Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Třídenní wellness pobyt pro dvě osoby mohou v Prostějově a Přerově získat lidé, kteří poprvé darují krev

Třídenní wellness pobyt pro dvě osoby mohou získat lidé, kteří přijdou poprvé darovat krev do prostějovské a přerovské nemocnice. Soutěž probíhá do konce října, nemocnice tak chtějí získat nové dárce, po prázdninách mají navíc menší zásoby krve.

Kde lze získat informace
Nemocnice Prostějov
telefon: 582 315 210
transfuzka@npv.agel.cz
Nemocnice Přerov
telefon: 581 271 103
transfuzni@npr.agel.cz

"Lidé, kteří překonají strach z neznáma a přijdou darovat krev, jsou obvykle překvapeni, že nejde o nic dramaticky nepříjemného. A znovu se pak rádi vracejí. Důležité je ale překonat právě ten prvotní strach, k čemuž jak doufáme, by aktuálně mohla pomoci třeba i naše zajímavá výhra," vysvětluje vedoucí lékařka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Milena Lukešová, proč nemocnice soutěž vyhlásily.

Prostějovská a také přerovská nemocnice tak doufají, že po prázdninách doplní zásoby krve a rovněž přilákají nové prvodárce, kterých rok od roku ubývá. Vítěze vylosují zaměstnanci hematologicko-transfuzních oddělení obou nemocnic, odměnou bude poukaz na třídenní pobyt v luxusním brněnském Maximus Resortu.

"Akutní nedostatek máme u krve s negativním Rh faktorem, tedy A-, B-, AB- a 0-. Momentálně máme ale obecně nedostatek dárců všech krevních skupin, oceníme tedy opravdu každého příchozího. Vlivem prázdninového cestování do různých zemí část dárců nemůže krev na nějaký čas darovat," dodala Lukešová.

Fakultní nemocnice má nedostatek krve. V létě je více úrazů a méně dárců

Fakultní nemocnice v Olomouci má nedostatek krve. Situace je podobná každé léto, kdy přibývá úrazů a naopak ubývá dárců, protože je období dovolených. Například operace zatím lékaři omezovat nemusí, prosí však dárce, aby přišli pomoci.

"V tuto chvíli máme nedostatek dárců všech krevních skupin, oceníme tedy opravdu každého," podotkl rovněž primář hematologicko-transfuzního oddělení v Přerově Štefan Repovský.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 65 let, kteří musí být naprosto zdraví. Výhodami darování krve je nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, lékařské vyšetření, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agel

Štítky krev, prvodárce, soutěž, odměna, wellness, nemocnice, Prostějov, Přerov, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Milena Lukešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třídenní wellness pobyt pro dvě osoby mohou v Prostějově a Přerově získat lidé, kteří poprvé darují krev  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.