Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Horská služba hlásí z Jeseníků třetí stupeň lavinového nebezpečí

Na základě měření vyhlásili lavinoví preventisté z Horské služby v Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Ve druhé polovině týdne napadlo na promrzlý a tvrdý povrch přes pětatřicet centimetrů a už při malém zatížení se může lavina utrhnout.

Situaci dvakrát měřili lavinoví preventisté Horské služby ve Velkém Kotli, což je největší lavinové území pohoří. Při měření zjišťovali, jak sněhová pokrývka drží pohromadě. „Výsledek je takový, že sníh je velmi nestabilní, proto jsme vyhlásili třetí lavinový stupeň,“ vysvětlil v úvodu lavinový preventista a dispečer Horské služby Jiří Hejtmánek.

Podle něho může svah odjet již při mírném dodatečném zatížení lyžařem. „Lidé, kteří jezdí freeride či se pohybují na sněžnicích a chtějí jít do tohoto terénu, by měli své aktivity odložit. Je to velmi, velmi nebezpečné,“ upozornil preventista.

Zároveň poukázal na to, že všechny lavinové svahy leží v národní přírodní rezervaci, kde je zákaz vstupu. „V Jeseníkách všechny turistické značky vedou mimo lavinová území. Lyžařům a běžkařům, kteří se budou pohybovat po turistických značkách, žádné nebezpečí nehrozí," doplnil dispečer. Dodal, že na Ovčárně leží nyní kolem 80 centimetrů sněhu, za poslední dny napadlo 35 centimetrů a stále sněží.

I Jeseníky mají mrazivou výstavu. Kopřivnou zdobí ledové sochy zvířat

Už třetí přehlídku ledových soch připravili řezbáři a sochaři pro lyžařský areál v Kopřivné. I tentokrát je hlavním motivem fauna, návštěvníci si tak mohou prohlédnout z ledu a sněhu vyrobeného velblouda, medvěda či pandu. Nechybí ani zvířata z...

„Třetí stupeň lavinového nebezpečí představuje značné nebezpečí. Sněhové profily v Jeseníkách vykazují nízkou stabilitu, takže nedoporučujeme lidem vstupovat na svahy nad 30 stupňů sklonu a být celkově velmi opatrní. Žádný lavinový svah v Jeseníkách neprotíná značená turistická cesta, takže nejlépe se turisté vyvarují lavinovému nebezpečí tím, že se budou pohybovat skutečně pouze po značených cestách,“ doplnil náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah – například v Krkonoších je jich šest desítek.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Horská služba ČR

Štítky Laviny, Jeseníky, Horská služba, třetí stupeň, video

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Horská služba hlásí z Jeseníků třetí stupeň lavinového nebezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.