Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prezident Pavel zavítal poprvé do Olomouce. Diskutoval se starosty a sklidil aplaus kongresového sálu

Vřelého přivítání se dostalo prezidentovi České republiky Petru Pavlovi na volebním sněmu Svazu města obcí ČR v olomouckém hotelu Clarion. Zaplněný kongresový sál nejvyššímu ústavnímu činiteli tleskal na přivítanou i rozloučenou vestoje, starostové při diskuzi s prezidentem ocenili jeho přístup a morální hodnoty. S dotazy se obrátil na Petra Pavla také olomoucký primátor.

Před příchodem do kongresového sálu hotelu u olomouckého vlakového nádraží krátce diskutoval s prezidentem hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). „Pozval jsem ho osobně i s paní Pavlovou na návštěvu našeho kraje a pan prezident slíbil, že brzo dorazí. S jeho vystoupením na sněmu jsem byl velmi spokojen. Jak v části prezentace, tak v části odpovědí na dotazy delegátů. Jsem si jist, že se po předlouhé době vrátila do prezidentského úřadu slušnost a morálka. Děkuji, pane prezidente a těším se na Vaši návštěvu,“ komentoval na sociálních sítích hejtman Suchánek.

V úvodním desetiminutovém projevu reagoval Petr Pavel nejprve na slova předsedy Svazu města a obcí ČR (SMO) Františka Lukla, který prezidenta označil mimojiné za tmelící prvek pro společnost. Při prezidentově příchodu do sálu tleskaly stovky účastníků sněmu vestoje.

ANKETA: Jak jste spokojeni s nově zvoleným prezidentem České republiky?

Novým prezidentem České republiky se stal generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve druhém kole voleb jasně porazil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a získal i více hlasů než například dosluhující prezident Miloš Zeman.

„Vaše přivítání mě přivádí do rozpaků a stejně tak i slova pana předsedy. Očekávání, čeho všeho bych měl být tmelem, je po posledních letech absencí hodně. Já se toho ale nebojím a pustím se do toho,“ rozesmál na úvod prezident starosty a starostky prezident. Kromě vyzdvihnutí důležitosti obětavé práce vedení místních samospráv upozornil také na nedostatky, které vnímá u aktuálně řešené problematiky v podání vlády.

„Stačí se podívat na události posledních dvou měsíců. Samotného mě překvapilo, jakým způsobem probíhala, nebo v tomto případě spíše neprobíhala komunikace státu s obcemi při rušení poboček pošt a finančních úřadů. Nijak nezpochybňuji potřebu zefektivňovat Českou poštu, která by jinak zřejmě skončila ve vážných ekonomických problémech. Nepovažuji za správné, že se reformy plánují z centra bez účasti nebo seznámení se s pohledem dotčených obcí,“ kritizoval Petr Pavel.

Po prezidentově proslovu následoval prostor na několik dotazů, jako první se ptal domácí primátor a místopředseda SMO Miroslav Žbánek (ANO). „První otázka je možná složitější, prosím se soustřeďte. Podotýkám, že jsou zde kamery a odpověď bude přenášena také do vaší domácnosti. Který den v Olomouci byl pro vás nejdůležitější? Stačí nám datum,“ tázal se s nadsázkou primátor. Na olomoucké radnici měl prezident v roce 2004 svatbu, uvedl však jiné významné události. „Bude to jednoduché. 17. 4. a 13. 8. To jsou data, kdy se tady v Olomouci narodili mí dva synové,“ odpověděl Petr Pavel. Další primátorova otázka už poté směřovala na konsolidační balíček, výraznou komplikaci vnímají obce a města v plánovaném zvýšení daně z nemovitostí.

Nový prezident má úzké vazby na Prostějov, první dáma pochází ze Šumperska. Brali se v Olomouci

Nový prezident České republiky Petr Pavel má úzké vazby na Prostějov. Sloužil na zdejším vojenském letišti a seznámil se zde také s novou první dámou Evou. Svatbu měli v roce 2004 na radnici v Olomouci. Eva Pavlová přitom pochází ze Šumperska.

O financování samospráv i o vládním úsporném balíčku diskutují delegáti v průběhu celého dvoudenního sněmu SMO. V pátek na něm vystoupí premiér Petr Fiala (ODS). Svaz odmítl návrh vládní koalice na zvýšení daně z nemovitosti bez ohledu na místní podmínky, pokládá to za krok špatným směrem. Podle svazu jde o obohacování státu na úkor samospráv. SMO tak reagoval na dohodu vládní koalice zvýšit kvůli konsolidaci veřejných financí daň z nemovitosti v některých případech až na dvojnásobek, přičemž dodatečný výnos nad dosavadní daň má být příjmem státu.

Prezident také konstatoval, že vnímá stížnosti starostů na nedostatečné financování přenesených agend ze strany státu a další problémy. Uvedl, že je nemůže přímo řešit, proto se rozhodl, že od 1. června začne při Kanceláři prezidenta fungovat oddělení regionů a komunit. Bude připravovat podklady a sbírat příklady dobré praxe.

SMO je nevládní organizací sdružující přes 2800 měst a obcí, v nichž žije 8,5 milionu obyvatel České republiky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, prezident, Petr Pavel, Petr Pavel Olomouc, prezident ČR, Svaz měst a obcí, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Rodiče mu vždy vše správně vysvětlili jak píše ve vlastnoručním životopise načteném na XTV. Budeme se dívat. Zatím můžeme zhlédnout seriál Devadesátky včetně dokumentu, dnes znovu aktuální filmy Příběh Kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident. Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, Sexmise, Hlava22, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám trpaslíky, kudlankami, trubci neschopnými dělat něco pro obyvatele Země. Knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Lupo Anetta Tahači, Prof John J Mearsheimer university Chicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, o nás na ytU rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova(3.2). Minúta pravdy Milana Uhríka. Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...euro, kryplomēny, digipeníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně

Neděle, 21. května 2023, 15:23Odpovědět

Prezident Pavel zavítal poprvé do Olomouce. Diskutoval se starosty a sklidil aplaus kongresového sálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.