Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Připomínka útisku Tibeťanů. Kde všude bude vlát tibetská vajka?

Každoročně se řada měst a obcí z celé republiky zapojí k celosvětové akci Vlajka pro Tibet. Chtějí tak připomenout Tibetské národní povstání, při němž zemřely desítky tisíc lidí a další byli věznění v pracovních táborech. K iniciativě se zapojí i většina okresních měst v Olomouckém kraji.

Mezinárodní kampaň vznikla v polovině devadesátých let. 10. března si tak lidé po celém světě, včetně České republiky, připomínají povstání Tibeťanů proti čínským okupantům v roce 1959. Při povstání tehdy zemřelo přes 80 tisíc Tibeťanů a další stovky tisíc zemřely v následujících letech ve vězeních a pracovních táborech.

„Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři města,“ uvedla na svém webu organizace Lungta, která za kampaní v Česku stojí.

Výročí připadá na datum 10. března, které letos vychází na neděli. Už v pátek 8. března bude tibetská vlajka vlát na přerovské radnici. Tam by měla vlát v průběhu celého víkendu. „Sejmuta pak bude v pondělí 11. března ráno,“ vysvětlila přerovská mluvčí Lenka Chalupová. Radnice tak pokračuje v tradici, jelikož se k iniciativě připojuje každý rok už od roku 2015.

K akci Vlajka pro Tibet se připojí taktéž olomoucký magistrát. Město Olomouc se k akci připojuje pravidelně už od roku 1997. Podle dat organizace Lungta vynechali pouze jednou, a to v roce 1999.

Protest zemědělců v Olomouckém kraji: do měst zamíří desítky traktorů a další techniky

Ze čtyř směrů dorazí ve čtvrtek dopoledne do Olomouce zemědělci s rozměrnou technikou, aby upozornili na byrokratickou zátěž, nízké výkupní ceny a další aspekty, které komplikují jejich činnost. Protestní jízdy se uskuteční napříč Olomouckým...

Jeseničtí radní podle tamní mluvčí Markéty Kaniové taktéž odsouhlasili zapojení se do kampaně a vlajku na začátku března vyvěsí. Šumperská radnice bude o vyvěšení vlajky rozhodovat během příštího týdne. „Vzhledem k tomu, že v minulosti byla téměř vždy vlajka vyvěšena, předpokládám, že se bude jednat pouze o formalitu,“ objasnil místní situaci vedoucí oddělení kultury Bohuslav Vondruška.

Rozdílná situace je pouze v Prostějově. „V minulosti nebyla tibetská vlajka vyvěšována a její vyvěšení neplánuje město Prostějov ani letos,“ uvedla mluvčí Jana Gáborová.

Na letošek připadá 65. výročí onoho povstání. „Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany,“ pokračovala organizace Lungta s tím, že vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané používají při nenásilných protestech. „Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení,“ doplnila organizace.

Letos se podle dosavadních dat organizace hodlá zapojit 591 měst a obcí v České republice, přičemž jen z Olomouckého kraje se zatím přihlásilo 25 z nich. Loni se přihlásilo z celkových 867 měst a obcí v celé republice 45 z Olomouckého kraje.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Přerov

Štítky Vlajka pro Tibet, Tibet, čínský útlak, Olomoucký kraj, iniciativa, lidská práva, Lungta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připomínka útisku Tibeťanů. Kde všude bude vlát tibetská vajka?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.