Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Ve skleníku v Olomouci vykvetl velmi vzácný ibišek, několik desítek rostlin se vyskytuje pouze na Mauriciu

Velmi vzácný druh ibišku Hibiscus fragilis vykvetl v těchto dnech ve sbírkových sklenících v areálu Výstaviště Flora Olomouc. Ve volné přírodě tento ibišek roste pouze v horských oblastech ostrova Mauricius, kde je podle odhadů jen několik desítek rostlin.

Ibišek Hibiscus fragilis je stálezelená rostlina s květy o průměru sedm až deset centimetrů, které mají pět jasně růžových až karmínově červených okvětních lístků. Do záchranného programu zaměřeného na tento vzácný druh ibišku se zapojila řada botanických zahrad. "Jeden se díky tomu před časem dostal i do Olomouce, a to z Botanické zahrady Praha," uvedlo Výstaviště Flora na sociálních sítích.

Sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc patří k nejstarším skleníkům v zemi. Po zimní přestávce budou otevřeny opět v únoru. Největším a nejstarším je palmový skleník, který byl vybudován v letech 1927 až 1930 a je kulturní památkou. Sousední kaktusový skleník ve Smetanových sadech byl spolu s tropickým skleníkem postaven v 50. letech minulého století. Otevřel se 18. srpna 1962 při zahájení celostátní zahradnické výstavy.

Loni Výstaviště Flora v Olomouci zahájilo přípravu nákladné rekonstrukce svých sbírkových skleníků a palmového skleníku. Oprava sbírkových skleníků si bez započtení DPH vyžádá investici zhruba 120 milionů korun a palmového skleníku 45 milionu korun.

Kromě sbírkových skleníků Výstaviště Flora spravuje také botanickou zahradu a rozárium. Tyto turistické cíle předloni navštívilo bezmála 180 tisíc lidí.

Skleníky na olomouckém výstavišti mají projít obnovou, odhad nákladů přesahuje 160 milionů

Rozsáhlou rekonstrukci sbírkových skleníků a palmového skleníku bude připravovat Výstaviště Flora Olomouc. Náklady na modernizaci letitých staveb se odhadují okolo 165 milionů korun, zastupitelstvo města bude pro svou organizaci schvalovat...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky květ, ibišek, skleník, Výstaviště Flora, Olomouc, rostliny, Mauricius, botanická zahrada, Česko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve skleníku v Olomouci vykvetl velmi vzácný ibišek, několik desítek rostlin se vyskytuje pouze na Mauriciu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.