Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Jeseníku podraží poplatek za odpadové hospodářství, sazba se zvýší na 840 korun

O 144 korun se od příštího roku zvýší poplatek za odvoz a likvidaci odpadů v Jeseníku, nově občané zaplatí 840 korun. Město na severu Olomouckého kraje i po navýšení úhrady ze strany občanů bude odpadové hospodářství výrazně dotovat. Náklady vzrostou podle zástupců městského úřadu i kvůli navýšení sazby DPH.

Obyvatelé Prostějova si v příštím roce připlatí za odpady. Město zdražilo poplatek na 864 korun

Obyvatelé Prostějova si v příštím roce připlatí za komunální odpad. Město zvýšilo poplatek o 72 korun z letošních 792 korun na 864 korun za osobu a rok. Návrh již podpořili radní města, zdražení musí ještě schválit městské zastupitelstvo.

Vedení Jeseníku schválilo úpravu sazby poplatku za obecní systém odpadového hospodářství ze 696 na 840 korun. „Místní poplatek se netýká pouze popelnic, to znamená svozu směsného odpadu, ale zahrnuje také svoz a dotřídění separovaného odpadu, svoz a zpracování bioodpadu, provoz sběrných dvorů a další. Provozován je také zpětný odběr elektrozařízení, baterií a pneumatik. Dále systém zahrnuje ještě svoz objemných odpadů, svoz černých skládek a volně odložených odpadů kolem kontejneru a svoz odpadkových košů,“ vyjmenovala na webu města Regina Weiserová, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Jeseník.

Roční úhrada bude v Jeseníku na úrovni ostatních okresních měst v Olomouckém kraji, v Přerově, Prostějově i Šumperku se pohybuje tato částka okolo osmi set korun. Náklady na zajištění komplexních služeb spojených s odpady jsou přitom vyšší a města potřebnou část doplácejí ze svého rozpočtu. V Jeseníku v roce 2022 vycházely náklady na provoz systému nakládání s komunálním odpadem na 1318 korun za jednoho poplatníka a předpokládá se, že hodnota bude narůstat. „Navýšení poplatku na 840 korun pak znamená, že občan zaplatí za odpady 58 procent z celkové částky, zbylých 42 procent za něj doplatí město,“ uvedla mluvčí jesenické radnice Markéta Kaniová.

Ohodnoť článek

Foto Město Jeseník

Štítky Odpad, odpadové hospodářství, svoz odpadu, likvidace odpadu, poplatek, místní poplatek, zdražení, Jeseník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníku podraží poplatek za odpadové hospodářství, sazba se zvýší na 840 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.