Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Olomouckého kraje míří vláda Petra Fialy. Jednat bude v Jeseníku

S cílem poznat problémy regionu dorazí do Olomouckého kraje kabinet premiéra Petra Fialy. Vláda absolvuje výjezdní zasedání v Jeseníku. Ministři budou mít také samostatný program na různých místech, předseda vlády Fiala navštíví například stavbu obchvatu Bludova či lázeňskou obec Karlova Studánka.

Vláda v Jeseníku naváže ve středu 29. běřzna na své loňské výjezdní zasedání na zámku Štiřín nedaleko Prahy. „Strávíme v regionu celý den a budeme řešit otázky, jak zlepšit místní dopravní infrastrukturu, jak pomoci regionu v oblasti cestovního ruchu a dalších oblastech, které jsou pro něj důležité," prohlásil minulý týden po zasedání kabinetu Petr Fiala (ODS).

Kromě návštěvy rozsáhlé dopravní stavby u Bludova či Karlovy Studánky plánuje Fiala také setkání se starostkou města Jeseníku Zdeňkou Blišťanovou (Jeseník srdcem). „Výjezdní zasedání Vlády ČR v Jeseníku vnímám jako příležitost přenést na ministry témata a problémy, které trápí nejen Jesenicko, ale většinu hospodářsky a sociálně ohrožených regionů. Příjezd vlády nám dává jasný signál, že problémy těchto regionů vládu zajímají a chtějí je vidět na vlastní oči a společně hledat řešení. Po samotném jednání vlády se totiž vláda sejde také ze zástupci samospráv,“ řekla starostka s tím, že město bude město v centru pozornosti vlády poprvé.

VIDEO: Z džungle krásná příroda s kavárnou. Projekt Otevřeme zahradu chce pomoct hospicu i komunitě

Po takřka roce důležitých příprav představila olomoucká dobročinná organizace Dobré místo pro život plány na proměnu zahrady v areálu hospice na Svatém Kopečku. Venkovní prostory zařízení, kde vážně nemocní lidé tráví své poslední chvíle, chtějí...

Podotkla přitom, že samotným jednáním budou předcházet také schůzky jednotlivých ministrů na Šumpersku a Jesenicku. „Při jednání se zástupci vlády se chci zaměřit na téma dostupnosti zdravotní péče, dopravní obslužnosti, na příjmy obcí z rozpočtového určení daní, vzdělávání a také budeme žádat vládu o pomoc s budovou IPOS, která je v havarijním stavu,“ doplnila starostka.

S členy vlády by se měli sejít i zástupci šumperské radnice. „Podle dosavadních informací, které mám k dispozici, přijede do Šumperka ministr kultury Martin Baxa. Budu s ním řešit zejména financování kultury, neboť některé významné kulturní akce i činnost kulturních institucí v Šumperku jsou závislé na vícezdrojovém financování včetně příspěvku ministerstva kultury, bez kterého se neobejdou. V rámci programu připravujeme mimo jiné návštěvu Divadla Šumperk a setkání s aktéry kulturního života v Šumperku,“ přiblížil starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO).

Jeseník s městským Instagramem vsadil na středoškoláky, ti se nadšeně pustili do natáčení

Novou cestu jak prezentovat dění ve městě zvolila jesenická radnice. Lázeňská sídlo na severu kraje svěřilo městský instagramový profil do rukou nadšených středoškolských studentů, kteří začali natáčet první videa. Na této platformě chtějí...

Konkrétní středeční program jednotlivých členů vlády v Olomouckém kraji se bude upřesňovat v průběhu pondělního dne. Kabinet nebude v Praze v termínu, který si určili odboráři nejpočetnějšího svazu KOVO ke svému protestu před sídlem vlády. Na akci, kde chtějí odboráři protestovat proti chystané důchodové reformě či nové emisní evropské normě Euro 7, očekávají předáci tisíce účastníků. „Velmi nás mrzí, že po ohlášení naší demonstrace vláda ohlásila, že si udělá výjezdní zasedání, protože jsme předpokládali, že budou mít možnost se vyjádřit,“ řekl předák svazu Roman Ďurčo.

Vláda míří na výjezd do Olomouckého kraje, zatímco v posledních týdnech se zmiňovaly spíš úvahy o tom, že by mohla jednat ve strukturálně postižených regionech. Nový prezident Petr Pavel navrhoval uspořádat výjezdní zasedání vlády v Karlovarském či Ústeckém kraji. Stejné regiony zmiňoval začátkem února i vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že zúčastnit by se mohl i Pavel.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad vlády ČR

Štítky Politika, vláda, premiér, Petr Fiala, zasedání vlády, vláda Jeseník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Olomouckého kraje míří vláda Petra Fialy. Jednat bude v Jeseníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.