Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Záchranné stanice se letos staraly o desítky mláďat dravců. Kraj je hodlá podpořit

V Olomouckém kraji fungují čtyři záchranné stanice zvířat. Ta v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku letos nedostatek práce rozhodně nemá, jen poštolek, o které se záchranáři starali, byly letos desítky. Olomoucký kraj oznámil, že záchranné stanice podpoří.

Podle Lenky Kňourkové ze záchranné stanice v Němčicích nad Hanou se zvířecí záchranáři starají především o raněné nebo handicapované poštolky. „V letošním roce se staráme především o mláďata, kterých jsme tu měli přes 30 a doteď se staráme ještě o pět z nich,“ vysvětlila Kňourková s tím, že se jedná o mláďata z druhých hnízdění, u kterých očekává, že je brzy vypustí do přírody.

Mladé poštolky potřebují pomoc především v případech, kdy dojde ke zničení jejich hnízda nebo když zahyne jeden z rodičů. Potom nastupují na řadu právě lidští pomocníci, kteří pomohou mláďata dokrmit. „Hodně lidí, kteří si jich potom všimnou, tak buď nám dají vědět, nebo je sami přivezou,“ dodala Kňourková.

Prostějov po kritice rozšíří zakázanou zónu pro jedovaté postřiky poblíž dětského hřiště na sídlišti

Radnice v Prostějově po kritice rozšíří zakázanou zónu pro jedovaté postřiky poblíž dětského hřiště na sídlišti Šárka. Zdejší obyvatelé se obávají, že by se herbicid Roundup, kterým město hubí plevel, mohl dostat k dětem. Proti jeho používání...

Do péče zvířecích záchranářů se dostávají také labutě. „Letos se stalo, že k nám přišly tři mláďata labutě, přičemž den nebo dva před nimi jsme tu měli labuť s cizím tělesem v krku, proto potřebovala operaci,“ objasnila s tím, že se ale nejedná o nic výjimečného.

Olomoucký kraj podpoří záchranné stanice

Z krajského rozpočtu si čtyři záchranné stanice rozdělí 300 tisíc korun, kterými chce kraj podpořit péči o zraněná zvířata. „Záchranné stanice si musely dříve o dotační podporu kraje žádat. To už teď neplatí, protože jsme se rozhodli jít opačnou cestou – kraj si u záchranných stanic objednává péči o zraněné zvířata formou služby,“ vysvětlil Martin Šmída (Piráti), který funguje jako radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí. Radní si od této změny slibuje především jednoduchost, přehlednost a efektivitu.

Prostějovský alkohol pomáhá léčit včely. Antivirový přípravek posiluje jejich imunitu

Prostějovská palírna se spojila s unikátním projektem včelí nemocnice. Také díky této spolupráci se stala dodavatelem etanolu pro přípravek, který léčí včely a posiluje jejich imunitu. Český alkohol by tak mohl léčit včely po celém světě.

Podle Kňourkové ale není 75 tisíc korun od kraje na provoz stanice dostatek. Krom mezd totiž největší část rozpočtu stanice jde na dopravu. „A to díky tomu, že na krmivo máme sponzora. Kdybychom měli platit za krmivo, tak by to byla určitě taky velká částka,“ navázala Kňourková. Doplnila, že krom podpory ze strany kraje a prostějovské radnice je stanice dotovaná také z Českého svazu ochránců přírody, pod kterým funguje 35 záchranných stanic v České republice.

Jako největší podporu ze strany veřejnosti považuje Kňourková, když někdo sám dopraví poraněné zvíře do stanice. „To je vlastně takový dar záchranné stanici, že oni uhradí tu dopravu,“ dodala Kňourková na závěr.

V regionu fungují čtyři záchranné stanice zvířat – Ornis na Přerovsku a další spolky Českého svazu ochránců přírody. Ty můžeme najít v Rudě nad Moravou, Němčicích nad Hanou a v Rýmařově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky poštolky, labutě, záchranné stanice, zvířata, Prostějovsko, Němčice nad Hanou, Jana Kňourková, kraj, Olomoucký kraj, rozpočet, podpora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranné stanice se jen letos staraly o desítky mláďat dravců. Kraj je hodlá podpořit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.