Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Tajemství minerálů i prastarých artefaktů. Olomoucké muzeum zve na Příběh kamene

Po sedmiměsíční zimní přestávce mohou lidé opět zavítat do sklepení bývalé jezuitské univerzity v centru Olomouce, kde je k vidění stálá expozice Příběh kamene. Geologické a archeologické exponáty či artefakty z lapidária zde vystavuje Vlastivědné muzeum Olomouc. A otevřeno bude po celý prodloužený víkend.

Expozici Vlastivědného muzea Olomouc (VMO) Příběh kamene navštěvují obyvatelé Olomouce i turisté už deset let, za tu dobu prošla výstava výrazným vývojem.

„V současné době mohou návštěvníci na deseti tematických stanovištích obdivovat keltský monoxyl, kovové nástroje a především kámen, který je zde představen v různých formách: jako hornina, poté opracovaný do podoby nástroje, a nakonec přetvořený v umělecké dílo,“ přibližuje mluvčí VMO Vladimíra Hacsiková.

Na Denisově ulici číslo 30 tak mohou od začátku května návštěvníci poznat například rozmanité horniny, zkameněliny či minerály, které jsou vystaveny v sekci věnované geologii.

V archeologické části výstavy je k vidění mimo jiné kamenná sekera nalezená v poli u Bystročic, která patří k největším exponátům svého druhu, které se dochovaly do současnosti. „Nástroj je vyroben z jadeitu. Surovina na jeho výrobu pochází z dílen na svahu hory Monte Viso, která leží poblíž francouzsko-italských hranic. Sekera je dokladem obchodních vztahů mezi našimi zeměmi a územím severní Itálie, které od sebe dělí osm set kilometrů,“ uvedla historička Silvie Novotná.

Zámek ve Ptení čeká o víkendu první festival. Nádvoří je přichystané, k dispozici bude i stanové městečko

Zámek ve Ptení na Prostějovsku, který od města Prostějova koupil muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset, čeká o tomto víkendu první hudební festival. Zejména zámecké nádvoří nyní prochází úklidem, k dispozici budou místo pro...

Své místo ve stálé expozici nalezl i keltský monoxyl, který byl objeven v roce 1999 u břehu mohelnického jezera. Jde o ručně dlabanou loď z mladší doby železné, tedy období mezi let 400 až 50 před naším letopočtem. „Je zhotovena z asi 200 let starého dubu a mezi dalšími exempláři nalezenými na našem území patří k nejstarším. Nákladní nebo kupecká loď mohla nést tři osoby a až 800 kilogramů nákladu. Vody řeky Moravy brázdila v období osídlení Moravy Kelty,“ dodává Novotná.

I když je expozice Příběh kamene zpřístupněna veřejnosti deset let, samotná sbírka kamenných soch a architektonických článků se začala utvářet mnohem dříve. „Již koncem 19. století byly v městském historickém muzeu postupně shromažďovány různorodé doklady architektonického a sochařského vývoje na území města Olomouce,“ říká mluvčí Hacsiková. Významná díla, která nemohla již zůstat na svém místě, se tak podařilo zachránit pro další generace.

Lapidárium, neboli sbírka kamenných soch a architektonických článků, nabízí celou řadu hodnotných exponátů. Návštěvníci Příběhů kamene si mohou prohlédnout například jedny z nejstarších dochovaných božích muk na Moravě, které původně stály na spojovací cestě z Nového Světa do Hodolan a připomínaly vraždu Adama Štolbašského z Doloplaz.

„Dalším vzácným architektonickým dílem je Kamenná deska s vytesaným znakem Švédského království jako památka na okupaci Olomouce švédskou armádou v letech 1642 až 1650. Z období kolem roku 1690 pochází pískovcová socha se zbytky zlacení zobrazující svatého Mořice. Zobrazuje světce jako vojáka majícího přes brnění plášť sepnutý na prsou sponou a na hlavě mitru,“ specifikuje historička umění Novotná.

Expozice Příběh kamene je od začátku května přístupná veřejnosti každý den kromě pondělí v čase 10-18 hodin až do konce září 2023. Ve státní svátky dne 1. a 8 května bude Vlastivědné muzeum v Olomouci, včetně expozice Příběh kamene, mimořádně otevřeno i v pondělí. Samostatné vstupné do lapidária činí 20 korun pro dospělého, 10 Kč pro děti a seniory. „V případě zakoupení vstupenky na jakoukoli výstavu v hlavní budově Vlastivědného muzea je vstup do lapidária zdarma,“ doplnila Hacsiková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky Výstava, expozice, Příběh kamene, Vlastivědné muzeum, Olomouc, Tip na víkend

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Tajemství minerálů i prastarých artefaktů. Olomoucké muzeum zve na Příběh kamene  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.