Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík zamíří na bohoslužbu do Vatikánu. Od papeže převezme pallium

Na cestu do Vatikánu se tento týden vydá olomoucký arcibiskup Josef Nuzík, který se zde setká s papežem Františkem. Od nejvyššího představitele katolické církve přijme pallium, symbol služby v čele arcidiecéze. Oficiálně se úřadu ujal arcibiskup Nuzík v polovině dubna, na inauguraci zamířily do hanácké metropole tisíce lidí.

Bohoslužbu s nově jmenovanými arcibiskupy-metropolity, spojenou také s žehnáním a předáním pallií, slaví papež vždy o slavnosti sv. Petra a Pavla. Mše, které se arcibiskup Josef Nuzík se svým doprovodem zúčastní, začíná ve svatopetrské bazilice v sobotu v 9:30. „Jsem rád, že se po prvních měsících své služby mohu vydat k hrobům apoštolů a prosit tu o potřebné milosti a sílu k pastýřské službě ve svěřené arcidiecézi. A těším se i na setkání s papežem Františkem: pokaždé, když se mně má situace zdá složitá a vzpomenu si na papeže Františka, uleví se mně, protože on toho má aspoň stokrát víc,“ uvedl arcibiskup Nuzík.

„Při pouti ve dnech 26. až 30. června budou arcibiskupa Nuzíka doprovázet také dva kněží: dosavadní biskupský delegát pro pastoraci P. Petr Bulvas a hněvotínský farář Mons. Vojtěch Kološ. Ale nejen oni: doprovodí ho i padesátka příbuzných a přátel, kteří se na tuto cestu vydávají prostřednictvím cestovní kanceláře a cestou postupně navštíví Padovu nebo Assisi,“ sdělil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Tisíce věřících navštívily Olomouc. Josef Nuzík se ujal úřadu arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík byl dnes v katedrále svatého Václava uveden do svého úřadu. V katedrále a před ní tomu přihlíželo několik tisíc lidí. Olomouc takovouto významnou církevní událost zažila po 32 letech, kdy se úřadu ujal Nuzíkův...

„Když mně moji sourozenci oznámili, že by mě do Říma na převzetí pallia doprovodili i s rodinami svých dětí, měl jsem z toho velikou radost,“ řekl arcibiskup Nuzík a dodal: „Jedeme poprvé v tak velké počtu na společnou pouť, abychom děkovali i prosili. Je za koho a za co.“

Při mši obdrží nově jmenovaní arcibiskupové z rukou papeže pallium uložené v krabičce, vlastní vložení pallia na nového představitele olomoucké arcidiecéze a moravské církevní provincie se pak uskuteční o pět dní později. Podle rozhodnutí papeže Františka se má totiž tento obřad konat v příslušné diecézi, před zraky biskupů ostatních diecézí dané provincie, místních kněží a věřících. Arcibiskupu Nuzíkovi proto pallium předá papežův zástupce, apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo, v pátek 5. července během Národní cyrilometodějské pouti na Velehradě.

Italští karabiniéři přivezli do Olomouce mnoho let ztracenou knihu. Historický tisk našli na aukci

Z rukou podplukovníka italských karabiniérů Giuseppeho Marseglii převzal biskup Antonín Basler cennou publikaci Postilla super epistolas et evangelia. Knihu z počátku 16. století vypátralo speciální oddělení četnictva v aukční síni v Terstu a po...

Pallium je insignií užívanou v římskokatolické církvi, olomoucký arcibiskup ji může užívat na Moravě. „Je symbolem zvláštního pouta s papežem a vyjadřuje také zvláštní jurisdikci, kterou arcibiskup-metropolita získává. Vyrábí se z ovčí vlny, má podobu bílého, asi pěticentimetrového vlněného pruhu, je sešito do kruhu a ozdobeno čtyřmi černými hedvábnými křížky. Po jednom křížku pak nesou i krátké pruhy s černým zakončením, které visí dolů uprostřed přední i zadní strany,“ uvedla teoložka a církevní historička Jitka Jonová z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Pallium se vyrábí z vlny beránků požehnaných papežem na svátek sv. Anežky Římské (21. ledna), chovaných v římském klášteře Tre Fontane a ostříhaných na Velký pátek (letos 29. března). Nová pallia papež v posledních letech žehná vždy při zahájení mše svaté o slavnosti sv. Petra a Pavla (29. června), do té doby jsou uložena u hrobu sv. Petra.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, Arcibiskupství olomoucké

Štítky Církev, víra, arcibiskup, Josef Nuzík, olomoucký arcibiskup, papež, Vatikán, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík zamíří na bohoslužbu do Vatikánu. Od papeže převezme pallium  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.