Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hledá se okrajenka! Vědci z Národního muzea žádají veřejnost o pomoc

Jeden ze tří dosavadních nálezů okrajenky žlutoskvrnné pochází ze Zoologické zahrady v Olomouci. Tu hledají, mimo jiné, přírodovědci ze Zoologického oddělení Národního muzea, aby zmapovali její výskyt v České republice.

Okrajenku objevil v olomoucké zoo fotograf Milan Kořínek. Ten si je podle svých slov nafotil už v prosinci 2009, kdy je objevil v květináči se zakoupenou palmou. „Jednalo se spíše o mladé jedince dlouhé tři až čtyři centimetry,“ vysvětlil v tiskové zprávě fotograf. O jaký konkrétní druh okrajenky se jedná, zjistil až během letošního roku, kdy fotografie poslal přírodovědcům do Národního muzea.

Kam hlásit její výskyt
V případě, že se s okrajenkou setkáte, můžete poslat na mail pm@nm.cz, případně uložte pozorování okrajenky prostřednictvím chytrého telefonu do aplikace iNaturalist.

I další nálezy pochází z květináčů zakoupených soukromě v obchodních řetězcích. „Vzhledem k tomu, že se jedná o tropický druh, který se u nás vyskytuje v květináčích tropických rostlin, rádi bychom oslovili nejen české zoologické zahrady, kde předpokládáme zvýšenou pravděpodobnost výskytu tohoto druhu, ale i širokou veřejnost,“ vyzvala ke spolupráci pedagožka Národního muzea Petra Caltová.

Skleníky s tropickými rostlinami budou na výstavišti  Flora v Olomouci otevřené i v prosinci

O víkendech v prosinci si i letos budou moci lidé prohlédnout skleníky v areálu Výstaviště Flora v Olomouci. Připraveny budou také adventní akce zaměřené na tvorbu věnců. V předchozích letech bývaly skleníky od října zavřené.

Okrajenka je velká a nápadně zbarvená tropická mnohonožka. Žije skrytě na kořenech palem a cykasů. Pro tento druh jsou typická malá oblá křidélka, žluté okraje hřbetních štítků a hnědovínově zbarvené tělo. „Můžete na ni narazit v botanických zahradách, pěstebních sklenících, či při nákupu exotických rostlin,“ uvedla mluvčí Zoologické zahrady Olomouc Iveta Grónská. Podle přírodovědců se mnohonožka schovává pod květináči nebo v kořenovém obalu rostliny.

Vědci z Národního muzea žádají o zaslání samotné okrajenky přímo do Přírodovědeckého muzea. „Prosíme o její zaslání buď v plastové nádobě, na jejíž dno umístíte navlhčenou vatu, aby nedošlo k jejímu vyschnutí při transportu, který by neměl trvat déle než dva dny,“ vyzvali vědci. Pokud už mnohonožka nežije, je možné ji zaslat v malé nádobce s 40 procentním alkoholem.

Adresa, kam je možné okrajenku žlutoskvrnou zaslat:
Národní muzeum-Přírodovědecké muzeum Zoologické oddělení
Cirkusová 1740, 190 00 Praha 9 - Horní Počernice

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Kořínek

Štítky okrajenka, Zoo Olomouc, Olomouc, Národní muzeum, okrajenka žlutoskvrná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Hledá se okrajenka! Vědci z Národního muzea žádají veřejnost o pomoc  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.