Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Olomouci vznikne moderní centrum pro vzdělávání zdravotníků. Významná stavba vyjde na 640 milionů

Na okraji areálu olomoucké fakultní nemocnice se rozběhla další demolice. Odborná firma bourá starší objekty na Hněvotínské ulici. Na jejich místě vyroste do roku 2026 moderní budova, která poskytne prostory nejen Lékařské fakultě Univerzity Palackého. Hodnota investice přesáhne 600 milionů korun.

Aktuální i budoucí požadavky na teoretické i praktické vzdělávání studentů medicíny má pomoci zajistit nově budovaná stavba v Hněvotínské ulici. U novějšího a méně využívaného vjezdu do areálu nemocnice pracuje firma na demolici stávajících objektů někdejšího vojenského prostoru. Od září pak má začít výstavba nového vzdělávacího pavilonu. „Čtyřpodlažní budova v těsném sousedství nynější dostavby Teoretických ústavů bude sloužit Lékařské fakultě i Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. V jejích prostorách tak bude probíhat teoretická i praktická příprava budoucích lékařů a zdravotnických profesionálů,“ řekl mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Podobu stavby o celkové užitné ploše přes sedm tisíc metrů čtverečních navrhl Ateliér Velehradský. „Budova je dispozičně řešena jako pětitrakt s učebnami po obvodu a hygienickými a komunikačními jádry ve středové části budovy. Pro komfortnější stravování bude součástí objektu také menza s kapacitou přibližně 240 míst,“ specifikoval mluvčí s tím, že například kruhová aula nové budovy bude mít kapacitu pro bezmála 400 osob.

Podle děkana Lékařské fakulty UP Milana Koláře je stavba zajistí prostorové požadavky fakulty na dalších 20 až 30 let. „Jde o třetí velký milník v historii naší fakulty. Tím prvním byla v 60. letech výstavba Teoretických ústavů, druhým před deseti lety jejich moderní dostavba. Společně s tím, jak se proměňuje Fakultní nemocnice Olomouc, věřím, že tento areál bude excelentním centrem výuky, vědy a zdravotnické péče nejen v rámci Olomouckého kraje, ale celé České republiky,“ uvedl na webu fakulty profesor Kolář.

Moderní knihovna pro olomoucké sídliště žádá o stavební povolení. Rekonstrukce má začít za dva roky

Do fáze společného územního a stavebního řízení vstoupil projekt moderní pobočky knihovny v Trnkově ulici v Olomouci. Nevyužívaná sídlištní kotelna v městské části Nové Sady se má proměnit v atraktivní lokalitu kultury a vzdělání, se zahájením...

Naproti nového nemocničního pavilonu G, kde sídlí například alergologie, tak nyní probíhají demoliční a přípravné práce. Ty z hlediska dopravy pouze částečně omezují využítí parkovací plochy P3. „Z důvodu provádění prací v těsné blízkosti parkovací zóny dojde k částečným omezením, která se budou časem měnit. Se zhotovitelem akce je dohodnuto doplnění vodorovného dopravního značení, které by mělo přispět k dosažení potřebné kapacity parkovací zóny,“ informoval mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Nová univerzitní budova má být stavebně dokončena na začátku roku 2026, do května pak bude probíhat dovybavení vnitřních prostor. „Náklady na stavbu včetně veškeré infrastruktury a interiérového vybavení přesáhnou částku 640 milionů korun. přičemž přibližně dvě třetiny těchto nákladů pokryje dotace ze státního rozpočtu, univerzita z vlastních zdrojů uhradí zbývající třetinu,“ dodal mluvčí Havrlant.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc, Stanislav Heloňa

Štítky Stavba, investice, lékařská fakulta, Univerzita Palackého, vzdělání, novostavba, výukové centrum, Olomouc, FN Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci vznikne moderní centrum pro vzdělávání zdravotníků. Významná stavba vyjde na 640 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.