Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Aplikace Klíšťapka pomůže se sběrem dat o výskytu klíšťat. Podílel se na ní i vědec z Univerzity Palackého

Aplikace Klíšťapka poskytuje informace o výskytu klíšťat v lesních porostech a s tím souvisejícím rizikem nákazy lymeskou boreliózou. Na tvorbě aplikace určené ke sběru dat v rámci prevence se podílela i Univerzita Palackého v Olomouci.

„Aplikace je založená na analýze 28 276 klíšťat odchycených v lesích na celém území České republiky v letech 2021 a 2022,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí vědeckého týmu Zdeněk Vacek z České zemědělské univerzity. Mobilní aplikace k tomu zahrnuje taktéž data o druhovém složení porostu, stanovišti a dynamice klíšťat v průběhu roku a počasí.

Krom údajů o aktuální aktivitě klíšťat v lesích přináší Klíšťapka také informace o infikovanosti klíšťat boreliózou v dané lokalitě. Tato předpověď podle tvůrců aplikace vychází z testování odchycených klíšťat v Národní referenční laboratoři pro lymeskou boreliózu Státního zdravotního ústavu.

„V dalších letech budeme pracovat na rozšíření dat o další klíšťaty přenášené infekce, a také o analýzu klíšťat z městských parků,“ doplnila spoluřešitelka projektu Kateřina Kybicová ze Státního zdravotního ústavu s tím, že Klíšťapku hodlají rozšiřovat i v rámci dalších projektů, jako jsou například „Klíšťata ve městě“.

Na jaře začnou být opět aktivní klíšťata. Noste ven světlé oblečení a nechte se očkovat, radí hygienici

Teplé počasí a nadcházející jaro opět probouzí nebezpečné roztoče. Řeč je o klíšťatech obecných. Lidé by měli být zvlášť obezřetní, protože počty nemocí přenášených klíšťaty v tuzemsku každoročně rostou. Česko má dokonce jeden z nejvyšších...

Cílem projektu bylo zpracovat a pro veřejnost zpřístupnit data z předchozích výzkumů a vytvořit tak nástroj pro běžné užití. Takový nástroj by měl predikovat početnost klíšťat a možnost nakažení boreliózou na základě klasifikace lesních porostů, stanovišť, klimatických dat a dalších informací.

„Zajímavostí je, že matematický model na kterém je aplikace postavena, zohledňuje také strukturu krajiny v bezprostředním okolí zkoumaných lokalit,“ vysvětlil spoluřešitel projektu Tomáš Václavík z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Mozaikovitost krajiny a množství okrajových společenstev totiž podle Václavíka hrají klíčovou roli pro výskyt důležitých hostitelů klíšťat. Jako příklad uvádí drobné hlodavce. „To ovlivňuje celkovou početnost klíšťat a tím i riziko nákazy,“ doplnil.

Projekt je aplikací Citizen Science – věda pro veřejnost. V mobilní aplikaci je možné otevřít si složku „Wiki“, ve které jsou popsaná opatření proti šíření klíšťat a jimi přenášených nemocí. Celkově obsahuje užitečné informace u druzích klíšťat, mýtech o lesním parazitovi, první pomoci, a především o prevenci.

Aplikaci je možné stáhnout pouze pro uživatele mobilů s operačním systémem Android. Ke stažení je na Google Play.

Aplikace s názvem Klíšťapka je dílem vědců z Fakulty lesnické a dřevařské a Provozně ekonomické ČZU ve spolupráci s Lesy ČR, Státním zdravotním ústavem a Přírodovědeckou fakultou UP, Českou lesnickou společností a Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky klíšťata, Klíšťapka, mobilní aplikace, Univerzita Palackého, Česká zemědělská univerzita, prevence, borelióza, lymeská borelióza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace Klíšťapka pomůže se sběrem dat o výskytu klíšťat. Podílel se na ní i vědec z Univerzity Palackého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.