Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Samice vzácného daňka, který málem vyhynul, rozšířila stádo v olomoucké zoo. Přicestovala z Francie

Samice vzácného daňka mezopotámského, který málem vyhynul, přicestoval do olomoucké zoo, kde by měla obohatit stádo a rozmnožit chov. Samice přijela z Francie, ve volné přírodě dnes žije posledních sedm set kusů. Olomoucké zoo se podařilo odchovat tři mláďata.

Olomoucká zoo se dnes rozloučila se šestatřicetiletou hrošicí Blankou. Odešla pomocí eutanázie

Olomoucká zoo se dnes rozloučila s šestatřicetiletou samicí hrošíka liberijského Blankou, která se v posledních letech léčila na artrózu. S přihlédnutím k vysokému stáří, velkým bolestem a nepohyblivosti ošetřovatelé dnes dopoledne provedli...

"Samice vzácného daňka mezopotámského je dnes již začleněna ke skupině složené ze dvou samic a samce. Do budoucna by se měla stát samicí, po níž zůstanou mláďata. Odhaduje se, že ve volné přírodě žije asi 600 až 700 jedinců, dalších zhruba 250 jedinců je chováno v zoo. V Zoo Olomouc se doposud narodili tři jedinci," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Daněk mezopotámský ve své původní domovině na Blízkém východě čelil vyhynutí kvůli pronásledování, ale také kvůli ztrátě prostředí a konkurenci domácích zvířat. Díky záchrannému programu evropských zoologických zahrad od padesátých let 20. století jeho počty opět úspěšně rostou. "Jinak by tento druh s největší pravděpodobností z planety zcela zmizel," podotkla v tiskové zprávě mluvčí.

Paroží daňků je na rozdíl od jelenů zakončeno lopatovitě. V porovnání s daňkem evropským, kterému se lodyha paroží rozšiřuje až v horní části, daněk mezopotámský má rozšíření už od růže. Obývá řídké lesy. Samice s mláďaty se sdružují do stád, samci mimo říji žijí samotářsky. Odrostlá mláďata samčího pohlaví opouštějí mateřské stádo a vytvářejí takzvané mládenecké skupiny. Až 60 procent potravy tvoří listy a ořechy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky daněk mezopotámský, samice, vyhynutí, stádo, Francie, příroda, Zoologická zahrada Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samice vzácného daňka, který málem vyhynul, rozšířila stádo v olomoucké zoo. Přicestovala z Francie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.