Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ochránci přírody kritizují kácení v Evropsky významné lokalitě Rabštejn. Podle Lesů ČR je vše v pořádku

Nešetrné kácení, odvoz souší, které by měly zůstat v lese, a podpořit tak biodiverzitu, a poškození prameniště v Evropsky významné lokalitě Rabštejn v Jeseníkách kritizují ochránci přírody. Podle Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a Lesů ČR je vše v pořádku. Ochránci přírody se však obrátili na inspekci životního prostředí.

Ve druhé zóně Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a v Evropsky významné lokalitě Rabštejn nedávno Lesy ČR kácely listnaté stromy. Způsob těžby a pohyb těžké techniky v listnatém lese kritizují ochránci přírody. 

"Ve vzácném listnatém lese s jasanovou bučinou, která je chráněna, se těží vývraty a souše buků a zejména jasanů. V důsledku těžby byly těžkou technikou vyježděny svážnice a vytvořena erozní rýha. V jednom místě bylo poškozeno i prameniště," zlobí se Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Chápe, že se lesáci nějak snaží řešit situaci, kdy jasany napadá invazní houba, nelíbí se mu však to, že souše a vývraty se snaží za každou cenu dostat z lesa ven, a přitom ničí vzácnou přírodu. "Houba přežívá na listech, šíří se vzduchem a napadá stromy všech věkových kategorií, čili aby to mělo smysl, museli by v podstatě vyluxovat celý les od listí," kroutí hlavou Bačík. 

Společnost přátel Jeseníků se již obrátila na Českou inspekci životního prostředí. "Domníváme se, že těžba starých stromů, souší a vývratů je v rozporu s posláním chráněné lokality. Stav evropsky chráněné přírody má být zachován jako při jejím vyhlášení a má se naopak zlepšovat. Především souše a staré stromy by měly zůstat na místě, a tím podpořit biodiverzitu, přežití řady chráněných druhů a koloběh živin v půdě," je přesvědčen Bačík.

Na Červené hoře těžká technika rozjezdila vzácnou tundru. Ochránci přírody zuří

Na vrcholu Červené hory v Jeseníkách těžká technika rozjezdila zdejší vzácnou a chráněnou tundru. Těžaři vyřezávali nepůvodní borovici kleč, v zemi po nich ovšem zůstaly hluboké erozní rýhy. Celý případ již prověřovala inspekce životního...

Lesy ČR, které těžbu prováděly, tvrdí, že postupovaly v souladu se zájmy ochrany přírody a stanoviskem orgánů ochrany přírody.

"V okolí Rabštejna jsme museli zpracovat odumírající nebo už odumřelé stromy napadené houbovým patogenem. Bylo třeba zajistit bezpečnost a prostupnost porostů. Dřevo se dopravovalo po stávajících lesních komunikacích, a to i nezpevněných. Jako obvykle se po skončení těžby provedly povýrobní úpravy plochy i cest. Žádné erozní rýhy nevznikly a ani jinak není lokalita poškozená," tvrdí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Rovněž podle Pavla Jurky ze správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky těžba probíhala v souladu se zákonem.

Ochránci přírody kritizují správu chráněné oblasti dlouhodobě. Upozorňují hlavně na sérii výjimek, ve kterých správa umožňuje při napadení stromů kůrovcem plošné kácení horských lesů, a to na území nejpřísněji chráněné 1. a 2. zóny. Výjimky na rozsáhlé holoseče udělila i v evropsky chráněných horských smrčinách v 1. a 2. zóně, dokonce i v nejstarších porostech pralesovitého charakteru. 

"Ze Správy CHKO Jeseníky se stala agentura na povolování výjimek pro těžaře. Na jaře 2021 Správa CHKO dokonce umožnila velké zásahy v rezervacích na Pradědu a Keprníku a nám se to díky úspěšným odvoláním podařilo zastavit a změnit," uvedl například nedávno Ivo Dokoupil, koordinátor Hnutí DUHA Jeseníky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společnost přátel Jeseníků

Štítky kritika, poškození, ochrana přírody, Rabštejn, Lesy České republiky, Jeseníky, les, těžba, kácení, CHKO Jeseníky, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Folta

Tzv. ochranáři - to jsou ve skutečnosti opravdoví škůdci přírody.

Čtvrtek, 23. března 2023, 20:12Odpovědět

Ochránci přírody kritizují kácení v Evropsky významné lokalitě Rabštejn. Podle Lesů ČR je vše v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.