Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plumlov investoval do energetických úspor v oblíbeném kempu, řeší i programovou koncepci

Do postupné opravy prvních několika chatek se na jaře pustili pracovníci kempu Žralok u Plumlovské přehrady na Prostějovsku, který je oblíbeným rekreačním místem pro turisty z Česka i zahraničí. Mezi dokončené investice před letní sezonou patří například solární ohřev užitkové vody, díky kterému provozovateli kempu klesnou náklady na energie. Kvůli vysokým cenám elektřiny a dalším nákladům letos kemp Žralok zvýšil ceny za ubytování o deset až patnáct procent.

Kemp Žralok na břehu podhradského rybníku disponuje 27 chatkami a plochou pro 150 stanů a 50 karavanů. Areál nedaleko plumlovské přehrady provozuje Klubové zařízení Plumlov, které je příspěvkovou organizací města. „Pomalu se pouštíme do opravy chatek. Zatím do zhruba pěti nejvíce poškozených. Pokud se nám podaří získat dotaci Olomouckého kraje na cestovní ruch, tak věříme, že po konci této turistické sezóny bychom několik chatek zmodernizovali tak, aby odpovídaly současným trendům a požadavkům návštěvníků,“ uvedl místostarosta Plumlova Marek Otruba (Nadšenci pro Plumlov). Doplnil, že je připravená i výměna elektroinstalace v celém areálu, provedena by mohla být ve druhém pololetí.

Loni na podzim v kempu Žralok instalovali technologie na solární ohřev teplé vody. Podle Otruby to bude jedna z důležitých úspor, které povedou ke snížení nákladů na energie. „Spotřeba teplé vody je v sezoně značná,“ podotkl místostarosta. Změny letos dozná provozovatel jednoho ze dvou kiosků. Zatímco dosud se v něm o občerstvení návštěvníků starali pracovníci kempu, tak letos jej zajistí Hotel Zlechov.

Olomoucký kraj hodlá podpořit stellplatzy. Do cestovního ruchu dá celkem osm milionů korun

Budování míst pro parkování obytných aut, která jsou v řadě evropských zemí už samozřejmostí, hodlá podpořit také Olomoucký kraj. Takzvané stellplatzy majitelům obytek poskytnou vodu, elektřinu i možnost vypustit odpady. Celkem chce kraj do...

V kempu Žralok letos vzrostly ceny za ubytování. Dospělý za noc v chatce zaplatí 280 korun, dítě 180 korun. Za plochu pro jeden malý stan návštěvníci zaplatí 140 korun, velký stojí o deset korun více. Karavan stojí 180 korun za noc. „Ceny jsme museli upravit kvůli vyšším nákladům hlavně na energie. Nárůst činí zhruba deset až 15 procent,“ uvedl místostarosta. Růst cen by neměl poznamenat poptávku. Letní kalendář se už podle Otruby plní prvními rezervacemi a postupně by jich mělo přibývat.

Novinky v doprovodném programu, který zahrnuje například koncerty či gastronomické akce, provozovatelé kempu Žralok pro letní sezonu zatím nechystá. „Spíše řešíme, jak náš kemp dále posunout. Zda ho zaměřit spíše na akce, nebo část sezony udělat bez velkých akcí jenom pro rekreaci,“ dodal Otruba.

Plumlovská přehrada nedaleko Prostějova je oblíbenou rekreační oblastí. Kvůli čištění dna a opravě hráze byla v závěru roku 2009 vypuštěna a na podzim 2013 po dokončení stavebních prací začalo její napouštění. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Díky investici se kvalita vody v nádrži zlepšila a region ožil turistickým ruchem.

Oceňujete při pobytu v kempu kulturní a hudební program?

Celkem hlasovalo69 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Ok Tourism

Štítky ČR, rekreace, turistika, energie, Plumlov, kemp, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plumlov investoval do energetických úspor v oblíbeném kempu, řeší i programovou koncepci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.