Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Jeseníků se vrátila zima, o víkendu klesly teploty a nasněžilo. Na své si přijdou i běžkaři

Do Jeseníků se vrátila zima, na horách napadl sníh, někde až třicet centimetrů a ochladilo sey. Nejvíce nasněžilo v oblasti Červenohorského sedla a Paprsku. Na své si přišli i běžkaři, v Jeseníkách dále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Návštěvnost hor byla o víkendu na střední úrovni. "Na Ovčárně napadlo kolem deseti centimetrů. Více toho bylo na Červenohorském sedle a třeba na Paprsku, tam to sněžení bylo intenzivnější. Podmínky se určitě vylepšily, zejména pro běžkaře. Břečka totiž z pátku na sobotu zmrzla a na to napadlo deset centimetrů prašanu, je to pro běžkaře daleko příjemnější," uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Teploty se již drží pod nulou, na Ovčárně se pohybují kolem sedmi stupňů pod nulou.

Podle vedoucího střediska na Červenohorském sedle Martina Dubského napadlo v závějích až 30 centimetrů sněhu. "Ještě stále posněžuje, zima se nám vrátila, podmínky na svazích se vylepšily," řekl Dubský. Návštěvnost je podle něj slabší, projevují se na tom podle něj jarní prázdniny zdejších okolních okresů, rodiny totiž obvykle na prázdniny vyrážejí do jiných destinací.

Na Skřítku dnes policisté kontrolovali zimní výbavu. Co v ní nesmí chybět?

Na Skřítku v Jeseníkách dnes dopoledne policisté kontrolovali řidiče, jestli mají v pořádku zimní výbavu. Dívali na stav pneumatik a zjišťovali například to, zda motoristé nemají na sklech námrazu nebo na kapotě led, který by mohl ohrozit...

Návrat zimy si pochvalují i ve Ski areálu Kraličák. "Jsme spokojeni, napadlo deset až 12 centimetrů. Připadlo to na náš základ, který se na sjezdovkách pohybuje od 20 centimetrů do jednoho metru. V noci jsme rolbovali, vše vypadá moc dobře. Zima se nám sobotním počasím vrátila," řekla za středisko Vladimíra Mrázová. Podle ní se návštěvnost naopak zvedla díky začínajícím olomouckým prázdninám. "Budeme dělat vše pro to, abychom lidi udrželi na našich horách a to po celý březen. Brno má prázdniny až třetí týden v březnu, vždy to byl pro nás silný týden, podmínky se budeme snažit udržet co nejdéle," doplnila Mrázová.

V nižších polohách naopak na zimní počasí areály čekají. Lanovka je kvůli klimatickým podmínkách mimo provoz v areálu v Hrubé Vodě u Olomouce, stejně tak se od minulé neděle dosud nerozjelo ani středisko Kladky na Prostějovsku. Hlubočky jsou v provozu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Horský areál Kraličák

Štítky sníh, podmínky, lyžování, Jeseníky, zima, běh na lyžích, Červenohorské sedlo, jarní prázdniny, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků se vrátila zima, o víkendu klesly teploty a nasněžilo. Na své si přijdou i běžkaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.