Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Náměstek hejtmana Zácha rezignoval kvůli kauze na svou funkci, kraj odvolá i ředitele správy silnic

Zástupci politických uskupení stojících v čele Olomouckého kraje se sešli na jednání kvůli případu nezákonného ovlivňování krajských zakázek v oblasti dopravních investic. Obvinění v této kauze čelí náměstek Michal Zácha (ODS), který dva dny po zásahu kriminalistů rezignoval na svou funkci. Hejtman Olomouckého kraje uvedl, že rada kraje odvolá také ředitele Správy silnic Olomouckého kraje, který by měl v kauze také figurovat.

O dalším pokračování fungování koalice jednali zástupci politických uskupení z vládnoucí koalice v sídle Olomouckého kraje nedaleko hlavního nádraží v Olomouci. Důvodem byla kauza týkající se nezákonného ovlivňování dopravních zakázek v regionu. Závěry setkání prezentoval novinářům hejtman Josef Suchánek (STAN) společně se svými dvěma náměstky Ivem Slavotínkem (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a Daliborem Horákem (ODS).

„Od náměstka Michala Záchy jsem dnes obdržel rezignační dopis. O této věci tedy koaliční rada nemusela rozhodovat. Dále jsme se rozhodli, že na svém řádném pondělním zasedání Rada Olomouckého kraje provede personální změnu, dojde k odvolání ředitele Správy silnic Olomouckého kraje,“ uvedl hejtman Suchánek.

Nelichotivá bilance silnic v Olomouckém kraji: v havarijním stavu jsou dvě třetiny z nich

V Olomouckém kraji jsou v havarijním stavu dvě třetiny silnic třetí třídy a pětina silnic druhé třídy. Kraj vlastní skoro 3100 kilometrů silnic. Oprava těch zanedbaných by si podle odborníků vyžádala 25 miliard korun. Částka se ale v posledních...

 

Podle Deníku N měl právě Zácha pomoci získat Davidu Štěpánkovi funkci ředitele SSOK, s dalšími aktéry kauzy mělo v uplynulých dvou letech docházet k ovlivňování zakázek v krajské organizaci.

Vedení kraje podle Suchánka vnímá závazek, který má vůči oblastem, které musí po rezignaci Záchy pokračovat v chodu. Jedná se zejména o Správu silnic a také KIDSOK, který koordinuje veřejnou dopravu v kraji. „V každém případě se budeme snažit, aby tento dopad neovlivnil rychlost investičních akcí v oblasti dopravy, které nás čekají v aktuálním období i příštím roce,“ podotkl Suchánek.

„Uvědomujeme si závažnost situace. Je to milník v tomto volebním období, víme, že reakce musí být razantní. Musíme nasvítit zadávání veřejných zakázek v SSOK a na Olomouckém kraji. V neposlední řadě musí kraj usilovat s péčí řádného hospodáře usilovat o náhradu škody, která tímto kriminálním jednáním Olomouckému kraji vznikla. Aktuální jednání mě naplňují vírou, že očistíme kraj od kriminálních struktur,“ prohlásil hejtmanův 1. náměstek Ivo Slavotínek.

Kromě rezignace na volené funkce požadovala Občanská demokratická strana po Záchovi pozastavení členství v politické organizaci.

Městský soud v Brně rozhodl o uvalení vazby na Roberta Knoblocha. Ten je jedním ze třinácti obviněných v kauze nezákonného ovlivňování veřejných dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Právě podnikatel a vlivný člen regionální rady ODS Robert...

„Jsem rád, že Michal Zácha přijal rozhodnutí orgánů ODS, které padlo včera, aby okamžitě rezignoval na své funkce. Vyzvali jsme ho, aby rezignoval i na své stranické funkce a věříme, že i toto udělá. Děkujeme kolegům z koalice za vstřícnost, jako Občanská demokratická strana vnímáme, že je to především náš problém,“ doplnil náměstek Horák.

Podle hejtmana Suchánka budou jednání o dalším fungování koalice a klíčových oblastí ve správě Olomouckého kraje pokračovat i v dalších dnech, v plánu je i další setkání koaliční rady.

Třináct členů organizované skupiny je obviněno z trestných činů jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Většina obviněných se k jednání doznala, uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun. Část skutků měla být ve stádiu pokusu a část již dokonaná. Soud na návrh žalobce poslal do vazby vlivného člena regionální části ODS, podnikatele Roberta Knoblocha.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, organizovaná skupina, veřejné zakázky, dopravní stavby, Michal Zácha, rezignace, David Štěpánek, SSOK, Správa silnic, ODS, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Hnízdo mrázkova íčka. Na stream též pořad Čeští gangsteři.

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 10:00Odpovědět

Jan Strapina

A helemese ,Olomoucký Dozimetr - v Praze STANdartní organizovaný zločin a v Olomouci fialovo-žluto-modrá modroptáková mafie!!!!!!Jo holt svůj k svému!!!!!!!!!!

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 09:53Odpovědět

Libor Burian

Na streamu dobře hodnotí sociolog Standa Biler.

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 00:52Odpovědět

Náměstek hejtmana Zácha rezignoval kvůli kauze na svou funkci, kraj odvolá i ředitele správy silnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.