Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spor o poplatky v lázních: Jeseník přichází o miliony, lázeňský svaz změnu nechce

Pomoci městům nebo lázním a jejich klientům? Dva rozdílné pohledy na férovost poplatků z pobytu v lázeňských zařízeních bude posuzovat poslanecká sněmovna. Část lidí v lázních od roku 2019 nemusí hradit místní poplatek za pobyt, změnit by to chtělo například vedení města Jeseník. Městský rozpočet tak přichází ročně o několik milionů.

Jeseník s městským Instagramem vsadil na středoškoláky, ti se nadšeně pustili do natáčení

Novou cestu jak prezentovat dění ve městě zvolila jesenická radnice. Lázeňská sídlo na severu kraje svěřilo městský instagramový profil do rukou nadšených středoškolských studentů, kteří začali natáčet první videa. Na této platformě chtějí...

Na začátku dubna by mělo být jasněji o tom, zda poslanci podpoří návrh na změnu zákona, který by znovu nařídil platit poplatek za každý den pobytu v lázních i lidem, kteří do ozdravných zařízení míří na plně hrazenou péči, tedy takzvaně na křížek.

Tuto variantu se snaží prosadit například města Jeseník či Luhačovice. „Nyní je systém nastavený nespravedlivě. Klient s částečně hrazeným pobytem nebo rodina s dětmi ubytovaná v penzionu poplatek musí platit. A klienti takzvaně na křížek nemusí. Všichni tito lidé ale mohou využívat kulturní i sportovní akce ve městě, veřejné prostředí, chtějí mít kolem sebe uklizeno a trávit čas v příjemném prostředí,“ říká starosta Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Lázeňské město oslovilo poslance otevřeným dopisem, ve kterém uvádí, že klientů s plně hrazeným pobytem přijíždí do Jeseníku až pětasedmdesát procent z celkového počtu. I oni by měli podle nové podoby zákona platit za každý den 30 korun. „Jde o příjem města, které peníze využívá k úpravě veřejného prostoru pro všechny, kteří se zde pohybují. Lázně mají s poplatky úplně stejné penzum práce jako všechny ostatní penziony nebo hotely. Jde jen o to poplatek vybrat a pak ho doručit na obec,“ dodává jesenická starostka.

Naopak zástupci lázeňských zařízení tomuto návrhu nakloněni rozhodně nejsou. Podle jednatele lázní Velké Losiny a viceprezidenta Svazu léčebných lázní Martina Plachého se plánovaná změna zákona s provozovateli lázní vůbec nezkonzultovala. Nové nastavení podle něj naopak vrací dříve odstraněnou diskriminaci některých pacientů, poplatek totiž má rozlišovat léčebné ústavy a léčebné lázně. „Pacient, který prodělal operaci výměny kloubu a pojede na následnou rehabilitaci do odborného léčebného ústavu v lázeňském místě, nebude platit místní poplatek. Zatímco pacient, který pojede na stejnou rehabilitaci se stejnou diagnózou do léčebných lázní, tak bude muset zaplatit místní poplatek. Stejný pacient, stejná léčebná diagnóza, ale ve druhém případě zaplatí pacient minimálně 1000 korun navíc při třítýdenním pobytu a průměrném padesátikorunovém poplatku na den. Stávající novela zákona tuto dříve odstraněnou diskriminaci opět zavede,“ míní Plachý.

Do Olomouckého kraje míří vláda Petra Fialy. Jednat bude v Jeseníku

S cílem poznat problémy regionu dorazí do Olomouckého kraje kabinet premiéra Petra Fialy. Vláda absolvuje výjezdní zasedání v Jeseníku. Ministři budou mít také samostatný program na různých místech, předseda vlády Fiala navštíví například stavbu...

Ten zároveň upozorňuje, že návštěvníci lázní se pohybují zejména v lázeňských parcích a komplexech, na jejichž údržbu nedostávají majitelé od měst a obcí žádné peníze. „Termální lázně Velké Losiny jsou vlastníkem celého lázeňského parku a veškeré veřejně přístupné infrastruktury, které se ní nachází. Podobně tomu je i například u Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves. Obě tyto společnosti se výhradně starají na své náklady o péči o tyto mnoho hektarové areály, přitom místní poplatky odvádějí tamním obcím. Z vybraných místních poplatků nedostávají žádný příspěvek na péči o tyto areály. Tuto disproporci navrhovaná novela zase neřeší,“ konstatuje jednatel losinských termálů a doplňuje: „To znamená, že se budou opět opakovat soudní spory mezi obcemi a vlastníky veřejné lázeňské infrastruktury, kým má být hrazena tato péče. Jeden z nich totiž areály vlastní a umožnuje veřejnosti je využívat, druhý za užití tohoto území vybírá poplatky, ale nic na to nepřispívá,“ nesdílí názor lázeňských obcí Martin Plachý ze Svazu léčebných lázní.

Na čí stranu se přikloní vláda by mělo být jasněji v následujících týdnech. „V poslanecké sněmovně se novela už začala projednávat. Téma zvedl šumperský poslanec Michael Kohajda, protože Jesenicko poslance nyní nemá. Při jeho návštěvě jsme mu řekli, že je to jedna z věcí, co nás trápí. Velkou pomoc nám poskytl i Svaz měst a obcí České republiky. Druhým výrazným tahounem novely jsou i Luhačovice. Zatím to vypadá, že by návrh mohl mít podporu vládnoucí koalice,“ poznamenala starostka Blišťanová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Priessnitzovy léčebné lázně

Štítky Lázně, místní poplatky, poplatek za pobyt, novela, lázeňský pobyt, léčba, léčebné lázně, Velké Losiny, Jeseník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor o poplatky v lázních: Jeseník přichází o miliony, lázeňský svaz změnu nechce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.