Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Prostějov zlevní teplo o 18 procent, na letošek tam zdražilo více než dvojnásobně

Odběratelé využívající dálkové vytápění v Prostějově v příštím roce mohou počítat s takřka pětinovým poklesem tarifu za tepelnou energii. Podle zástupců městské společnosti Domovní správa Prostějov je důvodem snížení ceny plynu i investice do moderních technologií. Na letošní rok cena tepla ve městě razantně poskočila.

Pozitivní zprávu o snížení ceny tepla přinesli zástupci prostějovské radnice a městské firmy Domovní správa Prostějov, která zajišťuje mimo jiné i zásobování teplem. Cena tepelné energie z centrálních zdrojů klesne ve městě v roce 2024 o 18 procent z přibližně 1500 korun za gigajoul na předpokládanou hodnotu 1294 korun. Ještě o rok dříve přitom platili odběratelé za jednotku tepla 627 korun. Do cen tepla se pro rok 2023 promítl mimořádně vysoký nárůst nákladů na plyn i elektřinu.

„Snížení ceny tepla umožní kombinace více faktorů. Jedním z nich je pokles ceny plynu. Druhým pak spuštění další takzvané kogenerační jednotky, a to na sídlišti Edvarda Beneše. Tato technologie umožňuje vyrábět zároveň elektřinu a teplo. Teplo městský podnik rozvádí odběratelům, zatímco elektřinu prodává do sítě,“ řekla k příznivějšímu výhledu na rok 2024 mluvčí Prostějova Jana Gáborová.

Rychlovlaky pod Čekyňským kopcem? U Přerova se má pro novou trať posoudit i možnost tunelu

Úseky plánované vysokorychlostní trati na území Olomouckého kraje nazvané Moravská brány I a II jsou v pokročilé etapě příprav, naopak v úvodní fázi je navazující část s označením Haná. Ta má vést kolem Přerova a Vyškova do Brna. Občané z...

Na pokles ceny nicméně mírně dopadne současný nárůst sazby DPH. „Snížení našich výrobních nákladů je asi na úrovni 20 procent, nicméně DPH se zvedá dosavadních 10 na 12 procent. Proto bude celkové snížení ceny zhruba osmnáctiprocentní,“ dodává na webu města ředitel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša.

„Všude se píše o růstu cen energií, my naopak teplo pro naše občany zlevňujeme. V současné složité době to považuji za mimořádně příznivou zprávu a děkuji Domovní správě Prostějov za dobrou práci,“ komentoval nastavení ceny pro rok 2024 na úroveň 1294 korun za gigojoul prostějovský primátor František Jura (ANO).

V Prostějově bude další pětadvacítka. Bazén chce město postavit vedle akvaparku, přijde na půl miliardy

Prostějov bude mít další pětadvacetimetrový bazén. Ačkoliv sportovní veřejnost a opozice navrhovali stavbu padesátky, městské zastupitelstvo schválilo kratší variantu. Bazén s wellness bude stát vedle venkovního akvaparku v Krasicích a přijde na...

Například v Přerově čeká domácnosti navýšení ceny o přibližně 300 korun za GJ, odběratelé budou platit částku 1030 korun za GJ. Také v Olomouci dojde od příštího roku ke zdražení, a to o deset procent. I zde budou lidé platit méně než v Prostějově, úhrada za gigojoule se předpokládá stejně jako v Přerově okolo 1030 Kč. Naopak s obdobnou cenou jako v Prostějově počítají dodavatelé tepla pro rok 2024 například v Jeseníku a Šumperku.

Podle údajů Teplárenského sdružení ČR z roku 2019 se průměrná spo­třeba tepla na vytápění a ohřev vody u průměrné české domácnosti v bytě s plochou kolem 70 m2 udává při průměrné zimě ve výši 25 GJ.

Jak na vaši domácnost dopadají náklady na vytápění?

Celkem hlasovalo3 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Prostějova

Štítky Teplo, tepelná energie, dálkové vytápění, energetika, bydlení, náklady, zdražování, zlevňování, Prostějov, Olomouc, Přerov, Olomoucký kraj

Prostějov zlevní teplo o 18 procent, na letošek tam zdražilo více než dvojnásobně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.