Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přerovská opozice bojuje o referendum kvůli paneláku Strojař. Nic neřešící gesto, reaguje náměstek primátora

Už třetí vedení přerovské radnice se zabývá otázkou, jak naložit s opuštěným panelovým domem Strojař nedaleko centra města. Vládnoucí koalice směřuje k prodeji zpustlého devítipatrového objektu, opoziční strany naopak spojily síly a snaží se získat podpisy pro vyvolání referenda. „V konečném důsledku by takové hlasování nic neřešilo,“ míní investiční náměstek přerovského primátora.

Opozice v Přerově navrhovala zařazení referenda jako součást blížících se prezidentských voleb, zastupitelé se ale k této variantě nepřiklonili. Piráti, Společně pro Přerov a SPD chtějí využít zákonné možnosti vyvolání místního referenda díky zisku stanoveného počtu podpisů od občanů. Podle náměstka primátora pro oblast investic Vladimíra Lichnovského (ANO) jde o populistické a na první pohled dobře vypadající gesto. „V konečném důsledku ale referendum nic neřeší. Pokud za 300 milionů korun Strojař opravíme, získáme tím sto nových bytů – ale utlumíme nejméně na dva roky další nutné investice, které Přerov potřebuje. Od oprav chodníků až po výsadbu zeleně,“ tvrdí představitel vedení Přerova.

Lídryně přerovských Pirátů Lenka Jüngling vidí zachování klíčového podílu vlastnictví pozemku pod chátrající budovou jako vhodný krok pro budoucí ovlivňování dění kolem Strojaře ve spolupráci se soukromým investorem. „Všechno je to otázkou priorit. Chceme v referendu hlasovat o jednapadesáti procentech vlastnictví. Zbytek může být pokryto soukromým investorem nebo jiným způsobem. Nikdo neříká, že projekt by měl být hotový letos. Myslíme, že financování by se našlo, ale je to předmětem další diskuze,“ dodává.

D1 u Přerova se začne stavět před Vánoci. Zázrak se stává realitou, zní z magistrátu

Úleva pro Přerov i mnoho dalších měst i obcí je konečně na dohled. Po desítkách let sporů a tahanic získal poslední chybějící úsek dálnice D1 platné stavební povolení. Přerovské politiky i obyvatele těší blížící se začátek stavby, odpůrci nejen z...

V posledních letech se v souvislosti s hotelovým domem probíralo několik variant, včetně směny za budovu v Palackého ulici, která měla sloužit městu jako knihovna. „V zastupitelstvu jsme nakonec odsouhlasili záměr úplatného převodu Strojaře. Nechali jsme si zpracovat znalecký posudek, který cenu Strojaře vyčíslil na 46 927 490 korun. Za část těchto financí můžeme opravit městské byty, které se nacházejí v lokalitách zajímavých pro nájemce, ale jsou neobyvatelné – zatímco o Strojař se může postarat developer, který by tu vybudoval nové bytové jednotky, nebo by v ideálním případě panelový dům z roku 1968 zdemoloval a postavil na jeho místě moderní bytový dům,“ argumentuje Vladimír Lichnovský.

V roce 2016 Přerov koupil bytový dům od ministerstva obrany za více než čtyřicet milionů korun. O rok dříve se analyzovala i možnost demolice, která byla v té době vyčíslena na dvanáct milionů.

Ozdoba přerovského náměstí je hotová. Stovky let stará studna získala moderní zakrytí

Nový atraktivní prvek získalo Horní náměstí v Přerově, posezení i zajímavý pohled do hlubin nabídne umělecky ztvárněné zakrytí historické studny. Ta sloužila obyvatelům města už na přelomu 15. a 16. století. Po archeologickém průzkumu a vykácení...

Přerovská koalice plánuje vyhlášení výběrové řízení pro prodej budovy Strojaře. Zástupci města uvedli, že evidují v tomto případě evidují šest zájemců. „Chceme zavázat budoucího vlastníka k tomu, že v místě nevznikne ubytovna pro sociálně slabě. Aby tady nebyla ubytovna, to byl vlastně první a nejpodstatnější důvod, proč se město rozhodlo Strojař od armády koupit. Hrozilo, že po odchodu vojáků by mohlo ve 144 bytových jednotkách vzniknout sociální bydlení, které by do města přilákalo stovky potenciálně problémových lidí – a to nikdo v Přerově nechtěl,“ upozornil náměstek Lichnovský.

Proti úmyslům vedení radnice míní opoziční uskupení sesbírat 3500 podpisů od oprávněných voličů a vyvolat referendum. To by mělo případně proběhnout kvůli úspoře finančních nákladů přerovského rozpočtu současně s volbami do Evropského parlamentu v roce 2024. Do té doby ale může zastupitelstvo rozhodnout o prodeji. „Určité obavy z toho máme. Rada města může schválit výběrové řízení. Proto dále pokračujeme ve sběru podpisů, rozšiřujeme petiční místa. Věříme, že potřebný počet platných podpisů nasbíráme, i když víme, že to není lehký úkol. U Přerováků má ale tato aktivita velice kladný ohlas,“ říká Lenka Jüngling s tím, že za prvních několik dnů se pod petici podepsalo okolo čtyř stovek přerovských občanů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Politika, referendum, Strojař, budova Strojař, Přerov, hlasování, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Pinkas

Jen blázen by investoval do něčeho, s čím by nemohl nakládat podle svého.

Středa, 14. prosince 2022, 16:25Odpovědět

Alena Nová

Už ani toto nefunguje. Psát to znovu nebudu...

Středa, 14. prosince 2022, 11:04Odpovědět

Alena Nová

To jsou kecy. Firmu na revitalizaci Škodovy ulice jste taky zavázali. Pak utekla. Těžko n

Středa, 14. prosince 2022, 11:03Odpovědět

Přerovská opozice bojuje o referendum kvůli paneláku Strojař. Nic neřešící gesto, reaguje náměstek primátora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.