Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Deset tisíc kroků ke zdraví: Výzva inspirovala k pohybu i osoby s morbidní obezitou

Do výzvy 10 000 kroků se v jarní etapě letos oficiálně zapojilo takřka 13 tisíc lidí, osvětová akce se koná dvakrát ročně a má motivovat k zařazení pohybu do každodenního programu. Podle odborníků česká populace přibrala na váze jednotky kilogramů i v důsledku covidové epidemie. Polovinu účastníků výzvy tvořili lidé s nadváhou či obezitou. Slavnostní vyhlášení a představení statistik dubnové akce se konalo v Prostějově.

Po stopách poutníků ke zdraví a relaxu v lázních. Klinika FN Olomouc vyhlásila motivační soutěž

Od Velikonočního pondělí se rozbíhá další ročník výzvy na podporu zdravého pohybu, kterou připravila Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Zatímco v předchozích ročnících měli účastníci za...

Neziskový projekt Výzva 10 000 kroků podle pořadatelů motivuje tisíce lidí k tomu, aby zařadili chůzi do svého života. Měsíční akce, během které si účastníci zaznamenávají počet denně nachozených kroků či metrů, se koná vždy na jaře a na podzim. Podle Jaroslava Martinka z pořádající spolku Partnerství pro městskou mobilitu má pěší doprava kromě výhod pro individuální zdraví také pozitivní dopady na okolí. „I proto jsme hrdí na to, že k výzvě se připojilo celkem 67 měst a obcí z České republiky a Slovenska,“ podotkl.

Mezi účastníky Výzvy 10 000 kroků byli letos na jaře i lidé s morbidní obezitou, kteří podle Martinka dosáhli pozoruhodných výsledků. Například Michal Žídek, nejtěžší muž výzvy, se svými 235 kilogramy zvládl udržet laťku nastavené osobní výzvy po dobu 23 dnů. Jiří Mahdal ze Zábřehu začínal na hmotnosti 197 kilogramů. Po lékařském zákroku v kombinaci s pravidelným pohybem v rámci výzvy 10 000 kroků je po roce lehčí o 92 kilogramů.

Mozková mrtvice čím dál více postihuje mladé lidi. Odborníci radí nepodceňovat příznaky

Zítra je Mezinárodní den proti mozkové mrtvici. Při té příležitosti radí odborníci z prostějovské nemocnice nenechávat jakékoliv příznaky bez povšimnutí. Každoročně u nás mozková mrtvice postihne na pětatřicet tisíc lidí. Pokud není včas...

„Z klinických zkušeností víme, že velká část populace v období covidu ztloustla v průměru o dva až tři kilogramy,“ upozornila přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace z Fakultní nemocnice Olomouc profesorka Eliška Sovová. Na vině je podle ní především nedostatek pohybové aktivity v kombinaci s vysoce energetickou stravou a psychologickými faktory. „Doporučení denní dávky deseti tisíc kroků nemá vědecký podklad, ale je snadno zapamatovatelné a lze ho doporučovat s tím, že část těchto kroků by měla být v ostřejším tempu, aby se dosáhlo aspoň 70 procent maximální tepové frekvence,“ dodala lékařka.

Také podle organizátorů je denní dávka kroků zcela individuální. „Každý člověk je jiný a má různé možnosti. Proto jsme zavedli kategorii osobní výzvy, díky které si může každý vybrat to, co mu vyhovuje a co představuje opravdovou výzvu,“ uvedla manažerka výzvy Sylva Machová.

Do Výzvy 10 000 kroků se zapojil i Olomoucký kraj. Pět radních založilo tým, který inspiroval ostatní zaměstnance krajského úřadu. „Pro nás nebylo důležité umístění. Hlavní bylo, že jsme dokázali začlenit pravidelnou chůzi do svých pracovních programů. Myslím, že když jsme to dokázali my, dokáže to každý,“ řekl hejtmanův náměstek Jan Šafařík (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj). Svoji výzvu splnil tak, že v dubnu nepoužíval výtah a chodil po schodech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB 10.000 kroků

Štítky Zdraví, výzva, pohyb, deset tisíc kroků, 10 000 kroků, statistiky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset tisíc kroků ke zdraví: Výzva inspirovala k pohybu i osoby s morbidní obezitou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.