Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pomoc Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině pokračuje. Za dva roky lidé poslali do sbírky přes 21 milionů

Přes šest set generátorů elektrické energie, 1500 mobilních topidel i desítky tun humanitární pomoci v podobě potravin či hygienických a zdravotnických potřeb směřovalo na Ukrajinu díky aktivitám Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). V uplynulých dvou letech organizace zintenzivnila svou podporu obyvatel východoevropské země, která je sužována válečným konfliktem. Na sbírková konta za tu dobu poslali dárci 21,5 milionu korun.

Arcidiecézní charita Olomouc na Ukrajině pomáhá podle ředitele Václava Keprta již 20 let. „Navázali jsme tak na naši dlouhodobou spolupráci, naše pomoc tak může být efektivní a přesně cílená. Naše motivace i díky dlouhodobé spolupráci byla velmi vysoká, viděli jsme, že už v první fázi jsou dopady na ukrajinskou společnost fatální. Chceme reagovat na priority a požadavky ukrajinské strany nadále, aby byla pomoc co nejvíce užitečná,“ uvedl ředitel ACHO Keprt.

Stěžejní kampaní ACHO byl projekt Světlo a teplo pro Ukrajinu, který reagoval na rozsáhlé výpadky elektřiny. „Během roku 2022 a 2023 se nám podařilo poslat na Ukrajinu přes 600 generátorů, 1500 kamen a na 1500 lahví na propan butan. Výjimkou nebyl ani 400 kW generátor o váze osmi tun, který zajišťuje energii pro vodárnu v Kolomyji,“ uvedla koordinátorka pomoci pro Ukrajinu Kateřina Biolková.

ACHO reagovalo i na ekologickou katastrofu při protržení hráze Kachovské přehrady, pomáhala dva kilometry od frontové linie především se zajištěním pitné vody a stravy. Přímou pomoc obdrželo na 1560 lidí.

V Olomouckém kraji pracují čtyři tisíce Ukrajinců, kteří utekli před ruskou agresí. Práci jich hledá pět stovek

V Olomouckém kraji pracují čtyři tisíce Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí a získali zde dočasnou ochranu. Ukrajinci našli uplatnění v různých oborech. Nejvíce jich pracuje v administrativních a podpůrných činnostech a také ve...

Elektrické generátory, kamna, velkokapacitní stany a zdravotní a kompenzační pomůcky distribuovala partnerská Charita v Kolomyji téměř na celé území Ukrajiny. „Na začátku šlo o zabezpečení základních potřeb, jako je voda a jídlo, velkou pomocí byl projekt Světlo a teplo pro Ukrajinu. Generátory pomohly nejen lidem v domácnostech, ale zajistily i chod řady zařízení, jako jsou školky či domovy pro seniory, ta pomoc byla obrovská,“ řekl novinářům ředitel Charity Kolomyja Serhij Tryfjak. Pomoc se podle něj během dvou let zásadně změnila, nyní se charita především stará o lidi, kteří ztratili své blízké, přišli o veškerý svůj majetek nebo museli kvůli válce opustit domovy. „Jsme jejich poslední zastávkou,“ doplnil ředitel.

ACHO poskytla také rozsáhlou pomoc uprchlíkům v Česku. „Přicházející jsme vybavili potravinovou i hygienickou pomocí, zaměřili jsme se i na dlouhodobou integraci uprchlíků, poskytovali jsme poradenství a asistence,“ řekla Biolková. V roce 2022 byla tato pomoc poskytnuta 69 169 lidem, loni to bylo již jen 4805 uprchlíkům. Po prvotní materiální pomoci je nyní poptávka především o poradenství či organizování kurzů českého jazyka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, elektrocentrály, Arcidiecézní charita, Olomouc, finanční sbírka, humanitární pomoc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině pokračuje. Za dva roky lidé poslali do sbírky přes 21 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.