Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Přestavba nádrže i úprava hospodaření na polích. Obce u Přerova zasažené povodněmi řešily situaci s ministrem

Komplexní dlouhodobá opatření mají přinést větší ochranu před lokálními bleskovými záplavami. Povodně se po bouřkách prohnaly přes vesnice nedaleko Přerova, na jednání se zástupci zasažených obcí dorazil do obce Šišma také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ke snížení rizika splavení vody a bahna z polí má výrazně přispět protierozní vyhláška, která od roku 2025 určí zemědělcům další pravidla při hospodaření na polích.

Potok Šišemka v obci Šišma v závěru června dosáhl úrovně dvousetleté povodně a voda s bahnem zaplavila značnou část vesnice. Se starosty okolních obcí zasažených bleskovými povodněmi jednal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který slíbil pomoc například při úpravě hráze v obci Šišma či pozemkových úpravách. Povodí Moravy se v postižených obcích pustilo do čištění koryt vodních toků.

„Škody na majetku občanů jsou v řádu desítek milionů korun. Co se týká obecního majetku, tak vznikly škody v řádu milionů korun. Voda podemlela mosty, zničila komunikace a zatopila obecní úřad i sousední budovu. Škod je spousta a teprve po odstranění bahna zjistíme, jak velké jsou,“ uvedl starosta Šišmy Marek Krystek. První povodeň zasáhla obec ve čtvrtek 27. června po bouřce. Nádrž nad obcí byla brzy plná vody, která poté přetekla přes hráz a zaplavila obec. „Za zhruba hodinu a půl voda odtekla a zanechala za sebou škody,“ řekl Krystek. Sotva obyvatelé s pomocí hasičů odstranili největší škody, tak v neděli 30. června obec po další silné bouřce zasáhla druhá blesková povodeň.

Bleskové povodně přinesly zkázu na Přerovsko. Obce žádají o pomoc ve finanční sbírce

Finanční sbírku na pomoc lidem zasaženým v závěru června sérií bleskových povodní vyhlásil Dobrovolný svazek obcí Moravská Brána. Mimořádně intenzivní deště přinesly zkázu do sedmi obcí na Přerovsku a to hned dvakrát za sebou ve čtvrtek a v...

Ministr Výborný se zástupci obcí jednal například o úpravách hráze nádrže v Šišmě, díky nimž by se měla zlepšit její ochranná funkce. „Je to věc, která bude znamenat realizaci v delším časovém horizontu. Ale jsem rád, že jsme se dnes dohodli s panem starostou na řešení pozemkových záležitostí, protože část této hráze je v majetku soukromé osoby. Obec je připravena tyto pozemky vykoupit, respektive směnit za jiné. A my naopak jako Povodí Moravy od obce tyto pozemky vykoupíme a budeme schopni hráz opravit do podoby, aby skutečně ochránila Šišmu i další obce," řekl Výborný.

„Bude vypracován kompletně nový projekt hráze a v podstatě celé vodní nádrže, která bude mít vyšší kapacitu pro zadržení vody v krajině,“ doplnil starosta.

Důležitou roli při prevenci bleskových záplav hrají podle Výborného komplexní pozemkové úpravy. Potvrdily to i červnové povodně na Přerovsku. „V jedné z obcí, kde byly realizovány pozemkové úpravy, tak ty škody byly nulové nebo zcela minimální. Ukazuje se, že pozemkové úpravy dokáží absorbovat vodu i ve velkém množství. Je to tedy velká výzva pro další obce realizovat komplexní pozemkové úpravy," řekl ministr.

Druhá blesková záplava za tři týdny. Velký Týnec jedná o opatřeních proti povodním

Přívalové deště v uplynulých dnech napáchaly škody na řadě míst v Olomouckém kraji, opakovaně řešili následky nenadálé záplavy ve Velkém Týnci na Olomoucku. Voda z polí a rozvodněných potůčků se prohnala ulicemi podruhé během tří týdnů. Vedení...

Svůj podíl na bleskových záplavách Šišmy a okolních obcí mají podle Výborného i zemědělci, kteří tam pěstují z pohledu eroze nevhodné plodiny. Nádrž v obci Šišma je zanesena ornicí z okolních polí. „To je naprosto špatně. Musíme dělat všechno pro to, abychom zabránili půdní erozi při přívalových deštích. Je to můj velký apel na zemědělce, aby respektovali ochranná opatření, která od příštího roku nakonec budou muset povinně realizovat. Když jsou vysázené širokořádké plodiny jako kukuřice a podobně, tak je smyv půdy daleko větší. Pokud jsou na poli plodiny jako vojtěška či jetel, tak se erozní působení výrazně snižuje. Máme nadefinovaných asi 26 půdoochranných technologií, které budou od příštího roku muset farmáři a zemědělci dodržovat," přiblížil Výborný s tím, že chce nechat prověřit, zda v okolí Šišmy dodržovali zemědělci osevní postupy, jejichž pomocí lze na polích snížit riziko eroze.

„Že jsme svědky lokálních povodní je důsledek klimatických změn, které se týkají celé Evropy. Situace nebude jiná a tomu se musíme všichni přizpůsobit,“ poznamenal ministr.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodně Přerovsko, blesková povodeň, zemědělství, hospodaření, eroze půdy, Šišma, ministr zemědělství, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba nádrže i úprava hospodaření na polích. Obce u Přerova zasažené povodněmi řešily situaci s ministrem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.