Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jesenicko má problém s nezaměstnaností. Nejvíce obec Uhelná

Největší nezaměstnanost obyvatel v Olomouckém kraji panuje na Jesenicku, přičemž nejvyšší podíl nezaměstnaných je v obci Uhelná. V okresu Jeseník evidují úředníci více než tisícovku žadatelů o zaměstnání. Naopak nejnižší nezaměstnanost je na Prostějovsku.

K poslednímu srpnu evidovali pracovníci krajské pobočky Úřadu práce celkem 14 037 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 50 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 520 osob,“ uvedla v tiskové zprávě Jana Litvíková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti.

Policie vyvrací fámy o uzavření hraničních přechodů s Polskem na Jesenicku. Není to pravda

Policie a město Jeseník vyvrací nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích, že se na Jesenicku uzavře desítka přechodů s Polskem pro malý pohraniční styk. Pravda je taková, že jde pouze o možné opatření při znovuobnovení hraničních...

Ze všech obcí v kraji mají nejvyšší podíl nezaměstnaných osob v obci Uhelná. Tam se podíl nezaměstnaných osob dostal až na 12,7 procent. Uhelná přitom má s nezaměstnaností dlouhodobý problém. Podle Českého statistického úřadu patřila obec v roce 2021 mezi tři nejhorší s podílem 9,6 procent. Tehdy na prvním místě byly Měrovice nad Hanou s 11,5 procenta. V roce 2022 byla Uhelná na prvním místě s podílem 14,8 procent.

Starosta Uhelné Zdeněk Hořava (Pro živou obec) vidí příčinu zejména ve vysokém věkovém průměru občanů, který se podle něho pohybuje kolem 47 let. „Je tady poměrně velký odliv lidí z obce, a proto vzrůstá ten věkový průměr, kdy se narodilo málo lidí a tím pádem průměrný věk vzrůstá,“ objasnil Hořava.

To potvrzuje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Podle něho totiž z regionu odchází řada mladých a vzdělaných lidí, kteří by jinak mohli region hospodářsky nastartovat.

„Máme tu dost seniorů, nebo lidí, kteří mají těsně před důchodem. Oni dříve často pracovali v lese, ale těsně před důchodem už tu práci nemívají,“ navázal Hořava s tím, že spousta lidí v obci pracuje sezónně přes léto a poté přes zimu zase navštěvují úřad práce.

Za poslední příčinu označuje starosta fakt, že nevládní spolek Ester, který se zabývá pomocí a podporou sociálně znevýhodněných, sestěhovala zmiňovanou skupinu do obce. Mezi nimi podle starosty je taky množství lidí, kteří jsou nezaměstnaní.  

Vedení obce přitom využívá nástroje, jak nezaměstnanost snižovat. „Můžeme samozřejmě podpořit podnikatele, kteří by eventuelně mohli zaměstnat místní lidi,“ rozvedl starosta. „Teďka tady v místní části Horní Fořt funguje ostravská firma, která má záměr zpracovávat papírenské kaly,“ navázal.

Ve Vidnavě bude v říjnu referendum o obnovení těžby kaolinu. Lidé se obávají prachu a hluku

Lidé ve Vidnavě na Jesenicku prosadili referendum, ve kterém se budou moci vyjádřit, zda souhlasí s obnovením těžby kaolinu poblíž obce. Podnětem byla mimo jiné petice se stovkami podpisů. O těžbě bude moci zhruba tisícovka voličů hlasovat v říjnu.

Celorepublikový podíl nezaměstnaných osob je na hodnotě 3,6 procenta, přičemž Olomoucký kraj má podíl 3,3 procenta.

Zdroj: Úřad práce

Právě u této firmy je podle starosty jedna z cest, jak podíl nezaměstnaných snížit. „Byla tady představa, že by zaměstnávali právě místní občany, aby sem nemuseli tahat lidi z Ostravy,“ objasnil Hořava. „My se jim samozřejmě snažíme maximálně vyjít vstříc, aby se vše co nejdříve rozběhlo a oni mohli místní zaměstnat,“ uzavřel.

Hejtman Suchánek dodal, že velký potenciál pro hospodářskou situaci v Jeseníkách má turistický ruch. „Tato oblast Olomouckého kraje patří mezi turisticky nejatraktivnější místa v Česku. Právě turistický ruch zde zaměstnává velkou část lidí,“ vysvětlil.

Podíl nezaměstnaných osob vyšší, než je republiková hodnota, vykázaly dva okresy – Jeseník se 4,2 procenty a Přerov se čtyřmi procenty. Následoval okres Šumperk s 3,6 procenty a Olomoucko s 3,2 procenty. Naopak nejnižší podíl zaznamenali úředníci v okrese Prostějov, kde je podíl nezaměstnaných osob na 2,3 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad práce

Štítky Úřad práce, nezaměstnanost, Jesenicko, Jeseníky, Uhelná, obec Uhelná, podíl nezaměstnaných osob, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jesenicko má problém s nezaměstnaností. Nejvíce obec Uhelná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.