Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Záchranáři v kraji vyrazí lidem na pomoc v nových sanitkách. Moderní vůz dostala i základna v Kojetíně

Flotila sanitek Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje i v letošním roce prochází obnovou. Z výjezdových základen napříč regionem vyrazí pět nových vozů, které včetně nejmodernějšího vybavení vyšly na 20 milionů korun. Dalších devět záchranek vylepší vozový park od jara 2024.

Záchranáři mají v kraji už sedmnáct základen. Tu nejnovější v Kojetíně

V přízemí kojetínské polikliniky už měsíc funguje nová záchranářská základna. Nyní proběhlo její formální uvedení do provozu. V přerovském okrese tak záchranáři využívají už třetí takovouto základnu.

Dodávka pěti nových sanitek Volkswagen se rozdělí mezi výjezdové základny v Olomouci, Prostějově, Přerově, Zábřehu a také nedávno otevřené stanoviště záchranky v Kojetíně. Moderní vozy nahradí dosluhující sanitní vozidla. Pravidelná obnova vozidel je podle představitelů Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje (ZZS OK) důležitou investicí pro udržení vysokého standardu zdravotních služeb pro obyvatele i návštěvníky regionu. Jedním z ukazatelů vytížení a nutnosti obnovy sanitek je i celkový roční nájezd. Takřka šedesát sanitních vozidel urazí za rok vzdálenost přes jeden a půl milionu kilometrů.

K obdobné modernizaci došlo i na přelomu loňského a letošního roku, i tentokrát zamíří do Olomouckého kraje celkem 14 nových vozidel. „Druhá část v počtu devíti kusů totožných sanitních vozidel bude dodána na jaře příštího roku,“ uvedli zástupci ZZS Olomouckého kraje.

Mistři za volantem sanitky. Tým z Olomouckého kraje vyhrál republikový šampionát řidičů záchranek

Na zkušební dráze firmy Barum v Otrokovicích zazářili ostřílení šoféři z Olomouckého kraje na republikovém šampionátu řidičů záchranných služeb. Takřka každá ze čtrnácti krajských záchranek České republiky vyslala dva reprezentanty, kteří...

Dodané sanitky disponují špičkovým vybavením pro poskytování akutní přednemocniční péče pacientům. „Nová sanitní vozidla jsou mimo jiné vybavena novými transportními nosítky, transportními křesly se zvýšenou nosností, transportními plicními ventilátory nejvyšší třídy a elektrickými odsávacími pumpami s uzavřeným systémem odsávání. Všechna vozidla také mají vestavěné germicidní lampy s nepřímým účinkem, které slouží k dezinfekci vzduchu uvnitř vozidel při a po převozu pacientů s infekčním onemocněním,“ popsala mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Vozový park zdravotnické záchranné služby v kraji v současnosti tvoří 52 velkých sanitek s nosítky a 6 sanitních lékařských vozidel systému rendez-vous. „Dále disponujeme také dvěma speciály, které slouží pro ošetření a transport bariatrických pacientů a zejména pak pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, které je potřeba speciálně izolovat od zasahujících zdravotníků i okolí,“ doplnila mluvčí Mikisková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, sanitka, záchranka, nové sanitky, Olomouc, Olomoucký kraj, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, vozový park, ventilátor, pacient, Volkswagen, Prostějov, Přerov, Zábřeh, Olomouc, Kojetín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři v kraji vyrazí lidem na pomoc v nových sanitkách. Moderní vůz dostala i základna v Kojetíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.