Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Zakladatelka hanáckého folklorismu, učitelka a sběratelka Františka Xavera Běhálková se narodila před 170 lety

Před sto sedmdesáti lety se narodila učitelka, národopisná pracovnice a sběratelka Františka Xavera Běhálková. Jako první se začala zabývat sběrem písní, hanáckých výšivek, krojů a keramiky. Položila tak základy hanáckého folklorismu.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Františka Xavera Ernestina Běhálková se narodila 23. října 1853 ve staré škole – v domě č. 2, v dnešní Förchgottově ulici, v Tovačově. Pocházela z učitelské rodiny. Otec Šimon Běhálek byl rodákem z Horní Moštěnice a matka Brigita Běhálková rozená Kafková pocházela z Klenovic na Hané. Rodiče brzy zemřeli. Františku a její dva mladší bratry Eduarda a Leopolda si vzal na vychování matčin bratr a troubecký farář Theodor Mayer, který se stal záhy farářem v Tovačově. U tovačovského rektora Jana Loyky se naučila německy a francouzsky i hře na klavír. Ucelené odborné vzdělání získala ve Vyšší dívčí škole šlechtičen Lwowských v Praze.

V Praze také poznala malířku Zdenku Braunerovou, která ji také občas v Tovačově navštěvovala. Právě ona ji podnítila ke sběru a studiu hanácké lidové kultury, stejně jako tovačovský kaplan a zpěvák Tomáš Wiedermann, přítel olomouckého kanovníka, vlastence, politika a spoluzakladatele Vlasteneckého spolku muzejního v Olomouci Ignáce Wurma. Ignác Wurm ji tehdy navštívil s archeologem, lékařem a činitelem muzejního spolku Jindřichem Wanklem. Její sbírka výšivek a krojů je doslova uchvátila.

Od roku 1884 začala spolupracovat s Vlasteneckým spolkem muzejním v Olomouci. 1. ledna 1885 se podílela na výstavě moravského národního vyšívání konané u příležitosti 1000. výročí smrti sv. Metoděje. Věnovala se také shromažďování dokladů o zařízení hanáckého obydlí. Vytvářela nové vyšívání krojů. Z jejího podnětu se začala vyšívat žlutou bavlnkou suknice a další části ženského kroje.

Gustav Trupka byl významným prostějovským pedagogem. Vytvořil páskovou čítanku nebo počítadlo

Gustav Trupka se narodil v létě před 180 lety v Prostějově, byl významným prostějovským národním činitelem a pedagogem. Zhotovoval různé pomůcky, například páskovou čítanku počítadlo, mapy a plány. Vytvořil například monumentální plán Prostějova...

Zapisovala si různé zvyky z Tovačovska a společně s dcerou Jindřicha Wankla Lucií Bakešovou se podílela na průzkumu hanácké taneční a písňové tvorby. Zorganizovala taneční skupinu, se kterou začala od roku 1889 předvádět různé tance a zvyky. Hudební doprovod tvořil malý smyčcový sbor pod vedením kapelníka Petra Haugwice. Vystupovali v Národním divadle v Brně, v Moravské Ostravě, Olomouci, Přerově i Vídni. Mnohé tance ji naučili staří muzikanti, stařečci, stařenky a pamětníci. Například tanec Pilařská si složil místní pilař stréc Badina. Nejprve napsal píseň, potom písničku zatancoval a k tomu hrál na housle, které si sám zhotovil a naučil se na nich hrát.

Řadu písní a tanců poslala národopisnému sběrateli a jazykovědci Františku Bartošovi. Spolupracovala s hudebním skladatelem Leošem Janáčkem, který také několikrát navštívil Tovačov. Společně s ním a Lucií Bakešovou vydali sbírku Národní tance na Moravě, která obsahovala i hanácké tance, například Cófavá, Konopě, Trojka, Tetka, Holubička a Kalamajka. Spolupracovala také s ředitelem tovačovského kůru Klementem Slavickým, který jí písně sbormistroval a docvičoval i zpěv. Na Tovačovsku sebrala, sepsala a nacvičila kolem padesáti původních tanců. Většina je popsána v knize Ludmily Mátlové Uhrové Hanácké tance z Tovačovska.

Na její přání byla postavena před tovačovskou farou vila, která zpočátku sloužila jako Národopisné muzeum. 26. června1906 navštívil F. X. Běhálkovou hanácký národopisec a učitel Jan Zbořil a zanechal nám toto svědectví: „Uvedla mě do své vily, jejíž síň, chodby a světnice byly vymalovány národními vzory z hanáckých výšivek dle jejích sbírek. I nábytek byl hanácký. Malované truhly, lavice s bohatě vyřezávaným lenochem, obrazy na skle a hlavně hojnost krojů. Na dvou velkých stolech byly spousty límečků k rukávcům, límců k fěrtochům, hanáckých úvodnic jsem napočítal 40, kordulek tři sloupce na sebe naskládané a pantlíků bylo 16.“

Významný architekt Adolf Loss zanechal na Hané řadu stop. Známá je Müllerova vila v Olomouci

Adolf Loos je pokládán za klasika moderní architektury. Byl představitelem puristické architektury charakteristické čistými hranolovými tvary. Odmítal zdobnost a prosazoval stroze funkční a praktickou obytnou architekturu. Také na Hané zanechal...

Františka Xavera Běhálková zemřela na rakovinu 28. dubna 1907 a byla pohřbena 1. května 1907 do rodinného hrobu na tovačovském hřbitově klenovickým děkanem Tomášem Wiedermannem.

Po její smrti zakoupilo její sbírky prostějovské muzeum. Součástí je sedmdesát krojů, keramika, nábytek, korespondence a veškerý notový a písemný materiál. Malá část krojové sbírky se nachází v muzeích v Olomouci a Přerově.

F. X. Běhálková se jako první začala zabývat sběrem hanáckých výšivek, krojů a keramiky. Položila tak základy hanáckého folklorismu. Její odkaz v Tovačově nezanikl. Důstojným pokračovatelem zde byly hanácké soubory písní a tanců Haná a Hanáček vedené Miladou Ženčákovou. Od roku 1996 zde působí hanácký taneční soubor Hatě vedený Zdenou Ludvovou. 30. září 2023 u příležitosti 170. výročí narození byl na tovačovském hřbitově odhalen zrestaurovaný pomník F. X. Běhálkové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky kroj, Františka Xavera Běhálková, výročí, tanec, vyšívání, keramika, muzeum, Tovačov, Olomouc, Hana Bartková, Lucie Bakešová, Praha, Leoš Janáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakladatelka hanáckého folklorismu, učitelka a sběratelka Františka Xavera Běhálková se narodila před 170 lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.