Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Letitá skautská klubovna v Olomouci potřebuje rekonstrukci. Náklady násobně překročí původní odhady

Výraznou investici ve výši téměř 17 milionů korun si vyžádá kompletní oprava budovy skautského střediska Mjr. Karla Haase v Olomouci. Klubovna se nachází v ochranném pásmu národní kulturní památky Klášterní Hradisko. Financování zajišťují skauti z několika zdrojů včetně dotace z ministerstva kultury. Potřebné peníze chtějí získat také díky veřejné sbírce.

Skauti měli původně v plánu opravit jen střechu, celkový stav budovy si však nakonec vyžádal kompletní rekonstrukci. „V plánu je vyměnit celou střechu a svázat budovu věncem, zajistí se tak její stabilita a zabrání dalšímu praskání. Projekt počítá s opravou půdního prostoru, abychom navýšili kapacitu pro naše oddíly i ubytované. Proto musíme postavit nové, bezpečné schodiště a vybudovat dostatečnou kapacitu sociálního zařízení včetně sprch,“ uvedla členka rady skautského střediska Zuzana Kvapilová.

FOTOGALERIE: Přestavba kina Central finišuje, Olomouci má přinést variabilní kulturní prostor

Zatím panuje v části budovy Muzea umění v centru Olomouce stále stavební ruch, termín dokončení rozsáhlé rekonstrukce kina Central se ale blíží. Multifunkční kulturní prostor se má otevřít ještě v letošním roce. Roky opuštěné místo má nabídnout...

Na rekonstrukci bude navazovat oprava podlah, stropů a zdí v ostatních místnostech. „V rámci modernizace a ekologické udržitelnosti bude po rekonstrukci budova vybavena kotlem a tepelným čerpadlem k pravidelnému vytápění budovy,“ doplnila Kvapilová.

Cena celé přestavby je aktuálně vyčíslena na 16,7 milionu korun, což je asi třikrát víc, než byly původní odhady. Svou roli hraje i to, že skautská klubovna je v ochranném pásmu národní kulturní památky Klášterní Hradisko. Na opravu mají skauti přislíbenu dotaci z ministerstva školství ve výši 12 milionů korun. Část plánovaných výdajů pokryje středisko z vlastních prostředků, jeden milion korun poskytne Junák formou bezúročné půjčky. Zbylou částku chtějí skauti ze 4. střediska získat pomocí crowdfundingu, tedy skupinového financování na online platformě.

Skautská klubovna nacházející se nedaleko Klášterního Hradiska je domovem 4. střediska Mjr. Karla Haase, které má momentálně čtyři dětské oddíly, dva chlapecké a dva dívčí, a dva oddíly pro dospělé, klub oldskautů a klub rodinného skautingu. Každý týden klubovnu využije téměř 80 dětí při pravidelných schůzkách. O víkendech slouží klubovna jako ubytovací prostor pro skautské oddíly a další spřátelené organizace. „Doufám, že se nám podaří potřebné peníze sehnat a klubovnu opravit. Byla by velká škoda o tenhle prostor přijít,“ doplnil vedoucí střediska Ondřej Poláček. Dodal, že kvůli dotacím musí být letos v září vypsáno výběrové řízení a celý projekt musí být ukončen do konce června 2025.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Junák - český skaut, středisko mjr. Karla Haase Olomouc

Štítky Rekonstrukce, investice, klubovna, skautská klubovna, sbírka, Olomouc, skaut, Junák, Klášterní Hradisko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letitá skautská klubovna v Olomouci potřebuje rekonstrukci. Náklady násobně překročí původní odhady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.