Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Javoříčko láká na nový zahradní bar i uspávání netopýrů

Podobnou možnost jako na severu Olomouckého kraje v podobě samoobslužného baru připravili provozovatelé přírodního a muzejního areálu v Javoříčku na Bouzovsku. I mimo hlavní turistickou sezonu se mohou nyní výletníci občerstvit a posedět v zahradním altánu, kde jsou jim k dispozici nápoje i pochutiny. Za ně zaplatí do kasičky nebo s využitím QR kódu.

V podzimně vyzdobené zahradě u velkého parkoviště v Javoříčku nedaleko památníku obětí druhé světové války od začátku listopadu nově funguje v nonstop režimu samoobslužný bar. „Celý areál máme jako koníček, přes léto je návštěvnost velká a provozujeme tam i bistro. Po posledním víkendu v září občerstvení ale už zavíráme. Lidí sem míří i po konci turistické sezony dost, ale na provoz bistra už to nestačí. Při údržbových pracích nás turisté několikrát oslovili, že by si něco z bistra dali. Tak jsme se rozhodli to vyřešit vytvořením samoobslužného baru, postavili jsme altán a lidem je tam k dispozici místo pro občerstvení,“ vysvětlil pozadí vzniku nového zázemí pro turisty Martin Vyhlídal, předseda spolku Nové Javoříčko.

ANKETA: Automatické radary začnou hlídat rychlost aut v Olomouci, postupně budou přibývat

Ze Šternberku či Přerova již delší dobu může přijít rychle jedoucím řidičům dopis s oznámením přestupku, který zaznamenal stacionární radar. Tuto variantu zklidnění dopravy zavádí nově i město Olomouc a to v částech Chomoutov a Chválkovice....

Procházky v okolí známých jeskyní či oblíbeného hradu Bouzov jsou podle něj vyhledávané i místními, nejen lidmi, kteří přijedou do jeskyní. „Javoříčko je pořád středobodem regionu Bouzovska. Je to zase takové další oživení toho našeho místa. Parkoviště je pořád otevřené, lidé se projdou mezi Javoříčkem a Bouzovem nebo se vydávají na trasu k jeskyním a Zkamenělý zámek a zpět. Je tam živo, ale na stálé občerstvení s obsluhou to není. Jde o to i lidem udělat radost, že si můžou dát čaj. Nebo si děti z města mohou zkusit třeba rozdělat oheň a opéct si špekáček,“ říká Vyhlídal s tím, že inspirací byl také Lesní Bar, který funguje již delší dobu nedaleko obce Lipová-lázně na Jesenicku.

Lidé tak mají v zahradě k dispozici základní zázemí a nabídku nápojů, kávy či drobných pochutin. Je to taková recese a dobrodružství, opéct si tam špekáček a příjemně si posedět. „Funguje to na principu jako v hotelovém minibaru. Vyplní se lístek, co návštěvník zkonzumoval a vhodí peníze do kasičky nebo zaplatí přes QR kód. Když to bude alespoň finančně na nule, tak to nějak udržíme. Region je klidný, doufám, že se tam nic nebude ztrácet,“ komentoval krátce po zprovoznění zahradního baru Martin Vyhlídal.

Mimořádný světelný úkaz v podobě polární záře byl k vidění od nedělního večera také z okolí Olomouce. Při souhře potřebných podmínek se pozorovatelé či fotografové kochali pro tuzemské zeměpisné šířky vzácnou barevnou podívanou.

Jenže záhy se ukázalo, že ačkoliv většina návštěvníků novou nabídku oceňuje a samoobslužný bar si získává své zákazníky, najdou si k němu cestu i zloději. „Uprostřed týdne nás kolem půlnoci vykradla čundrácká skupina. Samozřejmě jsme očekávali, že nějaké pivko časem zmizne, ale takový útok na veškeré zboží včetně kasičky jsme nečekali. Jelikož se jednalo o náhodnou skupinku, jedeme dál,“ uvedli zástupci spolku na sociálních sítích. Areál je pod dohledem kamerového systému, provozovatelé navíc zvažují i další vylepšení zabezpečení.

Javoříčské jeskyně jsou v současnosti největším známým zimovištěm netopýrů a vrápenců celé České republiky. Odborníci létající savce v podzemí pod národní přírodní rezervací Špraněk systematicky monitorují přes 30 let – od roku 1989. První zmínka o netopýrech v této lokalitě pochází od pražského zoologa – entomologa a zakladatele chiropterologie Friedricha A. Kolenatiho z roku 1856. Popisuje, že mu netopýry z „vápencové jeskyně u Bouzova“ 16. ledna dodal lesní geometr Schrodt. 
Zdroj: Správa jeskyní ČR

Na sobotu 11. listopadu se v nedalekých Javořícských jeskyních chystají dvě netradiční prohlídky, od 10 a poté od 13 hodin se budou symbolicky uspávat netopýři. „Tématická prohlídka jeskyně s průvodcem seznámí s množstvím zajímavostí ze života těchto tajemných živočichů. Každý účastník obdrží v ceně vstupenky také malý suvenýr,“ uvedl Pavel Gejdoš, mluvčí Správy jeskyní České republiky s tím, že kapacita jeskyní je omezena, proto je třeba se na prohlídky předem objednat na telefonním čísle 730 575 924 nebo e-mailem: javoricko@caves.cz. Prohlídky jsou vhodné pro dospělé a odrostlejší děti starší šesti let. Do konce listopadu budou jeskyně v Javoříčku ještě dál přístupné ve všední dny, a to ve dvou časech – od 10. a od 13. hodiny.

Už nyní se podle Martina Vyhlídala ale lidé v Javoříčku těší i na období adventu. „Na Vánoce plánujeme postavit do zahradního baru termosku se svařákem nebo upéct štrůdl. Stejně tam ten víkend budeme, tak chceme nabídku ještě trochu vylepšit. Máme tam hezky rostlý strom, který vánočně nazdobíme a stejně tak i zahradu,“ zmínil s úsměvem předseda spolku Nové Javoříčko.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nové Javoříčko, Správa jeskyní České republiky

Štítky Tip na víkend, výlet, zahradní bar, samoobslužný bar, Javoříčko, jeskyně, Javoříčské jeskyně, Bouzov, Olomouc, Litovel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Javoříčko láká na nový zahradní bar i uspávání netopýrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.