Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Příprava nákupního parku u přerovského nádraží má letos pokročit. Upraví i dopravní situaci

Během následujícího roku by měla výrazně pokročit příprava výstavby menšího nákupního parku v areálu firmy Kazeto v Přerově. Po získání potřebných povolení má začít stavba, jejíž součástí bude i úprava dopravního řešení a instalace světelné křižovatky na průtahu městem. Z místa do té doby zmizí přechod pro chodce.

Podle oznámení záměru pro posouzení vlivu na životní prostředí EIA plánuje společnost RP Přerov vybudovat nákupní centrum na ploše přibližně 15 tisíc metrů čtverečních v areálu společnosti Kazeto. Samotná prodejní plocha bude tvořit přibližně jednu třetinu této plochy, vzniknou má osm obchodů a okolo padesáti pracovních míst. V lokalitě má být k dispozici přes 160 parkovacích míst.

„Celý projekt je už na papíře a ze strany investora probíhají práce pro zahájení povolovacího řízení. Disponujeme písemným závazkem investora, že předpokládá získání všech příslušných povolení do 12 měsíců,“ uvedl náměstek Přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Přerov zavádí první zónu 30. Rychlost aut omezí v ulicích u hřbitova

Sníženou maximální povolenou rychlost stanoví dopravní značení v několika přerovských ulicích nedaleko hřbitova. Současně se změní i režim předností v jízdě, které bude v této lokalitě fungovat podle pravidla pravé ruky. Úprava má přinést...

Plán vybudovat nákupní centrum v budoucnu změní i aktuálně řešenou úpravu místa pro přecházení přes frekventovaný průtah městem. Na ulici Velké Novosady probíhala od začátku května rekonstrukce povrchu, po ní už se na místo nevrátí přechod pro chodce a vznikne zde takzvané místo pro přecházení. Po výstavbě obchodního parku v prostorách mezi prodejnou Tesco a řekou Bečvou se promění i řešení pro pěší, kteří zde rušnou silnici překonávají. „Město si dalo město podmínku, že prostor bude osazen světelným signalizačním zařízením. To by řešilo nejen chodce, ale také vozidla na hlavním tahu – i z vedlejších komunikací,“ uvedla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Na ulici Velké Novosady v Přerově bude místo jednoho z přechodů pro chodce takzvané místo pro přecházení Foto: FB Tomáš Navrátil

Podle primátorova náměstka Navrátila má pak nová křižovatka propojena s křižovatkami na průpichu i u elektrárny. Nyní se ale bude v ulici Velké Novosady po konzultaci s dopravním inspektorátem Policie ČR, zástupci kraje i ŘSD zřizovat místo pro přecházení. V takto značeném místě nemají chodci přednost jako na přechodu. „Podle dopravních policistů se jedná o přechod velmi nebezpečný, což dokládá i statistika dopravních nehod střetu chodce s vozidlem. Nejednou se tu stalo, že pěšímu zastavil jeden řidič – chodec pak pokračoval přes přechod a druhé vozidlo ho srazilo, protože člověk jdoucí po zebře automaticky počítal s tím, že je na přechodu a má absolutní přednost,“ upozornila mluvčí.

Po jednáních a zvažování variant bude místo do doby instalace semaforů fungovat v nové podobě. Podle zástupců města má být tato úprava bezpečnější. „Na komunikaci budou namalovány výstražné kříže, aby vozidla zastavovala v bezpečné vzdálenosti od místa přecházení, budou tu rovněž vyznačeny i piktogramy upozorňující na výskyt chodců. Každopádně platí, že vždy se musí účastníci silničního provozu chovat obezřetně k ostatním a dbát na svoji vlastní bezpečnost,“ uvedl na webu Přerova náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu a přerovský radní Michal Zácha (ODS).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Skasko, FB Tomáš Navrátil

Štítky Podnikání, nákup, nákupní centrum, prodejna, obchody, Přerov, doprava, semafor, křižovatka, přechod, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava nákupního parku u přerovského nádraží má letos pokročit. Upraví i dopravní situaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.