Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Oprava Brděkovy hrobky na Nových Sadech finišuje. Zachová si dobový vzhled

Místem posledního odpočinku mecenášské rodiny Brděkových je rodinná kaple s kryptou na olomouckých Nových Sadech. Hrobka, která pochází z 20. století, prošla během posledních let opravou. Ta bude stát necelé dva a půl milionu korun.

František Brděk starší, František Brděk mladší a jeho žena Františka mají rodinnou kapli s kryptou v Nových Sadech. Mecenášský pár, tvořící soudní úředník a jeho manželka, odkázali před více než sty lety veškerý svůj majetek školské matici. Podle odhadu v přepočtu na dnešní poměry se tehdy jednalo o částku kolem patnácti milionů korun.

Přerov získal dotaci na rekonstrukci budovy EMOS. Pokryje polovinu z investice přesahující 300 milionů

Město Přerov získalo dotaci ve výši 167 milionů korun na opravu a modernizaci budovy EMOS na hlavním náměstí. Peníze jsou na zateplení a další úsporná opatření, celková investice přesáhne 300 milionů korun. Rekonstrukce by měla začít na přelomu...

Architekt Jan Dohnal, který rekonstrukci projektoval, se domnívá, že bezdětnost manželů je jedním z důvodů, proč se dobová stavba zachovala – neměl jí kdo stavebně upravovat. „Poškozena byla povětrnostními vlivy jen z pravé strany, štuky zevnitř i zvenku zanikly, ale podle levé zachovalé části se daly tvarově uzpět do původního stavu včetně všech prvků štuky, výmalby a mobiliáře,“ okomentoval Dohnal v tiskové zprávě stav novorománské budovy, kterou dělníci postavili kolem roku 1910.

Na práci restaurátorů architekt ocenil patinu. „Zachovala se tím hodnota stáří. Historické stavby díky patině působí starobyle a mají správný emocionální dopad ne oslnivě zářivou podobu,“ vysvětlil.

Oprava bude stát 2,4 milionu korun. Historik umění Martin Číhalík, který opravu vede, považuje stavbu za cenný dokument své doby. „Všechny odlitky a vnější omítky jsou z románského cementu. Ten se dnes k nám dováží na restaurování z Francie. Z něj jsou i štukové odlitky, které jsem vyrobil,“ konstatoval historik.

Tehdejší ředitel olomouckých hřbitovů Ladislav Šnevajs doplnil, že opravenou hrobku bude hlídat kamera s infračerveným nočním viděním. Šnevajse ale k 26. září olomoucká městská rada odvolala. Podle Jany Doležalové, která pracuje v oddělení mediální komunikace magistrátu, jsou jedním z důvodů výsledky veřejnosprávní kontroly. Dočasně se ředitelkou hřbitovů stala Dana Pluskalová.

Pochybných jednorázových elektronických cigaret bylo při kontrolách více než čtyřicet procent

Špatně označené složení našli hygienici u čtyřiceti procent z téměř čtyř stovek jednorázových cigaret s příchutí nabízených v kamenných obchodech. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví, pod něž hygienická služba spadá....

Opravu památky spustila návštěva primátora Miroslava Žbánka (ANO) na novosadském hřbitově v roce 2019. „Byl jsem tady původně kvůli opravě hřbitovní zdi a kaple s kryptou mě zaujala,“ řekl primátor. Nechal si tehdy od historika a náměstka Karla Konečného (ANO) vypracovat podrobnosti.

„Neměli bychom místo posledního odpočinku významných osobností města nechávat bez povšimnutí. Navíc pokud se jedná o památkově chráněnou stavbu,“ navázal Žbánek.

Památkáři říkají, že tato funerální stavba má svou hodnotu nejen architektonickou a výtvarnou kvalitou, ale i tím, že upomíná na významného českého vlastence a podporovatele českých národních snah v Olomouci na počátku 20. století, zemského soudního radu Františka Brděka.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Konečný

Štítky František Brděk, hrobka, krypta, hřbitov, rekonstrukce, restaurace, budova, architektura, novoromantismus, Olomouc, Nové Sady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Brděkovy hrobky na Nových Sadech finišuje. Zachová si dobový vzhled  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.