Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jiří Stýskal byl významným teatrologem a vysokoškolským pedagogem. Život spojil s Olomoucí

Pozoruhodnou kulturní osobností spjatou s Olomoucí byl literární historik, pedagog a teatrolog Jiří Stýskal, jehož nedožité devadesátiny si v těchto dnech připomínáme. Narodil se v Olomouci a s městem spojil osobní i profesní život.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Jiří Stýskal se narodil se 30. srpna 1934 v Olomouci a s Olomoucí byl spjatý celý jeho osobní a profesní život. V roce 1952 maturoval na Slovanském gymnáziu a v roce 1957 absolvoval studia češtiny a historie na FF UP. Potom krátce učil na středních školách v Jeseníku a Zábřehu a jeden rok působil jako knihovník Univerzitní knihovny UP.

V roce 1961 se stal odborným asistentem katedry českého jazyka a literatury FF UP. Koncem šedesátých let potom jako specialista na divadlo. O divadlo se velmi zajímal a jeho velkým snem bylo otevřít i na olomoucké univerzitě obor divadelní věda. Tomu však doba normalizace nepřála. Jeho publikační a další možnosti byly značně omezeny. Působil tehdy jako odborný pracovník v Kabinetu Bedřicha Václavka při katedře bohemistiky FF UP. Svého snu se však se svými spolupracovníky, například Alenou Štěrbovou, nevzdával. V roce 1974 otevřel živý cyklus O divadle na Moravě a připravil se svými kolegy publikaci Přehledné dějiny české literatury a divadla v Olomouci (Olomouc 1981).

Plukovník Vilém Murcek. Bojovník, letec a učitel létání, kterého komunisté po válce zavřeli na Mírov

Významnou osobností našeho regionu byl plukovník, letec a učitel létání Vilém Murcek, od jehož smrti nedávno uplynulo šedesát let. Bojoval proti nacismu, byl příslušníkem RAF, ale po návratu do vlasti ho komunisté zavřeli na Mírov. Vychoval řadu...

Plně však mohl publikovat a přednášet až po roce 1989. Inicioval obnovení uměnovědných studií na FF UP a od roku 1990 se stal vedoucím společné Katedry věd o umění, od roku 1992 Katedry teorie a dějin umění (nyní Katedra divadelních, filmových a mediálních studií). Získal pro tuto myšlenku řadu svých bývalých žáků. Byli jimi Jiří Štefanides, Pavel Taussing, Jan Roubal, Jan Dvořák a Tatjana Lazorčáková. Položil tím základy olomoucké teatrologické škole. Podařilo se mu a jeho spolupracovníkům získat nově zrekonstruovaný objekt jezuitského konviktu, kde vzniklo reprezentativní Umělecké centrum Univerzity Palackého. Vzniklo zde také Dokumentační centrum dramatických umění s knihovnou, videotékou a archivem. Katedru vedl do roku 2000.

Byl velkým znalcem meziválečné české divadelní avantgardy a divadla na Moravě a ve Slezsku, hlavně v Olomouci. O těchto tématech publikoval od poloviny šedesátých let. V roce 1971 úspěšně obhájil a vydal knižně kandidátskou práci Bedřich Václavek a divadlo. Titul docenta získal až v roce 1991 na základě práce o umělecké dráze režiséra Oldřicha Stibora. Na této práci pracoval řadu let. Měla vyjít koncem osmdesátých let knižně jako monografie v ostravském Profilu a později v Pražské scéně. Jejímu vydání však zabránily zdravotní problémy a časté hospitalizace.

Odvážný mladý protifašistický bojovník František Vrbka položil život za svobodu naší vlasti

V těchto dnech si připomínáme sto let od narození protifašistického bojovníka, vojáka a příslušníka výsadku Bronse Františka Vrbky. Žil v Prostějově, jeho jméno připomínají pamětní desky v budově bývalé reálky v Prostějově a v budově radnice.

Jiří Stýskal byl nepřehlédnutelnou osobností olomouckého kulturního života. V roce 1966 stál u zrodu festivalu Akademia film Olomouc. Účastnil se společenského dění, přednášel na veřejnosti a v muzeu. Napsal kolem padesáti studií věnovaných olomouckému divadlu. Za publikaci Bedřich Václavek a divadlo získal prémii Českého literárního fondu. V roce 1994 byl oceněn Zlatou medailí Univerzity Palackého a v roce 1998 obdržel Cenu města Olomouce v oblasti dramatického umění.

Jiří Stýskal zemřel 6. února 2014 v Olomouci. Veřejnost a akademická obec se s ním rozloučily 13. února 2014 v olomouckém krematoriu.

„Od dětství mně učarovala magie divadla, takže Olomouc je pro mne také její divadlo, v jehož orchestru počátkem minulého století hrál můj dědeček. Rodinnými přáteli byli oblíbený tenorista Karel Uhlíř a vynikající komik s citlivou duší René Hradecký a už tehdy mě mnohé inscenace uchvacovaly tak, že jsem je viděl vícekrát. Některé divadelní postavy jsou pro mne neodmyslitelně spojeny s tím, jak je ztvárňovali olomoučtí herci. Nejen ti, s nimiž jsem se sblížil, slavní i polozapomenutí, kteří tu zůstali či odešli jinam. Patří k mé Olomouci i její ochotničtí divadelníci, loutkáři a studiové skupiny a z nich mně zvláště blízká Zápalka a Skumafka i Divadlo hudby s jeho zakladatelem Rudolfem Pogodou, s nímž jsem rád spolupracoval.“
Jiří Stýskal, z publikace Moje město Olomouc, Olomouc 2007

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Katedra divadelních, filmových a mediálních studií UP Olomouc

Štítky Olomouc, divadlo, Filozofická fakulta Univerzity Palackého, umění, Bedřich Václavek, studium, Morava, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Stýskal byl významným teatrologem a vysokoškolským pedagogem. Život spojil s Olomoucí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.