Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olomouc chce usilovat o koupi poštovního paláce na Horním náměstí. Kalkuluje se slevou

V pondělí ráno už zájemci o služby pošty nemohli využít pobočku na Horním náměstí v centru Olomouce. Vedení radnice dál jedná se státním podnikem i zástupci ministerstva vnitra o možnosti získání rozlehlé budovy, ve které pošta roky sídlila. Město uvažuje i o variantě koupě nemovitosti a provozování dotované pobočky Pošta Partner Plus.

Značný nesouhlas vzbudilo v hanácké metropoli rozhodnutí o zrušení pobočky České pošty (ČP) s označením Olomouc 8, tedy úřadovny na Horním náměstí. Bezbariérově dostupná pošta sloužila nejen obyvatelům centra města, ale také lidem zde pracujícím či turistům. Státní podnik pobočku v budově v historickém jádru Olomouce určil ke zrušení a s koncem června tak pošta na náměstí otevřela naposledy. Nyní se zřejmě bude objekt připravovat k prodeji, podobně jako celá řada staveb v majetku státu, které potkal tentýž verdikt. „Pokud bude nemovitost ze strany České pošty vyhodnocena jako nepotřebná, dojde ke zpracování znaleckého posudku akreditovaným znalcem. Tento posudek určí i cenu, za kterou bude objekt nabízen. Následně vedení České pošty, případně její dozorčí rada schválí záměr prodeje. U určeného majetku je jeho vyjmutí nutné schválit ministerstvem vnitra,“ komentoval již dříve proces přípravy prodeje budov sloužících České poště mluvčí ČP Matyáš Vitík.

Česká pošta dříve uvedla, že ze tří set rušených poboček jich zhruba čtvrtina sídlí v nemovitostech pošty respektive státu. Z jejich prodeje by chtěl ztrátový podnik získat přibližně miliardu korun.

ANKETA: Která pobočka pošty by měla v Olomouci zůstat?

Celkem hlasovalo498 čtenářů

Olomoucká radnice se snažila vyjednat bezúplatný převod nemovitosti do majetku města, aby budova sloužila úředníkům z dopravně správního odboru magistrátu. Pracoviště dočasně sídlí ve státní budově na Vejdovského ulici. „Už je jasné, že bezúplatně palác na Horním náměstí nezískáme a státní podnik začíná připravovat jeho komerční prodej. Dohodli jsme se však, že poté, co bude nemovitost oceněna, budeme i nadále jednat o jejím nabytí,“ uvedl na sociálních sítích olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Záměry prodejů nemovitostí pošty čeká zveřejnění na portálu veřejné správy po dobu 30 dnů. Výhodu v této lhůtě mají státní podniky nebo organizace, které se mohou o budovy přihlásit a pošta by jim měla prodat majetek za cenu obvyklou podle znaleckého posudku. Do této kategorie ale nespadají obce.

Rušené pošty otevřely na poslední hodinu. Pro pošťačku z Přerova skončila čtyřicetiletá kapitola

V Olomouckém kraji uzavírá Česká pošta dvacet svých úřadoven, jen malá část z nich bude pokračovat v dotovaném režimu Pošta Partner Plus. Jedenačtyřicet let pracovala v přerovské poště v Předmostí Lenka Zapletalová, dnes za přepážku usedla...

Koupě vícepodlažního domu přímo v nejužším centru Olomouce by pro městský rozpočet zřejmě představovalo citelnou zátěž, vedení radnice kalkuluje s možností kompenzace za výdaje spojené se státní správou. „Pokud by nám stát od tržní ceny odečetl náklady na zřízení úřednických míst pro 61 úředníků dopravně správních agend, což je podle metodiky ministerstva vnitra 60 milionů korun, zbytek ceny bychom i doplatili,“ kalkuluje primátor.

V Prostějově zůstala navzdory plánu na zrušení v provozu poštovní úřadovna v Čechovicích, její provoz totiž platí město ze svého rozpočtu. Stejnou možnost zvolil v části Temenice také Šumperk a tato varianta už není podle Žbánka vyloučená v případě získání budovy na Horním náměstí ani pro Olomouc. „Poštu bychom chtěli v omezené míře zachovat v podobě Pošta Partner Plus,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Pošta, Česká pošta, pobočka Olomouc, náměstí Olomouc, Horní náměstí, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chce usilovat o koupi poštovního paláce na Horním náměstí. Kalkuluje se slevou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.