Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Olomouc e-aukcemi nájemného obsadila pět městských bytů. Nabídka se stále aktualizuje

Prostřednictvím elektronických aukcí hledá nové nájemníky pro své byty už několik měsíců město Olomouc. Celkem už se dražbou nájemného podařilo obsadit pět bytových jednotek, další nemovitosti bude město přes příslušnou organizaci zveřejňovat. Do procesu podávání nabídek se obvykle zařadí několik zájemců, zástupci radnice mírní obavy z online vyřizování administrativních záležitostí.

V závěru loňského roku schválilo olomoucké zastupitelstvo soubor nových pravidel pro nakládání s městským bytovým fondem. Byty se rozdělily do upravených kategorií, jednou z nich jsou také nemovitosti, jejichž pronájem je nabízený formou elektronické dražby nájemného.

„Dražíme byty nejrůznějších velikostí, na různých adresách, vyvolávací cena nájemného je 150 korun za metr čtvereční. V případě, že se nějaký byt nevydraží napoprvé, tak můžeme cenu snížit na 130 korun. U bytů, kde aukce proběhla, se výsledné nájemné pohybuje v rozmezí 158 až 260 korun,“ sdělila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová s tím, že v jednom z případů žádný ze zájemců nesplnil podmínky a e-aukce se tak nemohla uskutečnit.

Nový model se rozběhl v hanácké metropoli pilotní dražbou letos v květnu, hned v prvním případě byl rozdíl mezi vyvolávací a konečnou cenou největší – nájemné na byt 2+kk na Žižkově náměstí se ze 7669 korun vyšplhalo na 14 tisíc.

„Elektronické aukce jsou jednoduché, transparentní a jsou pro každého, kdo splní nastavené podmínky. Patří mezi ně – žádné exekuce, žádné dluhy vůči městu, včetně Správy nemovitostí nebo Dopravního podniku, a žádné problémy s nájmem městského bytu v minulosti,“ specifikovala již dříve důležitá pravidla náměstkyně olomouckého primátora Kateřina Dobrozemská (Piráti a ProOlomouc).

Nenápadný hrdina z Hané: Ondřej Chotěnovský má na kontě rekordních 630 dárcovských odběrů krve

Takřka čtvrt století vytrvale a často vyráží Ondřej Chotěnovský do prostor transfuzky Fakultní nemocnice Olomouc darovat krev a další složky nejcennější tekutiny. Vedoucí oddělení infrastruktury IT olomouckého magistrátu má na kontě 630...

Podle údajů z konce roku 2023 zahrnoval městský bytový fond přibližně 1500 bytů, z toho 625 z nich bylo v kategorii zvláštního určení například pro seniory či osoby se zdravotním hendikepem. Olomoucký magistrát ve spolupráci se Správou nemovitostí Olomouc připravuje průběžně další nabídky bytů do aukcí nájemného, podle mluvčí se předpokládá uskutečnění přibližně dvou až čtyř dražeb měsíčně. Naposledy se o bytovou jednotku o dispozici 1+1 ucházelo v polovině září osm registrovaných zájemců, pět z nich splnilo daná pravidla a z vyvolávací ceny 5253 korun se konečná cena dostala na úroveň 8700 korun měsíčně. Další nabídky zveřejňuje město na webových stránkách správy nemovitostí, v úvodu října by měla proběhnout aukce také jednoho z menších bytů v ulici U letiště. Podrobné informace včetně možností osobních prohlídek nemovitostí uvádí městská firma na svém webu.

„Ze zájemců, kteří zahájí registraci, ji zpravidla dokončí, včetně splnění všech podmínek, zhruba polovina. Celkově se setkáváme s tím, že se lidé bojí řešit věci elektronicky. Pokud někdo potřebuje dopomoct, vysvětlit, co má doložit, jsou mu k dispozici pracovníci Kontaktního místa pro bydlení Poradenského zařízení Magistrátu města Olomouce na telefonním 604 272 118, součinnost ale poskytne i Správa nemovitostí Olomouc,“ upozornila mluvčí Doleželová.

Olomoucké dvojité štěstí v neštěstí: rozestavěná protipovodňová opatření pomohla a vydržela nápor

Zatímco lidé v Olomouci chodili kontrolovat řeku Moravu při výrazném vzestupu její hladiny na náplavku či k mostu u kojeneckého ústavu na pomezí městských částí Nové Sady a Nový Svět, jeden z klíčových momentů hrozících záplav se odehrával kousek...

Nárůst ceny činže od vyvolávací hodnoty po vítěznou nabídku je podle prvotních zkušeností různorodý, konečná částka může zůstat poměrně vzdálená průměrné tržní hodnotě nebo se jí přiblížit. Podle poradenské a technologické společnosti Deloitte dosahovala průměrná hodnota ceny nájmu v Olomouci ve druhém čtvrtletí roku 2024 úrovně 263 korun za metr čtvereční. „Další obava, která se zatím nenaplnila, je, že by se výše nájmu mohla vyšplhat extrémně vysoko. V aukční síni ale dražící jasně vidí vývoj ceny a výsledné nájemné. Určitě však doporučujeme účastníkům, aby měli rozmyšleno předem, kolik jsou schopni a ochotni za bydlení zaplatit,“ podotkla Jana Doleželová.

Ani nájemnímu bydlení se nevyhýbá inflace, cena činže v posledních letech na realitním trhu citelně vzrostla. V případě olomouckých městských bytů může být situace příznivější. „Výhodou pro toho, kdo vysoutěží byt, je, že má cenu nájemného zafixovánu až na dobu 5 let,“ doplnila mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Správa nemovitostí Olomouc

Štítky Bydlení, byty, městské byty, dostupné bydlení, podpora bydlení, nájem, pronájem, dražba nájmu, aukce, aukce nájemného, Správa nemovitostí Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc e-aukcemi nájemného obsadila pět městských bytů. Nabídka se stále aktualizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.