Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnost v Olomouckém kraji výrazně poskočila. Lidé kvůli horečce často volají tísňovou linku

Značný nárůst akutních respiračních infekcí evidují hygienici za uplynulý týden v Olomouckém kraji. Nejvíce nemocných je mezi malými dětmi do pěti let. Zdravotnická záchranná služba uvedla, že zhruba každý třetí hovor na tísňovou linku se nyní týká horeček.

Nemocnost akutních respiračních infekcí, tedy zánětů dolních či horních cest dýchacích, narostla v Olomouckém kraji oproti minulému týdnu o více než čtyřicet procent. „Celková nemocnost činila 2 652 onemocnění na 100 000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla hlášena v okrese Prostějov, nejnižší pak v okrese Jeseník,“ specifikovala z Krajskou hygienickou stanici Olomouckého kraje mluvčí Markéta Koutná. Nejvyšší nárůst je mezi dospělými ve věku 25-64 let, nejvíce nemocných je ale mezi malými dětmi. V přepočtu na sto tisíc obyvatel evidují hygienici přes 9700 nemocných dětí, tedy takřka každé desáté. Ukazatele nemocnosti v regionu jsou nad republikový průměrem.

Od bolesti zad a kloubů pomohou plynové injekce. Nabízí je přerovská nemocnice

Zejména od bolestí zad a kloubů nyní pacientům přerovské nemocnice pomohou plynové injekce. Procedura založená na aplikaci oxidu uhličitého do míst akupunkturních bodů a hyperalgických zón zlepšuje prokrvení, odplavuje toxické látky a ulevuje od...

Česká republika se aktuálně potýká s nedostatkem léků na tlumení vysoké tělesné teploty zejména těch, které jsou určené pro děti. Ministerstvo zdravotnictví v úterý vyjednalo dodávku 300 tisíc balení Nurofenu pro děti do České republiky. Do Vánoc by měla dorazit první část, zhruba třetina. Problém s nedostatkem sirupu je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) celoevropský. Výrobce Reckitt Benckiser potvrdil, že v příštím týdnu bude v Česku k dispozici rozpustný prášek Nurofen pro děti od tří měsíců a od šesti let, prodávat se budou i čípky.

Lidé se mezitím se zdravotními komplikacemi obracejí také na tísňovou linku záchranářů. „Zhruba každý třetí hovor na linku 155 se týká horeček, ať už u dětí, či dospělých. Horečka sama o sobě není onemocnění, jedná se o obranný jev těla při nemoci. V případě jakýchkoliv nejasností se lidé mohou obrátit na svého praktického lékaře, jak daný problém řešit, případně pak konzultovat zdravotní stav na lince 155. Záchranář na operačním středisku poskytne radu, či navede pacienta, jak dále tento stav řešit. V neposlední řadě pak rozhodne o vyslání převozové, případně záchranné služby,“ vysvětlila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Doporučení zdravotníků
- Během dne je teplota nejnižší ráno a naopak nejvyšší k večeru.
- Za horečku je považována tělesná teplota vyšší než 38 °C.
- Pokud u dětí měříme teplotu v konečníku, odečítáme od naměřené hodnoty 0,5 °C.
- Zimnice je žádoucím projevem těla, kdy se pomocí třesu snaží teplotu srazit, tudíž není třeba panikařit, když se tento příznak objeví.
- Pokud se teplota objeví, není nutné OKAMŽITĚ směřovat na pohotovost. Proti horečce neexistuje žádná zázračná injekce či infúzní terapie. Je to stav, který lze zvládnout v domácích podmínkách - pokud se během 2-3 dnů nepodaří hodnoty zkorigovat a stav se neupraví, navštívíme praktického lékaře, případně pohotovost.

První pomoc
- Tělesná teplota do 38 °C: necháme tělo, aby se s ní vypořádalo samo. Pokusíme se ochlazovat tělo, hlídáme pitný režim, větráme v místnosti, kde se nemocný nachází, volíme pouze lehké přikrývky a oděv.
U dětí, které mají tendence ke vzniku febrilních křečí, je vhodné podat léky ke snížení teploty již při prvních příznacích horečnatého onemocnění.
- Tělesná teplota nad 38 °C: začínáme s medikací - volíme léky s účinnou látkou Paracetamol či Ibuprofenum. Jednotlivé dávky léku je možné podávat v intervalu po 6-8 hodinách od předchozí dávky.
Pokud horečka po užití léku neklesá, je možné střídat léky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu v kratším časovém intervalu, a to po 4 hodinách. Dále doprovázíme léčebný režim předchozími radami viz výše. U dětí sledujeme také pitný režim - pokud přestane přijímat tekutiny a dítě je apatické, okamžitě vyhledáme lékaře!
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, nemoc, zánět dýchacích cest, respirační infekce, nemocnost, Olomoucký kraj, horečka, léky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost v Olomouckém kraji výrazně poskočila. Lidé kvůli horečce často volají tísňovou linku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.