Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bude u Slatinic přečerpávací elektrárna? O projekt se zajímá i ministr životního prostředí

Ambiciózní projekt přečerpávací elektrárny ve Slatinicích u Olomouce získal jasnější kontury, obec bude stát před rozhodnutím, zda se do dlouhodobé investice pustit. Stavba za přibližně 150 milionů má sloužit pro efektivnější ukládání přebytků energie z množství fotovoltaických panelů, které sídlo s přibližně 1600 obyvatel také plánuje.

Vizi vybudování přečerpávací elektrárny nahrává výhodná poloha lázeňské obce na úpatí kopce Malý Kosíř, který by se stal místem pro stavbu dvojice nádrží a související technologie. „Minulý týden jsme dostali konečně hotovou studii pro investiční záměr. Ještě si necháváme dopracovat podrobnou představu o čerpadlové a turbínové části, což by měli zpracovávat v Sigmě. Snad v průběhu dubna nebo května budeme mít neveřejnou pracovní schůzku zastupitelů, kde se budeme dohadovat, jestli projekt budeme posouvat dál, nebo to skončí,“ komentoval aktuální situaci starosta Slatinic Ondřej Mikmek (KDU-ČSL).

Zaměření na energetickou soběstačnost obce ležící přibližně dvanáct kilometrů od Olomouce rozpracovává starosta s kolegy a odborníky, pokročila také příprava fotovoltaické soustavy, která má zásobovat vesnici energií ze slunce. „Také do konce dubna bychom měli požádat o dotaci na fotovoltaiku. Máme spočítanou statiku, připravené energetické audity a další potřebné podrobnosti. Na konci tohoto roku, nebo na začátku příštího bychom mohli začít instalovat panely,“ říká Mikmek a dodává, že v aktuální fázi je fotovoltaika naplánovaná na výkon okolo 250 kWp.

(NE)OBYČEJNÍ: Slatinický da Vinci vrací život památkám. Vadí mi, když nejsou opravené, říká Otakar Bezděk

Slatinický da Vinici. Takovou přezdívku má Otakar Bezděk ze Slatinic na Olomoucku, který ve svém volném čase opravuje památky v obci. V minulosti to byla například křížová cesta okolo kostela nebo původní betonová socha sokola z místní sokolovny.

„Měly by se pokrýt de facto všechny střechy, u kterých je to možné. Máme i památkově chráněné objekty, kde to samozřejmě možné není. Panely by měly být na budovách školy, školky, sokolovny a šaten sportovního klubu. U čističky odpadních vod to zatím neřešíme, protože ji budeme ještě rekonstruovat,“ vysvětlil Ondřej Mikmek.

Od letošního července by mělo začít fungovat také sdílení elektřiny v energetických společenstvích, což má umožnit novela zákona o komunitní energetice. Očekávaná novinka bude také důležitá pro nakládání s energií získanou ze solárních panelů. „Mohlo by to pro nás hrát velkou roli. Ještě vyčkáváme se založením energetického společenství. Čekáme na informaci, jak to dopadne s distribucí. Za kolik peněz budeme moct využívat síť pro přenos energie, kolik nás bude stát přenos energie například mezi naší školou a čističkou odpadních vod. Pokud to bude přijatelné, v řádu například od 50 haléřů do dvou korun, tak dává společenství smysl. Věříme, že to tak bude. Ale dokud to není potvrzené, tak do toho nechceme vkládat prostředky,“ objasnil slatinický starosta.

Dlouhodobá investice i životnost

Podle studie by měla spodní nádrž plánované přečerpávací elektrárny se železobetonovou hrází sloužit i jako protipovodňové opatření. Dokumentace potvrdila, že horní nádrž bude mít objem přibližně 30 tisíc metrů krychlových. Pro realizaci záměru je důležitá dotační podpora, náklady na dvojici nádrží, trubní vedení a technologii se budou blížit 150 milionům korun, což je pro rozpočet vesnice velikosti Slatinic výrazná zátěž. Část financování by měl pokrýt také úvěr. Záměr budou zástupci obce prezentovat v pondělí odpoledne také ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL), který si přijede prohlédnout lokalitu, kde by měla vzniknout klíčové zařízení energetické soběstačnosti Slatinic.

„Propočty předpokládají návratnost úvěrů podle skeptických scénářů výnosů na období dvaceti let. Po této době naběhne ziskový stav zařízení, velká výhoda oproti bateriovým úložištím je, že přečerpávací elektrárna má životnost šedesáti až osmdesáti let, kdy může obci vydělávat peníze,“ komentuje starosta Mikmek jeden ze základních benefitů náročnější cesty, kterou by se Slatinice mohly v budoucnu vydat.

Pátý pokus o prodej Hanáckých kasáren v Olomouci: za rozlehlý komplex chce stát nejméně čtvrt miliardy

Další kolo elektronické aukce připravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) pro budovu Hanáckých kasáren v centru Olomouce. O bezúplatném nabytí rozlehlé nemovitosti jednal Olomoucký kraj ve spolupráci s městem a Univerzitou...

Druhou variantou využití přebytků energie z fotovoltaiky by mohlo být koupaliště s vyhřívanou vodou. Z možností vybudovat termální biotop nebo přečerpávací elektrárnu by si obec zřejmě musela vybrat pouze jednu. „Tak to cítím. S rozpočtem nejsme schopní rozběhnout všechno. Pokud se podaří získat vysoké dotace na elektrárnu, tak nebudeme řešit v této fázi nic dalšího, finanční prostředky tím budou vyblokované,“ podotkl starosta.

Součástí koncepce pro zvýšení energetické nezávislosti vesnice u Olomouce byla ještě loni i myšlenka na vybudování bioplynové stanice. Stavba tohoto zařízení už ale podle Mikmeka není aktuální. „Jde o praktické důvody. Firma, která provozuje stanici v Rapotíně, rozběhla i další ve Vyškově. Aglomerace se tak uzavřely, že už není důvod vstupovat do toho ještě s naší bioplynkou. V regionu je těchto zařízení dostatek a náš projekt tím usnul. Soustředíme se spíš na přečerpávací elektrárnu a případně termální biotop,“ uzavřel iniciátor ambiciózních projektů v lázeňské obci.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Slatinice

Štítky Slatinice, přečerpávací vodní elektrárna, investice, Malý Kosíř, projekt, kopec, Haná, nádrž, energetika, energie, komunitní energetika, fotovoltaika, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude u Slatinic přečerpávací elektrárna? O projekt se zajímá i ministr životního prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.