Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Olomoucká zooložka asistovala při zátahu na filipínské nelegální rybáře

Podle českých ochranářů hrozí vyhubení mnoha druhů mořských živočichů na Filipínách dříve, než vypočítali vědci. Vliv na to má jak klimatická změna, tak nárůst populace a s tím i zvýšená spotřeba ryb. Právě v této oblasti probíhají destruktivní rybolovné metody, čemuž se věnovala i specialistka ze Zoo Olomouc Lucie Čižmářová.

VIDEO: Zvířatům pomáhá i drastickými fotkami. Dokument Ve stínu přináší příběh terénní zooložky

Při své práci přispívá k ochraně bezbranných zvířat v daleké Indonésii i v jiných částech světa. Příběh terénní zooložky a oceňované enviromentální fotografky Lucie Čižmářové přibližuje další díl z dokumentární série Ve stínu. Odbornice z...

Filipíny mají z hlediska biodiverzity klíčové postavení. Nacházejí se v takzvaném ekoregionu Korálový trojúhelník, přezdívaným také jako „mořská Amazonie“. Ten se vyznačuje vysokou mírou endemismu.

„Kvůli klimatické změně, nárůstu populace a destruktivním rybolovným metodám, zejména malých rybárů, je jejich biodiverzita v kritickém ohrožení,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. Vědci navíc předpověděli, že celosvětově může dojít k vyhubení volně žijících mořských druhů v roce 2048.

Čeští ochranáři František Příbrský, Tomáš Ouhel a terénní zooložka právě z olomoucké zoo Lucie Čižmárová spolu s jejich týmy upozorňují na fakt, že tato katastrofa může nastat mnohem dříve.

Každý rok je podle ochranářů nelegálně uloveno 11 až 26 tun ryb, a právě na rybářské pytláky se čeští pracovníci zaměřili. „Ve spojení s neziskovou organizací Vesna Panglao Conservation se nám podařilo navázat spolupráci s národní námořní policií, se kterou jsme v okolí ostrovů Bohol a Cebu podnikli několik úspěšných zátahů na menší rybáře,“ vysvětlili ochranáři své aktivity na Filipínách.

Právě menší rybáři často využívají nezákonné a devastující praktiky v podobě jedů, výbušnin či vlečných sítí. „Tyto postupy ničí celé korálové útesy, zabíjejí kompletní rybí populace, včetně necílových druhů živočichů, tedy vedlejší úlovky,“ doplnili ochranáři.

Filipíny čelí nejrychlejšímu růstu populace z celé jihovýchodní Asie. Průměrná roční spotřeba ryb se pohybuje kolem 36 kilogramů na jednoho obyvatele, přičemž celosvětová průměrná spotřeba je zhruba 22 kilogramů.

Podle koordinátora ochranářeského projektu Příbrského je zásadní zavést udržitelné rybolovné postupy, provádět uzávěry vybraných oblastí, ty hlídat a prosazovat přísné předpisy. „Tato opatření mohou přinést i potravinovou bezpečnost pobřežním komunitám na více než 7 tisíc filipínských ostrovů, které jsou na rybolovu závislé,“ doplnil koordinátor.

Aktivitu českých ochranářů ocenil i velitel námořní policie Maritime Group Bohol Stephen C Boniba. „Čeští ochranáři nám pomáhají nastavit účinnou strategii ochrany mořské biodiverzity před ilegálními rybáři,“ vysvětlil Boniba. Ochranáři zprostředkovávají námořním policistům trasovací vybavení, jako jsou drony a satelitní telefony.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Filipíny, Zoo Olomouc, Čižmárová, ochranáři, ochrana přírody, ilegální rybáři, zátah, video

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Olomoucká zooložka asistovala při zátahu na filipínské nelegální rybáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.