Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Ve vězení plyne čas jinak, říká konopný léčitel Dvořák. Ani po čtyřech letech se nevzdává

Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák, který se minulý týden dostal na svobodu, si po čtyřech letech kriminálu zatím na svobodě připadá nejistě, jako by plaval. Justice mu nikdy neprokázala, že by někomu ublížil nebo prodal jediný gram marihuany, přesto musel za mříže. Má poškozené zdraví a stále nechápe, proč stát proti konopí vede válku.

"Ve vězení je nejhorší závislost na všech a ve všem. S věcmi, které venku uděláte během pár vteřin, musíte neustále obtěžovat svoje kamarády nebo rodinu. Těžké je zvyknout si na to, že ve vězení plyne čas jinak. To se mi tam stále vracelo, čas jako entita marnosti. Jsou tam lidé, kteří by mohli být venku užiteční a se svými s rodinami, ale jsou tam za to, že pěstovali pár kytek konopí," vzpomíná na roky za mřížemi Dušan Dvořák.

Léčitel na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku v minulých letech opakovaně pěstoval konopí pro léčebné účely. Soudy mu nikdy neprokázaly, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi nebo že by někomu ublížil, pěstování konopí svázané přísnými regulemi však Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi. Dostal šest let natvrdo. Minulý týden ho soud po čtyřech letech pustil na svobodu. 

"Dlouhé dva roky mi vnitřně trvalo, než jsem pochopil, že jsem ve vězení, než jsem si připustil, že odtamtud neodejdu. Do té doby jsem stále žil v naději na návrh na obnovu procesu nebo na to, že můj případ vezme soud ve Štrasburku nebo Evropská komise popíše porušení unijního práva. K vnitřnímu přijetí trestu, že už s tím nic needělám, jsem se dostal teprve až třetí rok," vysvětluje léčitel.

Přiznává, že doba strávená za mřížemi byla dlouhá a hrozná. "Samostatným trestem je pak  to, že jste na cele s lidmi, se kterými byste vůbec nechtěli být. Většina jsou recidivisté," popisuje.

Groteskně autentická zpráva z vězení. Divadlo na cucky představí příběh konopného léčitele Dušana Dvořáka

Olomoucké Divadlo na cucky chystá inscenaci s názvem Tanec dervišů, která je inspirovaná životním příběhem nejznámějšího pěstitele konopí Dušana Dvořáka z Prostějovska. Léčitel má nyní za sebou polovinu z šestiletého trestu vězení, prezidenta...

Deset dní po propuštění si Dušan Dvořák stále připadá nejistý, jako by byl na vodě, jako by plaval. Cítí nejistotu a špatně je na tom i po fyzické stránce. Ve vězení ho začaly bolet kyčle, a ve svých jednašedesáti letech proto dnes nevydrží dlouhou chůzi a stále se musí zastavovat a odpočívat. "Včera jsme šel okolo školy a viděl, jak se děti učí. Uvědomil jsme si, že dnes bych to dělat nemohl. Mám pocit, že bych to nezvládl, a to přesto, že jsem mnoho let učil. Těžko se to popisuje, ale dostat se zpátky do strukturovaného času, s tím mám velký problém. Vnitřní nejistota je obrovská," svěřuje se Dvořák.

Uvědomuje si zároveň, že řadu věcí dřív zanedbával. "Mám tady vnoučata a je řada věcí, které jsem dříve opomíjel, protože jsem nesl prapor. Měl jsem představu jakési války. Ale ona to válka je. Kriminalizace konopí není válka proti drogám, ale proti lidem," říká léčitel.

V nejbližší době si chce dát nejprve do pořádku zdraví a revma, teprve potom bude řešit, co dál. "Ve vězení jsme jednou v televizi viděl film Léčitel, kde byla scéna, kdy hlavní postava zachrání svojí sestře nohy. Když jsem to viděl, úplně jsme se rozbrečel, protože ten pocit znám. Kdysi za mnou přijela starší žena, které jsem dal kapičky, aby jí zlepšily psychiku, a mast, která má antivirální a antibakteriální účinky, a pomohlo jí to," vzpomíná Dvořák.

Konopný léčitel dnes za mřížemi oslavil šedesátiny. Dostal album s fotografiemi vnuka

Konopný léčitel Dušan Dvořák dnes v břeclavské věznici oslavil šedesáté narozeniny. Jako dárek k narozeninám dostal fotoknihu se snímky svého nedávno narozeného vnuka a Rádio Beat mu zahraje skladbu Jiný svět od kapely Hudba Praha, která mu tuto...

Jeho pohled na pěstování konopí se nezměnil ani o milimetr. "Ať zůstanou trestné daňové uniky, ohrožení zdraví nebo předávání konopí mládeži, ale preventivně zavírat lidi, kteří nikomu nic neudělali, jen vypěstovali pár kytek, je absolutní nesmysl," objasňuje svůj pohled. Celkové výdaje na represe proti konopí, na činnost policie, soudů a celého justičního systému, jsou přitom podle něho v České republice 800 milionů korun ročně.

Když mu legalizace pěstování v minulosti nevyšla cestou civilního a správního práva, zkusil cestu trestního práva. "Ano, sice trochu jako šílenec jsem chtěl prokázat, že v civilizované demokratické zemi pěstování léčebného konopí nemůže být nikdy považováno za trestný čin. Existuje na to dokonce judikát Nejvyššího soudu, že alternativní léčba konopím není trestná," nechápe dodneška Dušan Dvořák. 

Kromě mnoha dalších na český stát podal také žalobu o náhradu škody za poslední úrodu z roku 2019, kdy rostliny ještě u něho na zahradě v Ospělově rostly a policejní komando je sklidilo. "Soud v tomto případě nepřijal argumentaci obžaloby, když řekl, že nešlo o žádný pokus, protože ty kytky ještě stály. Podal jsem také stížnost na Českou republiku za porušení práva EU," vysvětluje léčitel.

České soudy navíc v jeho případě udělaly závažné chyby. Ignorovaly důkazy, které svědčily v Dvořákův prospěch. Soudy totiž opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Později mu však prostějovský soud vrátil například devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie. "Co s tím chcete dělat? Nevíte? Já také nevím," krčí dnes rameny léčitel, který kvůli tomu marně podával stížnosti pro porušení zákona.

I přes všechny prožité strasti však Dušan Dvořák s pěstováním léčebného konopí patrně neskončí. "V pěstování asi budu pokračovat, ale budu si dávat pozor na to, aby to byly kytky, které mají certifikát, aby to bylo legální konopí, které má certifikát obsahu do 1 procenta THC. Dnes už existuje dostatek dovozců," říká Dvořák. 

České soudy v případu Dušana Dvořáka, který dostal šest let za pěstování léčebného konopí, ignorovaly některé důkazy. Soudy opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu nedávno...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Dušan Dvořák, Michal Šverdík

Štítky neobyčejní, konopí, léčba, Dušan Dvořák, kriminalizace, věznice, soud, propuštění, květiny, válka, zdraví, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Ve vězení plyne čas jinak, říká konopný léčitel Dvořák. Ani po čtyřech letech se nevzdává  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.