Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Nejstarší česká whisky slaví 50 let. Pochází z Těšetic na Olomoucku

King Barley je název pro nejstarší českou whisky. Její první destilace proběhla už v roce 1973 v obci Těšetice na Olomoucku. Alkoholický nápoj z Hané letos slaví padesátileté jubileum od své první přípravy.

V závěru roku 1973 byl v čele státu Ludvík Svoboda, lidé chodili do kin na čerstvou pohádku Tři oříšky pro Popelku, a v Těšeticích na Olomoucku se chystala první destilace československé whisky. Ta, s názvem King Barley, letos slaví 50 let od své první přípravy.

Před sto lety zemřel kněz, spisovatel a zakladatel Katolické moderny Karel Dostál Lutinov

Katolický kněz, básník, překladatel, publicista a organizátor katolického písemnictví na Moravě na přelomu 19. a 20. století, vůdčí osobnost Katolické moderny a podporovatel umění. Tím vším byl Karel Dostál Lutinov, od jehož úmrtí nyní uplynulo...

Jedním z dokladů o původu nejstarší československé whisky je podle mluvčího palírny TOSH Distillery Michala Poláčka zažloutlý strojopis ze začátku 70. let. Jeho autory měli být představitelé národního podniku Seliko.

„Zavedením výroby whisky sledujeme obohacení trhu o výrobek získaný kvasnou cestou, vyráběný způsobem skotské whisky, avšak z tuzemských zdrojů, které pokládáme k tomuto účelu za velmi vhodné. Máme předpoklady k tomu, abychom si v oblasti Olomoucka zajistili vhodnou surovinu – slad,“ stálo v dopisu. Už tehdy měli jeho autoři ambice vyvážet československou whisky do zahraničí.

Jiří Omelka, který českou whisky vzkřísil, a který je současný majitel těšetické řemeslné palírny, vidí současnou situaci podobně. „Rovinatá prosluněná Haná je pro výrobu whisky jako stvořená. Hned za naší palírnou pěstují místní zemědělci kvalitní moravský ječmen, je z něj skvělý slad. Nemůžeme být víc lokální,“ vysvětlil v tiskové zprávě.

Podle nejstaršího výrobního listu palírny, s pořadovým číslem jedna, který vznikl v polovině října 1973, se v první várce podařilo vyrobit 2 815 litrů alkoholu. „Socialistické Československo se o výrobu whisky pokusilo na různých místech hned několikrát. A to hlavně kvůli tomu, aby ji nemuselo draze dovážet. Prokazatelně první úspěšná výroba se rozjela u nás v Těšeticích. Whisky tu vyrábíme i dnes. Na stejném místě, pod stejnou značkou,“ dodal Omelka.

Dobrovolníci sbírají podpisy pod petici na pomoc kočkám. Chtějí změnu zákonů

Města zasáhla kočičí kalamita. Potulují se v nich stovky vyhozených a nechtěných koček, které se nekontrolovaně množí. Žijí v nevyhovujících podmínkách, na ulici umírají bez pomoci a trpí, ale také decimují volně žijící živočichy.

Majitel je přesvědčený, že česká whisky má potenciál se proslavit na evropském trhu. „Stejně to bylo i u dnes uznávané japonské whisky. Trvalo to zhruba 100 let, než ji milovníci whisky začali vnímat a vyhledávat jako kvalitní, a především svébytný produkt,“ objasnil.

Další ambice, které Omelka má, je vytvoření komunity milovníků whisky kolem své palírny. Zároveň letos pustil do světa novinku. Vedle nakuřované whisky King Barley s padesátiletou tradicí oznámil další značku hanáckého alkoholu. Tentokrát jde o nenakuřovanou whisky Lafayette, pojmenovanou po francouzském generálovi, který byl v 18. století v Olomouci uvězněný.

„Těšetická palírna už desítky let sídlí v někdejším areálu starobylého klášterního pivovaru, jeho základy a sklepy pochází ze 16. století. V dobách největší slávy se tu v 19. století pod správou zdejších sedláků vařilo sedm druhů piva,“ popsal mluvčí Poláček. Tehdejší pivovar, podle něho, měl i vlastní síť podniků, včetně restaurace ve Vídni. To však přerušil nástup komunistů, kteří zastavili výrobu piva v roce 1970. Jen o tři roky později začala v místních sklepech zrát česká whisky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Procházka

Štítky Česká whisky, jubileum, King Barley, Těšetice, Olomoucko, Lafayette, whisky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší česká whisky slaví 50 let. Pochází z Těšetic na Olomoucku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.