupina,...

Investor má v plánu proměnit plochu přes 170 tisíc metrů čtverečních v lokalitu vhodnou pro bydlení, práci, nákupy i trávení volného času. Než se zastaví celý areál, může to trvat podle současných odhadů dalších deset i patnáct let. Jednou z prvních fází bude i založení zahradnické a parkové zóny okolí řeky Moravy na jednom z okrajů areálu. „V urbanistickém návrhu se pracuje s veřejnými prostranstvími a s parkovou úpravou, která by měla navázat na řeku Moravu. V následujících měsících se tady ještě nebude vytvářet park, ale půjde o to, aby se investor trochu netradičně už v úvodní etapě zaměřil na to, aby se vytvořila první část budoucího parku. Samozřejmě to dlouho trvá, než vyrostou větší stromy, které budou za několik let dotvářet atmosféru místa. Vše se ale musí ještě vymyslet tak, aby to nebylo ve střetu s budoucí stavbou,“ říká závěrem k dalším krokům v areálu Nové Velkomoravské Jana Zimová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Stavba, investice, Nová Velkomoravská, multifunkční hala, byty, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Stavby na Velkomoravské už jsou téměř minulostí. Demolice míří do finále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.