Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Univerzitní dožínky představí poznatky pro zemědělství budoucnosti. Oslaví i výročí nejvýznamnějšího genetika

K vývoji nejmodernějších postupů pro zemědělství slouží experimentální pole na okraji Olomouce, vědci z Přírodovědecké fakulty v areálu oslaví už druhé akademické dožínky. Akce přiblíží akademické obci poznatky odborníků z katedry chemické biologie i unikátní techniku využívanou při pěstování a sklizni.

Vědci z katedry chemické biologie na polích v Olomouci-Holici pěstují pšenici, ječmen nebo řepku. Na těchto klíčových zemědělských plodinách průběžně zkoumají vliv nových regulátorů růstu na výnos. Výsledky výzkumů budou prezentovat na druhém ročník dožínek 15. září.

„Letošní akademické dožínky budou ve znamení klíčových témat současnosti, mezi která patří udržitelné zemědělství, ekologické způsoby pěstování a zvýšení produkce obilovin s použitím malého množství moderních regulačních hnojiv. Dožínky jsou dobrou příležitostí, jak nové technologie představit populární formou akademické veřejnosti,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí katedry chemické biologie přírodovědecké fakulty Lucie Plíhalová.

Experti sledují také například odolnost užitkových rostlin proti stresu způsobenému klimatickou změnou, která může v budoucnu negativně ovlivnit výnosy a kvalitu zemědělských plodin. Vědci při měřeních a analýzách získaných údajů spolupracují s Laboratoří růstových regulátorů přírodovědecké fakulty a mnoha zahraničními pracovišti včetně univerzit a výzkumných institucí v Rakousku, Švédsku nebo Spojených státech amerických.

Univerzita Palackého hospodaří na maloparcelních polích v Olomouci-Holici, která slouží k základnímu i aplikovanému výzkumu, od roku 2012. V současnosti jsou ve správě katedry chemické biologie. Ve spolupráci s Laboratoří růstových regulátorů, společným pracovištěm Ústavu experimentální botaniky AV ČR a PřF UP, se zaměřuje nejen na pěstování užitkových rostlin a vývoj přípravků k regulaci jejich růstu, ale také například na výzkum udržitelného zemědělství, biologického stárnutí, fotosyntézy a zvýšení tolerance plodin proti suchu v období klimatické změny.

Zdroj: Univerzita Palackého

Letošní úroda ječmene a pšenice byla podle Lucie Plíhalové velmi dobrá. Obilí na experimentálních polích v době žní fotograficky zvěčnil proděkan přírodovědecké fakulty Ota Blahoušek. Je rovněž autorem videa, které návštěvníky na chvíli vrátí zpět do letních měsíců, kdy zkušený experimentální tým z katedry chemické biologie tyto plodiny sklízel.

„Součástí dožínkového programu bude také prezentace výsledků šlechtění a ošetření plodin na experimentálních plochách. Letos naše pole nasnímal i unikátní dron s laserovým scannerem pro hodnocení dat růstu polních porostů,“ dodala Lucie Plíhalová. Kromě dronu budou na dožínkové slavnosti vystaveny maloparcelní kombajny Hege 160 a Wintersteiger Delta. Předvede se také secí stroj Haldrup SB-25 či traktor Kubota M6040. 

Vědecké laboratoře pod gotickými oblouky. Podzimní Flora připomene výročí zakladatele genetiky

Pod gotickými oblouky zdobenými květinami budou procházet návštěvníci hlavní expozice podzimní Flory Olomouc. Ta je věnována také objeviteli základních principů dědičnosti, Gregoru. J. Mendelovi. Květinová a zahradnická výstava na přelomu září a...

 

Na oslavách konce letošní sklizně nebude vedle představení práce vědců chybět ani slavnostní předání dožínkového věnce. Součástí akademických dožínek bude zasazení stromu z čeledi bobovitých k uctění 200. výročí narození J. G. Mendela, který položil základy oboru genetiky a v Olomouci v letech 1840–1843 studoval. Strom zasadí děkan PřF UP Martin Kubala.

Folklorní atmosféru dožínkové slavnosti připomene obilné občerstvení, koláčky a palačinky. Návštěvníci budou moci ochutnat také Mendelovu hrachovou polévku nebo hrachové klobásy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ota Blahoušek

Štítky Věda, výzkum, zemědělství, hnojiva, plodiny, akademické dožínky, biologie, užitkové rostliny, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky, USA, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitní dožínky představí poznatky pro zemědělství budoucnosti. Oslaví i výročí nejvýznamnějšího genetika  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.