Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Tři hodiny ve frontě a dopravní kolaps. Moc mě to mrzí, říká k extrémnímu samosběru pěstitel z Hané

Vojnice v obležení. Zájem o tradiční samosběr zeleniny ve vesničce ležící přibližně deset kilometrů od Olomouce se letos rozrostl do mimořádných rozměrů. Provoz musela od rána řídit policie, pěstitelé otevřeli všechna čtyři pole zároveň a po pár hodinách akci pro veřejnost ukončili.

Z Olomouce, Litovle, Konice i třeba ze Šumperku dorazily ve středu ráno stovky a spíše i tisíce lidí na začátek samosběru zeleniny v obci Vojnice nedaleko hanácké metropole. Oblíbená možnost pořídit levnější výpěstky přímo z lokálního pole měla oficiálně začít v devět ráno, tou dobou už byla ale pole obsypaná sběrači a kolabovala doprava.

 

„Včera jsem ještě do jedenácti do večera jezdil s traktorem a chystal, co bylo potřeba. Vstal jsem ve čtyři ráno a v 5:32 jsem zahlédl prvního člověka na poli, schválně jsem se ještě díval na hodinky. A v šest ráno už tu bylo sto padesát aut. Trochu jsem s tím počítal, pracovníky na pokladny a podobně jsem pozval na půl osmé, ale v té době už byla situace totálně neudržitelná,“ vylíčil krušný start samosběru pěstitel z Vojnic Ladislav Kašpar.

Jezdíte na samosběr zeleniny či ovoce?

Celkem hlasovalo2928 čtenářů

Brzy se ukázalo, že koordinaci přijíždějících davů nezvládnou pořadatelé vlastními silami a na příjezdové cesty zamířilo několik policejních hlídek a později i správa silnic, pracovníci rozmisťovali ke krajnicím provizorní zákazové značky. „Zájem přerostl naše technické a logistické možnosti. V takovém rozsahu to není možné pojmout. Díky policii se to podařilo zvládnout. Snažil jsem se sehnat co nejvíce lidí na organizaci a hlídání polí, aby někdo nekradl,“ komentoval pěstitel z Hané, který se na stále rostoucí poptávku po čerstvé zelenině připravoval i rozšířením pokladních míst. Enormní počty zákazníků ale nebyli pracovníci schopní rychle odbavit. Například pár z Bystrovan po jedenácté hodině odcházel od jedné z pokladen se svým zeleninovým nákupem po tříhodinovém čekání na zaplacení. Obdobné zážitky vyprávěli i lidé v dalších frontách.

Rozsáhlý výpadek elektrické energie zkomplikoval v úterý před rozedněním život lidem na Olomoucku a Přerovsku. K přerušení dodávek elektřiny došlo před šestou hodinou ráno, na některých místech trvalo i desítky minut. Kromě domácností měla...

 

Podle Kašpara došlo kvůli mokrému a studenému jaru ke zničení úrody cibule u drobných pěstitelů na zahrádkách. O to více lidí kvůli tomu zamířilo na samosběr. Dalším faktorem je snaha ušetřit kvůli obecně rostoucím cenám. O extrémním zájmu o zemědělské produkty z pole u Vojnic leccos napověděl tento rok i samosběr česneku. „Letos jsem zkusil připravit hektar česneku. A byl pryč za dvě a půl hodiny. Takový kombajn na světě neexistuje, co by dokázal tak rychle sklízet. Bylo to šílené, ale pole bylo mimo cestu a v menším rozsahu, zvládlo se to,“ ohlédl se za nedávnou zkušeností Kašpar.

Cena za kilogram zeleniny při samosběru ve Vojnicích
mrkev - 9 Kč, petržel - 15 Kč,
červená řepa - 9 Kč, cibule - 15 Kč,
dýně - 15 Kč, dýně goliáš - 9 Kč,
cukety - 9 Kč, patizony - 9 Kč,
rajčata - 12 Kč, melouny - 12 Kč,
zelí - 15 Kč.
Zdroj: https://samosber-zeleniny---vojnice-u-olomouce.webnode.cz/

Ve středu byly ale okolnosti komplikovanější, pro mrkev, cibuli, zelí či melouny zamířilo násobně více zájemců. „Lidé jsou zlatí, ale najde se třeba pět z tisíce, kteří zastaví uprostřed křižovatky, odejdou od auta a nic je nezajímá… Ale nechci to na nikoho svádět. Máslo na hlavě mám já a moc mě to mrzí. Budeme to muset celé přeorganizovat a vymyslet jinak,“ kál se zemědělec, který své produkty chce poskytovat přímo široké veřejnosti.

Zelenina pro samosběr byla připravená na čtyřech polích o celkové rozloze 25 hektarů. „Před dvěma měsíci jsem byl přesvědčený, že bude výnos jako nikdy v životě. Ale bohužel se oteplilo a hraboši začali neskutečně řádit a úrodu poškodili. Ale na některých místech je mrkev a petržel nádherná. A jinde je úplně sežraná,“ podotkl Ladislav Kašpar. Ten už v průběhu dopoledne rozhodl o předčasném zastavení samosběru. „Teď budu několik dní přemýšlet, jak budeme pokračovat. I když dopředu napíšeme na web, aby lidé zvážili, jestli je příznivé počasí a že hodně zákazníků zřejmě přijede ve středu ráno a podobně, ale takový apel nakonec účinkuje přesně opačně a přijedou všichni. Davové chování obrovsky funguje,“ dodal.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Samosběr, zelenina, samosběr Vojnice, samosběr zeleniny, potraviny, nákup, peníze, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Tři hodiny ve frontě a dopravní kolaps. Moc mě to mrzí, říká k extrémnímu samosběru pěstitel z Hané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.