Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Trápení s novým logem. Prostějov a Přerov hledají novou vizuální tvář, bez profesionálů to nepůjde

Město Prostějov už několik let marně hledá nové logo. Snažilo se oslovit výtvarníky nebo základní uměleckou školu, zatím bez uspokojivého výsledku. Nyní se proto obrací na profesionály. Nové logo se rozhodl pořídit také sousední Přerov, který už také jednou neuspěl. Město také oslovilo profesionální organizaci, soutěž přijde na 297 tisíc korun.

Bez vítěze skončila soutěž na nové logo města Prostějova naposledy letos v lednu. Radnice vybírala z grafických návrhů, které zaslalo několik školáků a studentů, nejlepší práci však radní nevybrali. Po několika neúspěšných pokusech se tak rozhodli tvorbu loga zadat profesionálním grafikům.

Prostějov se snažil získat novou značku už v roce 2013, kdy kvůli tomu uspořádal veřejnou soutěž. Radnice ji nakonec zrušila a přímo oslovila vytipovanou grafičku. Nakonec s ní ovšem smlouvu neuzavřela, protože její návrh vyvolal mezi obyvateli rozporuplné reakce. Prostějov byl tehdy posledním statutárním městem, které logo nemělo.

Náměty byly inspirativní a nápadité, ale…

Poslední výtvarnou soutěž na nové logo města radnice vyhlásila loni na podzim, kdy oslovila oslovila žáky druhého stupně základní umělecké školy a studenty prostějovských středních škol. Město poté obdrželo dva návrhy od studentů střední školy ART ECON, jeden z Gymnázia Jiřího Wolkera, jeden ze Základní školy Melantrichova a trojice návrhů pocházela od žáků Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose.

“Všem účastníkům moc děkujeme. Komise se shodla, že řada námětů byla inspirativní a nápaditá. Studenty bychom rádi pozvali na radnici a za jejich práci jim poděkovali a předali drobnou odměnu. Akceptovali jsme však názor profesionálních grafiků a nebudeme vyhlašovat vítěze soutěže ani stanovovat pořadí,” vysvětloval na začátku roku diplomaticky fiasko celé výtvarné soutěže primátor Prostějova František Jura (ANO).

Soutěžní návrhy studentů neuspěly. Prostějov zadá tvorbu loga profesionálním grafikům

Již přes deset let hledá více či méně intenzivně prostějovská radnice podobu loga města. Grafický symbol sídla měli tentokrát navrhnout studenti ve výtvarné soutěži, po vyhodnocení vedení Prostějova žádný z nápadů neoznačilo jako vítězný. Tvorbu...

Nové logo má podle radních reflektovat tradice a vztah k Prostějovu, zároveň má být jednoduché, hravé, kreativní a nadčasové. Lidé v roce 2013 do veřejné soutěže poslali 204 návrhů a radní v prvním kole vybrali pět nejzdařilejších. Návrhy tehdy město zveřejnilo na webových stránkách, kde o nich obyvatelé mohli hlasovat. Anketa byla poradní, o vítězném návrhu, který radnice hodlala odměnit 30 tisíci korunami, měla rozhodnout rada, která ovšem všechny návrhy zamítla.

Grafická podoba loga Prostějova, kterou na žádost radnice poté vytvořila profesionální výtvarnice, v sobě měla prvky znaku města, letecký pohled na Prostějov, pro který jsou charakteristické čtyři příjezdové cesty, půdorys radnice a například znaky hanáckého kroje. Uvnitř loga mohl být kromě nápisu Prostějov například také symbol budovy radnice. Ani tento návrh však nakonec neprošel.

Prostějov tak v současné době má pouze městský znak, který představuje svisle půlený štít. V jeho pravé zlaté polovině je červená mříž ze čtyř kosmých a pěti šikmých pásů se zlatými hřeby na křížení v podobě šesticípých hvězdiček. V levé modré polovině štítu je půl černé nekorunované orlice se zlatými drápy, zobákem a červeným jazykem.

Nejlepší výčepní pivo je z Přerova, Zubr Gold uspěl v prestižní pivovarnické soutěži. Litovel zase v nealko kategorii

Piva ze střední Moravy uspěla v prestižní pivovarnické soutěži České pivo. První místo v kategorii výčepních piv získalo pivo Zubr Gold, bronz si odváží nealkoholické pivo Litovel Řezaný citron. Letos se do soutěže přihlásilo 26 pivovarů se 101...

Nová vizuální tvář Přerova budí očekávání

Nové logo si chce nyní pořídit také sousední Přerov. O jednotném vizuálním stylu, kterým by se město prezentovalo, se už mluví několik let, ale až teď našli radní odvahu ho zrealizovat. Grafici by si podle nich měli dobře ořezat tužky a ponořit se do minulosti, současnosti i budoucnosti Přerova, hledat skryté i viditelné symboly, které jsou typické pro město v srdci Moravy. Celou soutěž pro Přerov za 297 tisíc korun ovšem zajišťuje profesionální organizace Czechdesign, která podobné zakázky dělala pro další česká a moravská města.

Není to přitom poprvé, co se Přerov pouští do hledání své vizuální identity. První soutěž vyhlásil už v roce 2015, ale radní se nakonec pro žádné logo nerozhodli. Zastupitelé ovšem v průběhu let opakovaně upozorňovali na to, že městu v tomto ohledu chybí styl, který nebude jen součástí korespondence, ale měl by se propsat do mnoha dalších oblastí. Prvky nového vizuálního stylu by se měly stát například součástí nové budovy magistrátu, která se právě rekonstruuje na náměstí TGM. Logo bude na plakátech, reklamních předmětech, graficky zvýrazní také Přerovské listy. Proměnou projdou webové stránky města a postupně se nový grafický prvek reprezentující město Přerov promítne například i do navigačního systému magistrátních budov či uličních informačních směrovek.

Kraj zrušil přechod, Přerov vzápětí vybudoval provizorní zebru. Zmizel však odbočovací pruh

Na nebezpečný přechod pro chodce u hřbitova v Přerově upozorňovalo hejtmanství zdejší radnici roky. Marně. Kraj nakonec přechod zrušil. Přerov vzápětí přišel s provizorním řešením, na místě je nová zebra a betonový ostrůvek. Zmizel však odbočovací...

“Jednotný vizuální styl je obecně způsobem komunikace města s veřejností, obchodními partnery i pracovníky uvnitř organizace. My jsme v tomto ohledu několik let váhali a prezentovali se směrem ven pouze historickým znakem. Záměr nové vizuální identity města považuji za důležitý krok směrem k moderní prezentaci. Těším se proto na práci grafiků, kteří pomohou nalézt Přerovu novou vizuální tvář,” říká přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Přerov má pouze oficiální znak se zubří hlavou a praporem

Nové logo a celá vizuální identita Přerova vzejdou z designérské soutěže pořádané organizací Czechdesign. Soutěž probíhá jako uzavřená, dvoufázová a neanonymní, přičemž do první fáze postupuje pět účastníků vybraných na základě odborného posouzení předložených portfolií. Výsledky lze očekávat na začátku příštího roku.

“Všichni účastníci obdrží skicovné. V prvním kole to bude 25 tisíc korun bez DPH a v kole druhém 10 tisíc korun bez DPH. Autor vítězného návrhu následně získá zakázku na zpracování grafického manuálu, na kterém bude pracovat a realizovat konkrétní výstupy několik měsíců,“ připomněla marketérka města Jana Pivodová.

V Olomouckém kraji bude další čtyři roky vládnout vítězné hnutí ANO společně s SPD. Dnes to oznámil lídr ANO, poslanec a budoucí hejtman Ladislav Okleštěk. Ve hře byla také koalice ANO, ODS a SPD, to však včera ODS odmítla.

Vítěze vybere porota složená ze tří nezávislých odborníků nominovaných Czechdesignem a dvou zástupců města. “Naším cílem je pomoci městu Přerov najít nový, jedinečný vizuální styl, který bude reprezentovat jeho historii a charakter. Jako organizace poskytujeme odbornou podporu při přípravě soutěžní dokumentace a zajišťujeme transparentní průběh soutěže. Věříme, že se díky procesu profesionálně vedené designérské soutěže podaří nalézt vizuální identitu, která nejen osloví občany, ale také přispěje k dalšímu rozvoji města,“ konstatovala ředitelka Czechdesign Jana Vinšová.

Přerov je statutární město s téměř 42 tisíci obyvateli a je spojován s příběhy významných českých osobností, jako jsou Jan Blahoslav nebo Jan Amos Komenský. Město je také známé jako důležité naleziště mamutích kostí a tábořiště lovců, přezdívá se mu proto město mamutů. V současnosti se Přerov prezentuje oficiálním znakem se zubří hlavou a praporem.

“Své logo už má mnoho českých a moravských měst, těším se proto na nové logo našeho města Přerova,” dodal primátor Petr Vrána.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky logo, město, vizuál, Přerov, Prostějov, soutěž, radnice, styl, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trápení s novým logem. Prostějov a Přerov hledají novou vizuální tvář, bez profesionálů to nepůjde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.