Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

VIDEO: Zoo Olomouc hlásí trojnásobnou radost u velbloudů. Samec Lorenzo se činil

V olomoucké zoologické zahradě se krátce po sobě narodila dvě mláďata velbloudů dvouhrbých. Podle chovatelů se navíc brzy očekává i další rozšíření velbloudí rodinky, březí je i třetí samice Masafi. Dvojice měsíčních velblouďat už dovádí ve výběhu, kde je mohou vidět i návštěvníci.

Od března pečují velbloudí samice Zoo Olomouc Eliška a Tereza o svá malá mláďata, jejich porody dělil pouhý jeden týden. „Obě mláďata od prvopočátku výborně prospívají, což kontrolujeme také pravidelným vážením,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Ta doplnila, že návštěvníci již mohou nové přírůstky zahlédnout ve výběhu. Zároveň si mohou lidé povšimnout, jak to vypadá, když velbloudi při jarním oteplení ztrácejí zimní srst.

Zejména osmadvacetileté velbloudí matce Elišce mateřství prospělo a chová se, jako by omládla.  Podle zooložky očekává zahrada porod další březí samice Masafi, která bude rodit poprvé. Veselá dodala, že otcem všech mláďat je samec Lorenzo, který přicestoval z ostravské zoologické zahrady před pěti lety.

„Olomoucká zahrada chová velbloudy dvouhrbé téměř od prvopočátků zahrady, a to od roku 1958,“ doplnila v tiskové zprávě mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Malý zázrak v pavilonu Kalahari. Zoo Olomouc starostlivě pečuje o vzácné mládě hrabáče

Mimořádný chovatelský úspěch se podařil v Zoo Olomouc, kde odborníci pečují o novorozené mládě hrabáče kapského. Vzácný přírůstek v pavilonu Kalahari vyžaduje takřka neustálou pozornost chovatelů. Populaci afrického savce specifického vzezření se...

Velbloudi vydrží bez vody až 2 týdny a tolerují až 30% ztrátu tekutin v těle, což žádný jiný savec nedokáže. Během patnácti minut jsou schopní vypít až 150 litrů vody, kterou dokážou vycítit na vzdálenost až 17 kilometrů. Velbloudí hrby neobsahují vodu, jak se někteří lidé domnívají, ale tuk, jehož zásoba může dosahovat až 40 kilogramů.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky velbloudi, Zoo, Zoo Olomouc, Olomouc, zoologická zahrada, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zoo Olomouc hlásí trojnásobnou radost u velbloudů. Samec Lorenzo se činil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.