Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na podporu péče o umírající pacienty vyplatí Olomoucký kraj deset milionů

Příspěvky pro chod a rozvoj paliativní péče plánuje také v příštím roce olomoucké hejtmanství. Z krajského rozpočtu půjde na podporu zařízení a specialistů starajících se o pacienty s nevyléčitelným onemocněním deset milionů korun. Představitelé Olomouckého kraje kladou důraz zejména na domácí péči, aby lidé mohli strávit poslední okamžiky života důstojně mezi svými blízkými.

Starost o lidi s vážným onemocněním v terminálním stadiu podpoří hejtmanství hned pěti dotačními tituly, které zahrnují částku přibližně deset milionů korun. „Kraj má zpracovanou koncepci paliativní péče, ze které při plánování svých kroků vychází,“ podotkla mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

„Z dotačních titulů půjdou peníze na podporu poskytovatelů lůžkové péče, domácí paliativní péče a také na vzdělávání lékařů a nelékařských pracovníků, kteří paliativu zajišťují,“ uvedl v tiskové zprávě Josef Suchánek (Piráti a STAN), hejtman Olomouckého kraje.

Fakultní nemocnice otevřela ordinaci praktického lékaře. Registruje nové pacienty

O ordinaci praktického lékaře se od února rozšířilo portfolio zdravotnických služeb olomoucké fakultní nemocnice. Nová ambulance sídlí v budově alergologie a přijímá do péče pacienty z řad zaměstnanců nemocnice i široké veřejnosti. Projekt...

V Olomouckém kraji se o umírající dlouhá léta staral pouze hospic na Svatém Kopečku u Olomouce. V roce 2017 k němu přibyl mobilní hospic Nejste sami. Nabídka těchto služeb se postupně rozšiřuje, a to i díky krajské koncepci zaměřené na paliativní péči. Materiál počítá s podporou ambulantní paliativní péče, mobilních hospiců i lůžkové péče.

„Největší část peněz dáme na podporu domácí paliativní péče a medicíny – více než sedm miliónů korun. Poskytovatelé lůžkové péče mohou žádat v úhrnu o 2,3 miliónu,“ upřesnil Dalibor Horák (ODS), náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví. Další statisíce korun zamíří na podporu vzdělávání.

Obyvatelstvo kraje postupně stárne a odborníci vypočítali, že Olomoucký kraj by potřeboval pět až šest ambulancí paliativní péče, nejméně šest specializovaných týmů v nemocnicích, pět poskytovatelů služby mobilního hospice a 30 až 60 lůžek zaměřených na tyto pacienty. Nemocnice Prostějov proto v roce 2019 otevřela lůžkové oddělení paliativní péče, díky kterému nevyléčitelně nemocní už nemusí poslední dny svého života trávit na internách či v léčebnách dlouhodobě nemocných. Vybudování stanice LDN s oddělením paliativní péče stálo 30 milionů korun, přičemž většinu nákladů pokryla dotace Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hospic na Svatém Kopečku

Štítky Hospic, Svatý Kopeček, Olomouc, paliativní péče, zdravotnictví, mobilní hospic, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu péče o umírající pacienty vyplatí Olomoucký kraj deset milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.