Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Do olomoucké zoo přicestovali tři noví kaloni. Před padesáti lety málem vyhynuli, na zemi zbylo 70 jedinců

Přes dvě stě mláďat kaloně rodriguezského se od roku 1999 narodilo v olomoucké zoo. Chov je nutné průběžně obnovovat, do zoologické zahrady proto nyní dorazili tři noví samci, kteří posílí zdejší populaci. Tito kaloni v minulém století málem vyhynuli.

Olomoucká zoo chová kaloně rodriguezské od roku 1999, od té doby se zde narodilo 206 mláďat. Aby populace byla zdravá, je nutné chov neustále obnovovat. "Novou posilou se nyní stali tři samci, kteří pocházejí z jihlavské zoo. Jsou to potomci importovaných kaloňů, které kdysi dovezla londýnská zoo z volné přírody. Naopak naši čtyři odchovaní kaloni odcestují do Zoo Plzeň, kde svými geny posílí zase tamní populaci," vysvětlila chovatelka Kateřina Šteckerová.

Kaloně pronásleduje ničení jejich přirozeného prostředí, kácení lesů, lov pro maso i tajfuny. To způsobilo jejich zápis do seznamu ohrožených druhů a zařazení do mezinárodních záchovných programů. V 70. letech 20. století klesly jejich stavy na posledních 70 jedinců, díky intenzivní ochraně dnes populace čítá až 20 tisíc jedinců. Významný podíl na tom má Zoo Jersey založená zoologem a spisovatelem Geraldem Durrellem, který kaloně odchytil a založil jejich úspěšný chov.

"Všichni kaloni v zoologických zahradách jsou majetkem ostrova Mauricius a chovatelům jsou pouze zapůjčeni. Kaloň rodriguezský je nazýván též kaloň zlatý, jeho domovinou je ostrov Rodriguez v Indickém oceánu, na němž obývá tropické lesy," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská. Hlavní část jídelníčku tvoří ovoce a nektar z květů a listí. Větší část dne kaloni odpočívají na stromech, večer se vydávají hledat potravu. Orientují se díky velkým očím, echolokaci jako netopýři nemají.

Kaloni však nebyli jediní, kteří nyní přicestovali do Pavilonu netopýrů. Chovatelé se dočkali také nového samce klokánka krysího. "Tito klokánci se v naší zoo chovají teprve od roku 2023. Samec se však dlouhému životu netěšil, o to více těší nás, že jsme se dočkali příjezdu dalšího samce. Sameček pochází ze Zoo Brno a s naší samicí si padli do oka velmi záhy," uvedla mluvčí zoo Gronská. Také u klokánka rudohnědého se chov rozšířil, dva noví samci přibyli již v roce 2022, jednomu z nich nyní vedení zahrady obstaralo partnerku, samičku ze Zoo Jihlava. 

Klokánci obývají především listnaté eukalyptové lesy jihovýchodní a východní Austrálie a Tasmánie, vodu pijí minimálně, vystačí si s vodou obsaženou v houbách. Potravu doplňují částmi rostlin a drobnými bezobratlými.

Olomoucká zoo se loučí s mravenečníkem Sylvinem. Zasloužil se o první odchované mládě v tuzemsku

Olomoucká zoo se dnes rozloučila se samcem mravenečníka velkého Sylvinem. V roce 2011 se postaral o vůbec první mládě narozeného v tuzemsku, za svůj život měl sedm potomků. Ročního Sylvina původem z Francouzské Guyany získala zoo v roce 2004.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky netopýři, kaloň, klokánek, zoo, Olomouc, Svatý Kopeček, Gerald Durrell, Mauricius, přírůstek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do olomoucké zoo přicestovali tři noví kaloni. Před padesáti lety málem vyhynuli, na zemi zbylo 70 jedinců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.