Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vzdělání, praxe i psychologický posudek. Kraj hledá nástupce ředitele odvolaného kvůli kauze Autostráda

Vedení Olomouckého kraje vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele Správy silnic Olomouckého kraje. Důležitá organizace má od závěru loňského roku dočasného šéfa, ke změně došlo kvůli obvinění v kauze nezákonného ovlivňování dopravních zakázek. Součástí hledání nového ředitele bude také psychologické posouzení uchazečů.

Olomoucká krajská rada vyhlásila výběrové řízení na nového ředitele Správy silnic Olomouckého kraje (SSOK). Bývalého ředitele této příspěvkové organizace Davida Štěpánka krajští radní v závěru loňského roku odvolali kvůli jeho obvinění v kauze Autostráda. Zájemci o tento post mohou přihlášky podávat do 7. února. Součástí výběrového řízení je psychologické posouzení uchazečů, kteří budou pozváni k osobnímu pohovoru. Podrobné informace uvádí Krajský úřad Olomouckého kraje na své úřední desce.

Klíčovou organizaci provádějící údržbu a investice do silnic II. a III. třídy vede dočasně dosavadní náměstek Ivo Černý. „Na výběrové řízení si dáme hodně času, aby se zpráva rozšířila mezi potenciální uchazeče. Teď to asi nebude úplně nejžádanější flek na pracovním trhu v Olomouckém kraji,“ s trpkým pousmáním komentoval v závěru minulého roku plán hledání nového šéfa SSOK hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Ten má nově na starost právě také záležitosti dopravy.

Olomoucký kraj kvůli kauze zpřísní kontrolu zakázek. Obviněné zaměstnance nemůže vyhodit

Vedení Olomouckého kraje se podařilo snížit zadlužení a připravit výrazně proinvestiční rozpočet na rok 2024, na hejtmanství ale stále rezonuje také kauza nezákonně ovlivněných zakázek vyšetřovaná Národní centrálou proti organizovanému zločinu....

V případu nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji policie obvinila 13 lidí, je mezi nimi i bývalý hejtmanův náměstek a někdejší krajský šéf ODS Michal Zácha. Na seznamu obviněných jsou také zástupci SSOK a zaměstnanci stavebních firem. Většina z nich se k trestné činnosti doznala, stíháni jsou na svobodě. Kromě Záchy je na seznamu obviněných také bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch. Oba se již vzdali členství ve straně.

Zločinecká skupina podle předběžné kalkulace detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu způsobila škodu zhruba 50 milionů korun. Krajský úřad se připojil k žalobě a bude požadovat náhradu vzniklé škody, kterou ještě upřesní a do žaloby doplní. „Bude to otázka měsíců, než se nám vyčíslení celkové škody podaří zrealizovat," řekl hejtman Suchánek. Aktéři případu podle něj získávali finanční prospěch hlavně pomocí šizení stavebních prací z pohledu použitého materiálu i technologických postupů a jen malou část peněz pomocí nadhodnocení ceny.

Kde jsou chladná místa Olomouce? Lidé mohou vědcům pomoci s vytvořením zimní pocitové mapy

S cílem lépe poznat vnímání městského prostředí Olomouce se badatelé z Univerzity Palackého pustili do vytvoření zimní pocitové mapy města. Do výzkumu se může na internetu zapojit kdokoliv tím, že zaznačí venkovní lokality, které jsou pro něj v...

Odborníci proto budou muset analyzovat zakázky na dopravní stavby, u kterých je podezření na manipulaci. Díky tomu kraj získá informace, jak moc byly při dopravních stavbách používány například nevhodné či zdraví škodlivé materiály a zda použité technologické postupy byly v souladu s projektovou dokumentací. Kraj vybere firmu, která bude mít prověrku dopravních staveb na starost. „Může to dělat pouze někdo, kdo tomu rozumí a je zároveň nezávislý. Máme nějaké tipy, ze kterých budeme vybírat,“ řekl Suchánek.

Zadávání veřejných zakázek v dopravě řešilo současné vedení kraje už v roce 2021 v souvislosti s informacemi z diáře tehdejšího šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Hejtmanství tehdy kvůli tomu zadalo forenzní audit u krajské správy silnic a kvůli výsledkům kontroly padlo trestní oznámení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Doprava, SSOK, Správa silnic Olomouckého kraje, výběrové řízení, ředitel, Autostráda, kauza, Policie ČR, Olomoucký kraj

Vzdělání, praxe i psychologický posudek. Kraj hledá nástupce ředitele odvolaného kvůli kauze Autostráda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.